Juoksutapahtumaan osallistuminen tavoitteena

Juoksutapahtumaan osallistuminen tavoitteena seuraavan puolen vuoden aikana.

Jos olet ensimmäistä kertaa lähdössä tapahtumaan etkä ole ihan varma vielä siitä miten lähteä liikkeelle tulee tässä muutama vinkki ihan alkuun.

  • Aloita harjoittelu hyvissä ajoin riippuen lähtötasosta ja tavoitteesta 3-6kk ennen tapahtumaa.
  • Mieti onko tavoitteesi oikeasti realistinen
  • Tee hyvä suunnitelma tai palkkaa valmentaja
  • Kiinnitä huomio treeneihin, ravintoon, palautumiseen ja varusteisiin

Kun asetat itsellesi tavoitetta ota huomioon mikä on pisin tähän mennessä juoksemasi matka ja miten kauan siitä on aikaa. Kuinka paljon pystyt antamaan harjoituksille aikaa viikostasi? Mitä pidempi matka tai mitä enemmän se poikkeaa aiemmasta taustastasi sen aiemmin harjoittelu tulisi aloittaa.

Kilpailuun valmistava kausi on useimmiten 8-12 viikkoa, mutta viimeiset 3 viikkoa ovat ratkaisevia itse tapahtuman osalta. 

Juoksun harjoituskausi

Juoksun harjoituskaudella on hyvä varmistua siitä,  että sinulla on riittävästi aikaa viikossa harjoituksille varsinkin jos tähtäät maratonille tai sitä pidemmille matkoille. 

Tee hyvä suunnitelma jo alussa jota noudatat ja ota siinä huomioon myös ravinto ja palautuminen. Juoksuharjoittelussa on hyvä hyödyntää vuosikelloa, joka määrittää millaista harjoittelua milloinkin on hyvä tehdä. Samaa vuosikelloa voi käyttää juoksuharjoittelun ohella myös lihaskuntoharjoittelussa jolloin myös voimatreeni tukee hyvin omaa lajiasi.

Tee monipuolista treeniä oheislajien muodossa, mutta pidä fokus päälajissa. Juoksun aiheuttamaa iskutusta et saa esimerkiksi pyöräillen. Muista myös kehonhuolto.

Jo harjoituskaudella tulee huolehtia riittävästä energiansaannista ja oikeanlaisesta ravinnosta. Kestävyysliikkujalle hiilihydraatit ovat tärkein energianlähde, mutta myös hyviä rasvoja tulee saada riittävästi, sillä keho käyttää rasvaa energianlähteenä, kun hiilihydraattivarastot tyhjenevät. Proteiini korjaa lihakset kovan rasituksen jälkeen. 

Kiinnitä huomio ennen kovatehoista tai pitkäkestoista harjoitusta riittävään energiansaantiin hiilihydraattien muodossa, jotta treeni sujuisi mahdollisimman hyvin. Palautuminen lähtee hyvin käyntiin, kun tankkaat hyvin sekä suorituksen aikana, että sen jälkeen. 

Totuta kehosi ajoissa myös tapahtumanaikaiseen energian nauttimiseen. Ota selvää mitä tapahtumassa tarjotaan ja mitä otat itse mukaan. Järjestäjällä voi olla eri tuote kuin mihin vatsasi on tottunut ja tämä voi aiheuttaa vatsaongelmia. 

Juoksetko omasta halustasi vai jostain muusta syystä?

Tavoitetta asettaessasi sinun on hyvä miettiä miksi haluat saavuttaa tuon tavoitteen.

Onko juoksutapahtumaan osallistumisessa kyseessä sisäinen vai ulkoinen motivaatio?

Mieti tavoitettasi. Haluatko päästä siihen koska ”joku muu olettaa minun osallistuvan” vai koska ”minä haluan osallistua”?

Haluatko osallistua juoksutapahtumaan koska muut odottavat sinun tekevän niin?

  • Ulkoinen motivaatio on tilanne, jossa teet tiettyä toimintoa ulkoisen asian vuoksi. Esimerkiksi käyt töissä, jotta saat palkkaa.
  • Sisäinen motivaatio taas kertoo tilanteesta jossa nautit tekemisestä ja teet sitä, koska se tuottaa positiivisia kokemuksia.
  • Joskus tilanne voi olla sekä ulkoista, että sisäistä motivaatiota ruokkivaa, joku saa palkkaa työstä jota rakastaa ja nauttii sen tekemisestä.

Mikä on juuri sinun haaveesi tai unelmasi? Mitä sinä haluaisit saavuttaa ja miksi se on sinulle tärkeää?

Jos kaipaat vinkkiä treenaamiseen tai hyvinvointiin liittyen, ota seurantaan meidän somekanavamme:

Facebookissa meidät löytää nimellä Heleä Training, Instagramissa tilit löytyvät nimillä @helea_training @tanjahelea @batjakke

Myös kotisivuiltamme löydät yhteystietomme jos kaipaat lähivalmennusta tai etävalmennusta.

Share this post: