Liikunta uutena harrastuksena – maltilla liikkeelle

Liikunta on hyvä aloittaa maltillisesti.

Innostusta, halua kehittyä nopeasti, palo päästä liikkumaan. Nämä me varmasti kaikki tunnistamme tilanteesta jolloin olemme aloittaneet uuden harrastuksen tai päässeet uudestaan treenaamaan pidemmän tauon jälkeen.

Kannattaa kuitenkin pitää hieman käsijarrua päällä, ettei alkuinnostuksessa lähdetä liian lujaa kaasu pohjassa. Kuten tiedämme on vauhdin kiihtyessä liikaa vaarana joutua ulkokaarteessa ojaan ja sitä kautta korjaamolle. Tämä pätee myös liikunnassa. Liian suuri vauhti harjoitusten pituuksia ja määriä nostaessa on vaarana aiheuttaa ylirasitusta ja erilaisia vaurioita jotka voivat viedä meidät telakalle.

On siis hyvä muistaa nousujohteisuus ja ottaa huomioon oma lähtötaso eikä verrata itseään muihin. Ei kannata ahnehtia liikaa kerralla vaan muistaa tässäkin, että maltti on valttia. Hyvällä pohjatyöllä pääset pidemmälle kuin kiireellä edeten.

Kokonaisrasitus huomioiden liikkeelle

Omaa treenisuunnitelmaa tehtäessä on hyvä huomioida muutama seikka harjoitusten ympäriltä.

Meillä voi olla kuormittavia tekijöitä arjessa, jotka vaikuttavat kokonaisrasituksen määrään. Kun mietit omia tavoitteitasi sekä harjoitusten määrää ja kuormittavuutta on hyvä huomioida myös asiat liikkumisen ympärillä.

Arjessa meille voi aiheuttaa lisäkuormitusta työ, elämäntilanne, mahdollisesti huonot yöunet ja kiireellinen päivärytmi. Jos töissä on stressaava ajanjakso, pieni lapsi heräilee pitkin yötä tai jonkin läheisen tilanne huolestuttaa ja aiheuttaa ylimääräistä stressiä on järkevää rytmittää liikunta siihen sopivaksi.

Jos kuormitusta on muualta voit hyvin keventää harjoituksia, tehdä enemmän palauttavaa liikuntaa ja muutenkin yrittää rauhoittaa tilannetta. 

Joskus liikunta kuitenkin vie ajatukset hetkeksi pois arjen stressaavista tilanteista ja se tekee hyvää, mutta on hyvä kuunnella omaa kehoa ja tehdä harjoitukset omien voimavarojen mukaisesti. 

Ehkä sinä olet löytänyt jonkin oman keinon alentaa stressitasoja?

Kantapään kautta opittua liikkumista

Mekin olemme joskus treenanneet liikaa eikä aikaa meinannut jäädä muulle. 

Juoksuharrastuksen alkuaikoina teimme aloittelijoiden virheen eli lähdimme liikkeelle liian suurilla treenimäärillä ja -vauhdeilla. Treenasimme niin paljon, että aikaa ei meinannut jäädä lepäämiselle. Asetimme itsellemme tavoitteet jotka oli kuin kiveen hakattuja ja niistä ei voinut luistaa. Tästä aiheutui flunssakierteitä ja myös yksi lonkan bursiitti sekä juoksijan polvi. Emme myöskään tehneet melkein mitään muuta kuin treenasimme. Ymmärsimme jossain vaiheessa, että näin ei voi jatkua ja aloimme kuunnella kehoa enemmän. Jos väsyttää pidämme taukoa, jos kolottaa huollamme enemmän ja rasitamme vähemmän. 

Muutenkin koko arjen pyörittämiseen on helpotusta tuonut kalenterointi. Kalenteriin laitetaan niin omat treenit, ohjausvuorot kuin muutkin työasiat. Jossain vaiheessa syksyllä tuli tehtyä ohjaustöiden jälkeen iltaisin töitä tietokoneella melkein puolille öin, mutta nyt läppäri menee kiinni aiemmin. 

Oletko sinä joutunut oppimaan jotain liikuntaan tai hyvinvointiin liittyvää kantapään kautta?

Täältä pääset lukemaan miten me treenaamme monipuolisesti.

Share this post: