Vuoden 2020 liikkumiset

Vuoden 2020 osalta on liikkumiset tehty ja nyt katse siintää jo alkaneessa vuodessa. Kuten jo muutamaan kertaan aiemminkin on todettu ei viime vuosi sujunut suunnitellusti, mutta ei anneta sen enää häiritä. Treeniä saatiin tehtyä ihan mukavasti vaikka tavoitteet siirtyivätkin tähän vuoteen. Saatiin ainakin lisää treeniaikaa.

Alkuvuodesta asetin itselleni juoksutavoitteeksi saada 2000 juoksukilometriä täyteen ja sen tavoitin 30.12. Tuossa oli 500km lisäystä edelliseen vuoteen. Tavoite olisi täyttynyt jo aiemminkin, mutta annoin itselleni luvan ottaa iisisti loppuvuodesta, kun tuntui siltä, että keho kaipasi enemmän lepoa ja jotenkin pimeys vaikutti paljon.

Koska vuoden polkujuoksutapahtumat jäivät väliin samoin kuin lokakuulle suunniteltu Chicagon maratoni, piti tehdä joku pidempi juoksu omatoimisesti. Olimme jo viime vuoden alussa varanneet mökin Ylläkseltä heinäkuulle ja päätettiin pitää varaus voimassa ja ajella Lappiin parin viikon lomalle. Ylläksen reissusta tulikin rennompi ulkoilu- ja juoksuloma, jolloin kierrettiin lähistön polkuja ahkerasti. Aiemman kisapäivän mukaisesti juostiin omatoimilenkki Ylläksen 37 km kisareitillä ja pidettiin oma huoltopiste mökillä, jossa odotti pizzapalat valmiina. Ylläksellä vietettiin viikko ja siitä siirryttiin pois Lapista Kuusamoon Karhunkierroksen ja Riisitunturin poluille. Sielläkään ei olla oltu muuta kuin tapahtumaviikonloppuina eikä aiemmin olla tutustuttu muihin reitteihin kuin kisareittiin. Mukava välillä ajan kanssa mennä siellä ja tutustua maisemiin.

Pyöräilyä tuli aiottua vähemmän, mutta aloitin myös uuden harrastuksen maastopyöräilyn parissa loppukesästä. Ensi kesälle lupaan itselleni mahduttaa enemmän pyörälenkkejä niin maantiellä kuin maastossakin. Kiinnostaisi myös tehdä joku viikonloppureissu pyöräillen johonkin päin lähiympäristössä. Ehkä saariston rengastietä pitkin tai polkuja pitkin kotoa Kurjenrahkan reittejä ympäriinsä. Tosin sitä varten pitäisi tehdä vähän varustehankintojakin.

Lihaskuntoa ja kehonhuoltoakin tuli tehtyä omina treeneinä mutta myös yhdessä asiakkaiden kanssa. Sitä teen jatkossakin, jotta keho pysyy kunnossa juoksua ajatellen.

Yhteensä liikuntaa tuli 434 tuntia, matkaa 3047 km ja nousumetrejä 23052m.

-T-

Uusi vuosi uudet kujeet, sitä ennen kuitenkin vielä pieni katsaus menneeseen vuoteen. Viime vuonna tuli kirjoitettua, että tavoitteena olisi vuodelle 2020 olla läpi vuoden kunnossa ja pitää kunnosta huolta monipuolisella liikunnalla. Nämä tavoitteet tulikin täyteen aika hyvin. Mitään telakkaa tai sairastelua ei ollut koko vuoden aikana, yksi vajaan viikon pakollinen stoppi tuli kesällä harjoitteluun kun selkä ei tykännyt pitkistä ajomatkasta, mutta siihen ne sitten jäikin.

Viime vuoden voisi oikeastaan jakaa neljään osaan. Aloitetaan alku vuodesta, silloin tuli tähdättyä treeneissä kovin kesän ja kevään kisoihin, paljon oli siis alku vuodesta juoksua ja mäkitreeniä ohjelmassa, kilometrit pyörivät juoksussa noin 250km/kuukausi. Kevään koittaessa kun työt loppuivat kuin seinään ja ei ollut muuta kuin aikaa niin samalla harjoittelumäärät muuttuivat. Huhtikuulta elokuun loppuun asti tulikin juostua normaalia enemmän, kilsat alkoivatkin olemaan noin 300km / kuukausi, toki treeni oli aikalailla fiiliksen mukaan ja kaikki tavoitteellinen harjoittelu jäi pois koska koska ei oikein ollut motivaatiota treenata kovaa kun kaikki kisat peruuntuivat. Yhden omatoimisen testi puolimaratonin toki kävin tekemässä ilman mitään valmisteluita ja se vahvisti käsitystäni kunnostani. Viime keväänä tuli oltua varmasti parhaimmassa juoksukunnossa mitä koskaan ollut. Samalla heräsi taas myös innostus pyöräilyyn ja Konalla tulikin ajeltua varmaan kaikki lähi-alueen maaseudut ja hiekkatiet puhki. Syksyllä tulikin taas hieman paluuta arkeen ja juoksut tasaantuivat noin 200-250km/kk, pyöräily pysyi toki siinä mukana ja iso osa pk-lenkeistä tulikin tehtyä pyörän selässä. Syksyn tullen alkoi taas myös innostus kasvamaan voimaharjoitteluun ja sitä tuli ohjelmaan noin kolme kertaa viikossa, toki koko vuoden oli sitä tehty mutta se oli lähinnä satunnaista. Syksyllä aloitin myös opiskelut ja ennen joulua valmistuinkin toiminnallisen harjoittelun Personal Traineriksi. Opiskelu ja uudet työt vei sen verran energiaa, että muu harjoittelu oli lähinnä fiiliksen mukaan ja ilman mitään tavoitteita.

Hyvä vuosi siis oli ja kiitollinen saa olla, että ettei tullut mitään pakollisia taukoja harjoitteluun. Vuoteen mahtui noin 800 tuntia treeniä. Juoksua tuli reilut 3000km ja pyöräilyä hippasen vähemmän. Voimatreeniä tuli tehtyä noin 3h /viikkoa. Tästä onkin hyvä jatkaa ensi vuoteen ja tavoitteena on taas pitää kuntoilut monipuolisena, varmaan voimatreeniä tulee hieman lisättyä ja pyöräilyä. Juoksun suhteen varmaan kilometrit pysyvät samana, eivät ainakaan kasva, saattavat jopa hieman tippua jatkossa.

Kiitos sinulle kun olet lukenut juttujamme ja toivottavasti viihdyt mukana myös ensi vuonna. Kiitos myös asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille

-J-

Share this post: