Hiihto tuli ja valloitti treenikalenterin

Hiihto tuli ja vei mennessään. Tänä talvena ollaan saatu Turussakin nauttia hiihdosta jo heti näin joulukuussa. Tämähän on vain tarkoittanut sitä, että juoksut saavat jäädä nyt hieman taka-alalle ja sukset on kaivettu kaapista esille.

Miksi juoksun oheen on hyvä ottaa talvella hiihto mukaan? Siksi, että kestävyysjuoksukuntoa on hyvä talvisin kohottaa hiihtäen, varsinkin jos vielä löytää ladut jotka kumpuilevat sopivan loivasti niin se takaa jatkuvan liikkeen ja tasaisen rasituksen jos vain malttaa pitää vauhdin vakiona. Juoksijalle onkin kehittävämpää hiihtää tasaisemmin, kuin vetää pelkkää haarakäyntikävelyä ylämäkeen ja laskettelua alas. Perinteisen tyylin hiihto pitkäpotkuisella vuorohiihdolla onkin paras vaihtoehto juoksun kannalta, se saattaa jopa kehittää juoksuvauhtia paremmin kuin juokseminen liukkaalla alustalla.

Pertsa kehittää hapenottokyvyn lisäksi myös alaselkää, takareisiä ja pakaroita. Tällä saattaakin olla paljon juoksua tukevia vaikutuksia koska usein juoksijoiden takareidet saattavat jäädä selvästi etureisiä heikommiksi. Vuorohiihto korjaa tätä epätasapainoa, koska takapotkun jälkeen on vedettävä jalka etuasentoon. Perinteisen hiihdon tyylillä hiihdettäessä myös keskivartalo ja ylävartalo voimistuvat. Hiihto onkin täysipainoista, pehmeäliikerataista kuntoilua jossa saa koko keho harjoitusta ja samalla myös juoksija saa hieman lepoa juoksun kovasta ja kuluttavasta iskutuksesta. Parhaimman hyödyn juoksija saa hiihdosta yhdistelmä harjoituksilla, eli olenkin tehnyt niin, että vaikka nyt hiihdän paljon niin pyrin juoksemaan hiihdon päälle aina hieman. 

Perinteinen hiihto ja hiihdon hyödyt lyhyesti 

  • Hiihto parantaa hapenottokykyä. Vahvistaa myös tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa on mukana hiihtoliikkeissä. 
  • Hiihtäminen ylläpitää toimintakykyä monipuolisesti. Hiihto ei kehitä pelkästään kestävyyttä vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa kuten tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa-, selkälihakset sekä käsivarren lihakset. 
  • Hiihto soveltuu nivelvaivoista ja kulumista kärsiville. Esimerkiksi kävelyssä tai juoksussa niveliin kohdistuu paljon iskuja tai paineita paljon enemmän kuin perinteisen tyylin hiihdossa. 
  • Sopii pitkäkestoiseksi kestävyysliikunnaksi. Huonompikuntoinenkin jaksaa hiihtää useita tunteja ilman rasitusvammojen riskiä, kunhan vain muistaa säädellä vauhtiaan ja valitsee tasaisen maaston. 
  • kuluttaa energiaa. Hiihdettäessä sekä ala-, keski- että ylävartalon lihakset työskentelevät tehokkaasti, jolloin kuluu myös paljon energiaa. 

Luitko ja aiemman jutun stressinhallinnasta, sen löydät täältä

Instagramista meidät löydät täältä

Share this post: