Kuuntele kehoa ja treenaa sen mukaan 

Kuuntele sinäkin mitä kehosi yrittää sinulle viestiä vaikka mieli haluaisi jotain muuta.

Olet ehkä aloittanut uuden liikuntaharrastuksen vuoden alussa tai lähtenyt liikkeelle tauon jälkeen uudestaan. 

Alkuinnostus on vienyt mukanaan ja haluaisit treenata päivittäin. Et millään malttaisi pitää lepopäiviä tai kevyempiä treeniviikkoja. Tuttua varmaankin aika monelle meistä. Jonkin aikaa voitkin treenata päivästä toiseen eikä keho tunnu kuormittuvan yhtään liikaa. Kuitenkin kokonaisrasitus nousee koko ajan ja jossain vaiheessa alat huomaamaan pieniä oireita. 

Iltaisin vie ehkä vähän kauemmin ennen kuin keho rauhoittuu nukkumaan. Aamuisin torkutat vaikka ennen heräsit pirteänä heti, kun puhelin herätti. Et saa keskityttyä töissä riittävästi tai joudut ponnistelemaan enemmän jotta saat tehtyä työsi valmiiksi. Huomaat ärtyväsi pikkuasioistakin helposti. 

Ehkä salilla aiemmin helposti nostetut painomäärät tuntuvat raskaammilta tai juostessa sykkeet nousevat nopeammin eivätkä meinaa millään laskea. Myös jalat tuntuvat raskaammilta kuin ennen ja selkääkin kolottaa.

Kaikki nämä edellä mainitut seikat voivat olla merkkejä liikarasituksesta ja kehosi yrittää kertoa sinulle, että nyt on aika keventää ja levätä välillä. Kannattaakin kuunnella kehoa ja reagoida ajoissa, jotta välttyy vakavammilta rasitusoireilta ja liikakuormitukselta. Näistä palautuminen voi olla pitkä taival ja sitähän me emme halua, eikö vain?

Miten tunnistaa kehon ylikuormittuminen?

Mikä on se oikea mittari kehon kuuntelulle? Vaikea määritellä tarkasti, mutta muutamia seikkoja voi miettiä.

Sinusta voi tuntua siltä, että juuri tänään et jaksaisi lähteä lenkille vaan sohva on kutsuvampi vaihtoehto. Kysy itseltäsi onko se motivaation puutetta, laiskotusta vai oletko oikeasti väsynyt ja kehosi kaipaa lepoa. 

Ehkä selässä tuntuu arkuutta tai reidessä on pientä kipua. Onko se normaalia treenin aiheuttamaa lihasarkuutta vai voisiko joku paikka oikeasti olla rikki? Olet ehkä tehnyt salilla jalkaprässissä pidemmän sarjan kuin aiemmin, suuremmilla painoilla tai ehkä sinulla on kokonaan uusi treeniohjelma, jossa on uusia liikkeitä. Lihakset ovat tehneet työtä uudella tavalla ja olet herättänyt ne eri tavalla, jolloin ne voivat ilmoittaa kipeytymisellä, että ”Hei, olemme heränneet”.

Jos et ole tehnyt mitään poikkeavaa ja silti sääri, reisi tai joku muu paikka aristaa juostessa tai kyykätessä, kannattaa miettiä olisiko lepo paikallaan. Pienellä levolla voi estää lisävauriot, mutta jos lepokaan ei auta, kannattaa konsultoida fyssaria tai lääkäriä. 

Kun vaan ei malta pitää taukoa

Tunnustatko sinäkin käyneesi treenaamassa vaikka vähän on kolottanut? Voisimmeko sopia, että unohdetaan väkisin treenaaminen?

Jos joku paikka on ylirasittunut tai rikki, annetaan sille mahdollisuus palautua tai eheytyä. Muistan hyvin miten itse juoksun aloitettuani olin niin innoissani ja minulla oli valtava halu kehittyä. Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen olin nostanut treenimääriä huomattavasti ja lonkassa alkoi tuntua pientä arkuutta. Koska se tuntui vain välillä en kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota vaan ajattelin sen johtuvan jostain yksittäisestä treenistä ja jatkoin juoksua. 

Lopulta jalka petti alta kävellessä ja tuntui kuin joku olisi pistänyt neulalla lonkan läpi. Pidin lepoa pari päivää ja se auttoi. Aloitin juoksun uudestaan, mutta jo parin lenkin jälkeen kipu palasi ja iski vieläkin kovempana. Menin lääkäriin, joka ohjasi myös fysioterapeutille. Lopputuloksena oli lonkan limapussin tulehdus eli trokanterin bursiitti ja määräyksenä tulehduskipulääkekuuri sekä lopulta parin kuukauden juoksutauko. Salilla en myöskään saanut tehdä kyykkyjä tai jalkaprässillä mitään. Kevyttä pyöräilyä ja uintia suositeltiin. 

Tältäkin olisi vältytty tai päästy lyhyemmällä tauolla jos olisin kuunnellut kehoa aiemmin ja treenannut maltillisesti, kuten tein muutama vuosi tämän jälkeen. Tuolloin vuorossa oli lievä plantaarifaskiitti, josta selvisin kuuleman mukaan helpolla, koska juoksutaukoa tuli vain kuukausi. 

Muistetaan siis kuunnella sitä meidän kehoa, sillä se on useimmiten oikeassa 🙂

p.s. Oletko jo liittynyt Heleä Trainingin Hyvinvointirinkiin?

Share this post: