Tavoite, kannattaako asettaa ja onko siitä hyötyä?

Tavoite voi olla hyvä asettaa joskus vaikka kaiken ei tarvitse olla tavoitteellista. Selkeän tavoitteen asettaminen helpottaa jos haluat saavuttaa jotain.

Kaiken ei toki ole tarkoitus olla tavoitteellista, mutta jos oikeasti haluat saavuttaa jonkin asian, on se sitten työelämään, yksityiselämään, liikuntaan ja hyvinvointiin tai mihin tahansa liittyvää, tavoite auttaa kulkemisessa. Kun asetat itsellesi tavoitteen ja vaikka kirjaat sen ylös tai kerrot siitä jollekin toiselle konkretisoituu haluamasi asia. 

Esimerkiksi juoksussa voit asettaa tavoitteeksi jaksaa juosta 5 km tai juosta vaikka puolimaratonin alle kahteen tuntiin. Tällöin on hyvä olla hyvä suunnitelma miten lähteä liikkeelle ja miten edetä kohti tavoitetta, mitä välitavoitteita voit ottaa mukaan. 

Kun tavoite on asetettu tiedät mitä kohti lähdet kulkemaan ja pienet välitavoitteet matkan varrella tuovat onnistumisia jolloin saat kokea positiivisia fiiliksiä jo ennen päätavoitteeseesi pääsyä. Välitavoitteet ovat vähän kuin askelmerkkejä ja oikeille merkeille astuminen vie sinua koko ajan eteenpäin. 

Selkeiden tavoitteiden asettaminen helpottaa siis pääsyäsi määränpäähän ja onnistumiset matkan varrella ylläpitävät samalla motivaatiota.

Miten asettaa itselleen tavoite ja mistä lähteä liikkeelle?

Tavoite tulisi aina olla realistinen. Jos et ole aiemmin harrastanut esimerkiksi juoksua, kannattaa aloittaa tavoitteesta, joka on suhteellisen helppo saavuttaa, mutta joka vaatii myös vähän ponnisteluita. 

Tavoitteen asettelussa kannattaa laittaa yksi pidemmän tähtäimen päätavoite ja matkan varrelle joitain pienempiä välitavoitteita. Tällöin saat kokea onnistumisia jo ennen päätavoitteeseen pääsyä ja nämä onnistumiset ruokkivat motivaatiota jatkaa. 

Jotta pääset kiinni säännölliseen harjoitteluun kannattaa kalenteroida kaikki harjoitukset ja pitää niistä kiinni. 

Mikäli tavoitteenasi on aloittaa täysin uusi harrastus tai projekti on tärkeää, että tavoitteen saavuttaminen on sinulle merkityksellistä. Tavoitteen saavuttamisen, toisin sanoen muutoksen onnistumisen edellytyksenä on, että ymmärrät itse mitä haluat, miksi haluat sitä ja mitä sinun tulee muuttaa vanhoissa tavoissasi päästäksesi tavoitteeseen. 

Lähde siis liikkeelle miettimällä mikä on se sinun tavoitteesi päämäärä ja miksi sen saavuttaminen on sinulle tärkeää. 

Mekin asetamme itsellemme vuoden päätavoitteen ja matkan varrelle pienempiä välitavoitteita

Vuodesta toiseen olemme asettaneet itsellemme tiettyjä tavoitteita liikunnan suhteen. Pääasiassa tavoitteet ovat olleet juoksuun liittyviä, mutta nyt mukana on myös hyvinvointiin liittyviä tavoitteita. 

Koska juoksu on koko keholle rasittava liikuntamuoto on tärkeää myös muistaa huoltaa koko kehoa. Tästä syystä tämän vuoden tavoitelistalla on myös tehdä vähintään 15 minuuttia kehonhuoltoa per päivä, aivan jokainen päivä. 

Vuoden päätavoite on Tanjalla toukokuun lopulla Nuts Karhunkierroksen polkujuoksutapahtuman 83km matka ja Jarkolla heinäkuussa Nuts YlläsPallas polkujuoksutapahtuman 100km matka. Tämän vuoksi meillä on molemmilla välitavoitteina juosta tietty kilometrimäärä viikossa. Ennen tuota Karhunkierroksen juoksua on tarkoitus osallistua myös Bodom Trail polkujuoksutapahtumaan ja syksymmällä ehkä vielä johonkin juoksutapahtumaan, jota ei vielä ole lyöty lukkoon. Chicagon maraton jolle meidän piti lähteä jo vuonna 2020 on nyt siirretty odottamaan vuotta 2023, joka on meille viimeinen mahdollinen vuosi käyttää tuo osallistuminen.

Tavoitteena on myös saada pidettyä treenien kuormittavuus sopivana eli riittävästi kevyttä treeniä ja sopivasti raskaampaa. Näitä tulemme avaamaan vielä myöhemmin lisää. 

Liikunnallisten tavoitteiden lisäksi on yrittäjän hyvä asettaa tavoitteita myös työasioiden puolelle ja suurimmat suuntaviivat on jo valmiina, mutta pientä hiomista tulee vielä. 

Mikä on sinun tavoitteesi tälle vuodelle?

Jos kaipaat alkuvuoteesi apua tavoitteen asettamisen tai tavoitteeseen pääsemisen kanssa, laita viestiä niin mietitään yhdessä miten lähteä liikkeelle. 

Share this post: