Onnistunut treeni – Miksi treeni ei joskus vain kulje?

Onnistunut treeni tuo mahtavan fiiliksen ja saa treenaamaan kerta toisensa jälkeen uudestaan. Mutta mitä jos treeni ei joskus kuljekaan? Varmasti meille kaikille tulee joskus vastaan tilanne milloin treeni tökkii, jalka ei nouse ja kevyetkin painot tuntuvat tonnin painoisilta. Kuntotaso voi selkeästi vaihdella päivittäin ja siihen voi löytyä syy yllättävän läheltä.

Mieti mitä olet tehnyt eri tavalla kuin silloin, kun treeni kulki hyvin. Oletko ehkä syönyt huonommin tai nukkunut lyhyemmät yöunet? Onko huonoa treenipäivää edeltänyt ehkä joku työstressi tai muu kiire, joka on vaikuttanut ruokailurytmiisi tai yöunien lyhenemiseen tai keveyteen? Onnistunut treeni saadaan useimmiten tehtyä, kun ruokailu on säännöllistä ja palautuminen riittävää, koska tällöin olo on virkeämpi ja vahvempi. Ehkä olet treenipäivänä syönyt hyvin, mutta edellinen päivä on mennyt ihan pipariksi ruokailun suhteen. Tai olet nukkunut pari-kolme yötä huonosti ennen treenejä. Vaikutus voi tulla kauempaa kuin viimeisistä 24 tunnista.

Miten palauttaa motivaatio ja hyvä fiilis?

Hyvän ruokarytmin ja palautumisen lisäksi oma motivaatio vaikuttaa treenin kulkuun. Joskus on vaan päiviä jolloin ei yhtään huvittaisi lähteä lenkille tai salille. Treenaat ehkä ilman sen suurempia suunnitelmia ja menet fiiliksen mukaan. On kuitenkin todettu, että paremmin saat treenattua, kun sinulla on selkeä suunnitelma tai jokin tavoite jota kohti menet. Jos tuntuu siltä, ettei treeni yhtään kiinnostaisi vaikka kalenterissa lukee salitreeni, mieti miltä sinusta tuntui viimeksi, kun olit tehnyt hyvän treenin. Mikä se mahtava fiilis on treenin jälkeen, kun hiki valuu pitkin ohimoita ja endorfiinit jyllää! Haluat varmaan kokea saman fiiliksen uudestaan?

Valitse treeneihin hyvä soittolista joka saa fiiliksen nousemaan ja mielen positiiviseksi. Laita soimaan musiikkia, joka innostaa ja ehkä saa agression kautta sinut toimimaan. Jätä kaikki muu treenien ulkopuolelle ja keskity ainoastaan treenin tekemiseen. Älä mieti seuraavan päivän työasioita tai kaupassa käyntiä treenien jälkeen. Pysy irti somesta ja puhelimesta treenin ajan ja jos et musiikin takia tarvitse puhelinta mukaan, jätä se salikassissa kaappiin. Nauti vain ja ainoastaan treenistä ja omasta ajastasi lempimusiikin kanssa.

Myös oikeanlainen treeniohjelma motivoi. Jos olet tekemässä sen hetkiseen kuntotasoosi verraten liian raskasta treeniä vie se nopeasti motivaation. Jos kerta toisensa jälkeen kokee epäonnistumista ei se motivoi vaan päinvastoin vie motivaatiota kauemmaksi. Silloin kannattaa kohdata realiteetit ja ottaa askel takaisin ja keventää treeniä. On paljon motivoivampaa treenata, kun kokee onnistumisen fiiliksen. Monipuolisuus treeneissä motivoi myös, kun saat erilaisia ärsykkeitä ja ei tule kaavoihin kangistumista.

Kaipaatko sinä uusia haasteita treeneihin tai enemmän monipuolisuutta? Käy nappaamassa talteen vaikka tämä nopea treeni. Ja vaikka se on alunperin suunnattu juoksijalle, toimii se myös muille.

Share this post: