Venyttely ja liikkuvuus

Viime aikoina ollaan nostettu esille viikkotreeneissä paljon juoksua ja salitreeniä.
Kuitenkin vähintään yhtä tärkeässä roolissa on kehonhuolto. Tämän moni muistaa vasta siinä vaiheessa, kun jossain alkaa kolottaa tai jonkin paikka pettää.

Juoksijoilla ehkä yleisimpiä rasitusvammoja on juoksijan polvi, penikkatauti ja jalkaterässä rasitusmurtumat. Näitä kaikkea pystyy hyvin ehkäisemään säännöllisellä kehonhuollolla.
Ennen treeniä on hyvä lämmitellä lihaksia ja pyöritellä niveliä, jotta ne valmistautuvat tulevaan rasitukseen ja lämpimät lihakset kestävät kovaa treeniä paremmin kuin kylmät ja kankeat.
Samoin jos esimerkiksi kovatehoisessa juoksutreenissä tulee taukoja jostain syystä on hyvä pitää jalat liikkeessä varsinkin talviaikaan. Jos jäät seisomaan paikallesi tarttuu kylmyys nopeasti lihaksiin ja ne kangistuvat. Tästä kun lähtee uudelleen liikkeelle liian kovalla tempolla voit revähdysvaara olla suuri.
Treenin jälkeinen kehonhuolto on hyvä muistaa myös. Heti kovan treenin jälkeen ei kannata tehdä pitkäkestoisia venytyksiä, vaan tällöin parempi vaihtoehto on lyhyet pumppaavat venytykset. Kun lihasta venytetään ja palautetaan vuorotellen lähtee veri kiertämään eri tavoin ja palautuminen käynnistyy. Nämä heti treenin jälkeen tehtävät venyttelyt tulee olla max 30 sek pitkiä.

Joskus on hyvä tehdä myös pitkiä staattisia venytyksiä ja itse olen kokenut Yin-joogan hyväksi tähän tarkoitukseen. Siinä saa samalla mielen rauhoitettua. Yleensä käyn ohjatuilla joogatunneilla, mutta joskus haen netistä sopivan joogavideon ja teen sen kotona. Liikkuvuustreenistä olemme oppineet paljon lisää Jarno Härkösen treenien avulla. Suosittelen testaamaan.

Lähes päivittäin on hyvä tehdä jonkinlaista venyttelyä tai liikkuvuustreeniä, jotta keho pysyy kunnossa ja vetreänä. Olen huomannut, että iän myötä ja salitreenin sekä juoksun myötä keho kangistuu paljon helpommin, koska lihakset ovat suuremmat ja joutuvat myös suurempaan rasitukseen. Tosin kehonhuoltoa on ihan kaikkien hyvä tehdä, koska lihasten ja nivelten liikkuvuus vaikuttavat ihan jokapäiväiseen tekemiseen ja jaksamiseen. Jos aina istuu samassa asennossa tai seisoo koko päivän jalkojen päällä, kohdistuu rasitus tällöin samoihin paikkoihin ja ne tarvitsevat huoltoa. Niska-hartiajumppa sekä niiden lihasten venyttelyt ovat erittäin tärkeitä nykypäivänä, kun lähes kaikki käyttävät tietokonetta tai kännykkää päivittäin. Jotkut jopa useamman tunnin. Jos pää on vähänkin eteenpäin kallistettuna aiheuttaa se hurjan rasituksen niskalle. Mieti mitä muutaman tunnin kännykän tuijottelu saa aikaan.
Oletko muuten kiinnittänyt huomiota siihen missä asennossa pääsi on, kun teet töitä läppärillä, selaat Instaa puhelimesta tai katsot tv:tä? Entä muu kroppa? Istutko töissä tuolin etureunalla, jalat taivutettuna tuolin alle? Tällöin lonkankoukistajat ovat venytyksessä koko sen saman ajan. Ovatko vatsalihaksesi rentoina, jolloin selkä pääsee notkolle? Miten pöytä, nouseeko hartiat korviin vai saatko säädettyä pöytäsi sopivalle korkeudelle?

Kehonhuoltoa ja venyttelyä voi tehdä usealla eri tavalla. Itse olen käyttänyt niin kehonpainoa, kuin TRX-hihnoja ja kuminauhojakin. Sen kummempia välineitä et tosin tarvitse, sillä kehonpainollakin saa aikaan todella hyvän kehonhuollon.

Miten sinulla, muistatko tehdä kehonhuoltoa tarpeeksi?

IG
Facebook

Share this post:

3 Comments
  1. Kirsi

    Hyvä juttu, kummasti oma asento korjaantui tätä lukiessa ! Kehonhuolto on asia joka aina tuppaa jäämään vähemmälle vaikka sen pitäisi olla ihan tärkein treeni.

  2. Tanja

    Se on jännä miten sitä heti kiinnittää huomiota ihan alitajuisesti asentoon, kun kuulee tai lukee asiasta ?
    Mun mielestä tätä asiaa ei voi liikaa tuoda esille.
    Kiitos, kun kävit kommentoimassa ?

Comments are closed.