Treenisuunnitelma ja kevyemmät treeniviikot

Treenisuunnitelma on yksi tärkeä osatekijä jos haluat treenata tavoitteellisesti ja muutenkin se auttaa harjoitusten säännöllistämiseen sekä niiden oikeanlaiseen jaksotukseen.

Tavoitteellisella kuntoilijalla on hyvä olla harjoitussuunnitelma, jonka mukaan edetään kohti tavoitetta. On yleistä, että treenataan vähän sinne päin, ilman minkäänlaista suunnitelmaa jolloin harjoitteluun vaikuttaa paljon kaikki ulkoiset tekijät, kuten aikataulut ja olosuhteet, ehkä myös sosiaalisuus. Tällöin on riskinä, että treenit jäävät tekemättä, kun tulee jotain ”houkuttavampaa” tekemistä, rutiinit jää muodostumatta etkä oikein pääse kiinni säännölliseen treenirytmiin. 

Kun lähdetään asettamaan tavoitteita ja treenisuunnitelmaa, kannattaa ensin istua alas ja kirjata ylös mitä pakollisia ”velvoitteita” sinulla on työssä ja perhe-elämässä. Tämän jälkeen katsotaan miten paljon aikaa jää harjoittelulle ja palautumiselle. Mietitään miten paljon pystyt realistisesti harjoittelemaan ilman kokonaiskuormituksen nousua liian kovaksi. Lopuksi lähdetään miettimään tavoitetta, joka on realistinen saavuttaa.

Hyvin tehty treenisuunnitelma auttaa kehittymään treeneissä, jaksottamaan treenit oikein, jotta vältytään ylikuormitukselta. Treeniohjelmaan on myös hyvä saada mukaan kevyempi viikko, jolloin keho saa palautua ja on tämän jälkeen valmis vastaanottamaan uusia kovempia treenejä.

Mitä käytännön hyötyä kevyestä treeniviikosta on?

Kevyen treeniviikon tai lepoviikon tarkoituksena on antaa kehon levätä ja palautua edellisten viikkojen kuormituksesta. Kevennetyn viikon jälkeen keho on jälleen valmis vastaanottamaan uusia haasteita, energiatasot ovat korkeammalla tasolla ja mieli on virkeämpi. 

Jos et anna kehosi palautua välillä voit kärsiä väsymyksestä, ruokahaluttomuudesta, uniongelmista, flunssakierteistä, mielialan vaihteluista ja myös suorituskyky voi laskea eli treeneistä ei ole samanlaista hyötyä kuin riittävästä palautumisesta huolehdittaessa.

Olet varmaan joskus kuullut sanan superkompensaatio?

Kun harjoittelun kuormituksen ja palautumisen yhdistelmä ovat tasapainossa saadaan aikaan superkompensaatio eli keho ylikorjaa itsensä, jotta se kestäisi paremmin kuormituksen aiheuttamaa stressitilaa ja yleensä auttaa suorituskyvyn kehittymisessä. Jos haluat kehittyä, muista treenien lisäksi myös lepo ja palautuminen.

Kevyempi viikko voi myös estää sairastumista flunssaan, kun keho saa levätä välillä eikä ole jatkuvassa rasitustilassa. Pidä kevyempiä viikkoja noin 3-5 välein jos treenaat paljon ja kovaa. 

Kantapään kautta voit oppia oikeanlaiseen treenaamiseen

Mekin olemme alkuaikoina treenanneet liikaa ja liian kuormittavasti ilman riittävää lepoa. Tuli flunssaputkea, väsymystä ja rasitusvammoja. Näistä selvittyämme ja kouluttauduttuamme liikunta- ja hyvinvointialalle olemme oppineet kuuntelemaan omaa kehoa ja olemaan armollisia itsellemme. Tiedämme nyt, että keho kaipaa lepoa ja ravintoa, oikeanlaista palautumista, jotta voimme kehittyä. 

Omien kokemustemme kautta osaamme huomioida arjen haasteet, aloittelijan ja kokeneen liikkujan kompastuskivet ja myös yksilöiden erilaiset tarpeet. 

Haluammekin nyt tarjota järkevää treeniä ja valmennusta sinulle, jotta sinä välttyisit niiltä virheiltä joita me olemme joskus aiemmin tehneet. 

Laita viestiä [email protected], jos tämä kosketti sinua ja tuntuu siltä, että treenaat aina liian kovaa ja kaipaat apuja treenien suunnittelun kanssa tai lähetä viestiä kotisivujemme yhteydenottolomakkeen kautta.

Share this post: