Treenaa oikealla tavalla oikeaan aikaan

Treenaa sinäkin siten, että saat siitä parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Peruskunto ensin tehot vasta sitten

Aloittaessasi uuden liikuntaharrastuksen on hyvä lähteä liikkeelle maltillisesti. Aivan kuten talon rakennuksessa on perusta saatava vahvaksi, ennen kuin lähdetään rakentamaan mitään siihen päälle. 

Sama pätee niin juoksussa kuin salitreenaamisessakin. Ensin peruskunto kohdilleen ja vasta sitten lähdetään hiomaan muita ominaisuuksia. Ei kannata lähteä tekemään salitreeniä maksimipainoilla tai räjähtävää treeniä ennen kuin perusta on kunnossa. 

Juostessa pitää malttaa lähteä riittävän rauhallisesti liikkeelle ja nostaa vauhteja sekä matkaa vasta, kun peruskunto on riittävä. Ja jatkossakin on hyvä muistaa tehdä peruskestävyystreeniä muiden ominaisuuksien harjoittelun lomassa. Peruskestävyys pysyy kunnossa vain jos teet myös peruskestävyystreeniä. 

Sanotaankin, että treenisuunitelmassa olisi hyvä olla 80% treeneistä kevyempää ns peruskestävyystreeniä ja 20% haastavampaa ja kuormittavampaa treeniä. Jos treenaa liian kuormittavasti ei keho ehdi palautua kunnolla harjoitusten välillä ja jossain vaiheessa seinä tulee vastaan. 

Oikeanlaista treeniä oikeaan aikaan

Liian monta ominaisuutta ei voi treenata samanaikaisesti. Itse olemme tehneet joskus salilla ja juoksussa vähän mitä sattuu eikä sillä oikein tulosta saa aikaiseksi. Vasta, kun aloimme kiinnittää huomiota tekemiseen ja suunnittelemaan treenit sopimaan keskenään alkoi tulostakin tulla. 

Tästä on jo vuosia aikaa, mutta edelleen sen muistaa hyvin kuinka turhauttavaa oli, kun treenasi paljon, mutta mitään ei tapahtunut. 

Koska juoksu on meillä molemmilla päälaji ja tapahtumat joihin osallistumme on pitkän matkan juoksua tasaisella tai poluilla tulee talviaikaan tehtyä seuraavan kesän pohjia. Juoksussa tehdään peruskestävyyttä ja salilla maksimivoimaharjoittelua tai perusvoimaharjoittelua. Kevään tultua siirrytään juoksussa tekemään mäkitreenejä, vetotreenejä kovemmalla tempolla sekä salilla kevennetään hieman kuormissa ja tehdään enemmän nopeusvoimatreeniä. 

Kuitenkin läpi vuoden pidämme huolen siitä, että teemme riittävästi kevyttä treeniä ja siihen sopivasti mausteena kovempaa. Huolehdimme myös palautumisesta, riittävästä energiansaannista ja nestetasapainosta. 

On siis tärkeää, että treenit ajoitetaan oikein ja huolehditaan kaikesta muusta siinä ympärillä.

Treenin kuormittavuuden määrittäminen

Salitreenejä aloittaessasi tai uutta treeniohjelmaa miettiessäsi olen varmaankin joskus pohtinut miten määrittää sopiva vastus tai kuinka monta toistoa on hyvä tehdä. Mikä on juuri sinulle se oikeanlainen treeniohjelma.

Tämä riippuu muutamasta asiasta. 

– Oletko alkaja vai aiemmin treenannut 

– Muu treenitausta

– Minkälainen treeniohjelma on kyseessä

– Mikä tavoite sinulla on treenien suhteen

Esimerkiksi nopeusvoimatreeniä tehtäessä on kuorman eli käytettävän painomäärän tarkoitus olla kevyempi kuin maksimivoimaa tehdessäsi. Samoin sarjojen välissä pidettävät tauot ovat eri mittaisia eri tyyppisissä treeneissä. 

Pääsääntöisesti voisi sanoa, että mitä suurempi kuorma sen vähemmän toistoja ja pidempi tauko. 

Nämä yllä mainitut treenityypit pitävät sisällään vielä erilaisia treenijakoja. Voit lukea vielä tarkemmin voiman eri lajeista täältä.

www.personaltrainerturku.net

Kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääsi liikaa ruuveja kiristämättä <3

Share this post: