Toiminnallinen harjoittelu on tullut juoksun rinnalle

Toiminnallinen harjoittelu on ollut itselläni viime aikoina vahvasti mukana treeniohjelmassa kuten varmasti ainakin Instagramin puolella seuraajat ovat saaneet huomata. Tänään käydäänkin hieman läpi mitä on mielestäni toiminnallinen harjoittelu ja mitkä ovat sen hyödyt.

Mitä on toiminnallinen harjoittelu

Useimmiten, kun puhutaan toiminnallisesta harjoittelusta sillä tarkoitetaan harjoittelua:

  • Jolla on siirtovaikutus arkeen. Otetaan esimerkiksi maastaveto jota salilla on opeteltu. Kun maastavedon tekniikkaa on harjoiteltu kuntosalilla on esimerkiksi kotona helpompi nostaa vaikkapa raskaita laatikoita ilman, että selkä kipeytyy
  • Jossa tehdään keholla luonnollisia moninivelliikkeitä. Liikkeet joissa esimerkiksi nostetaan ylös, työnnetään kehosta pois päin, kannetaan tai vedetään jotain. Nämä ovat samoja liikkeitä joita käytämme myös arjessamme jatkuvasti
  • Jolla kehitetään fyysisen kunnon useita osa-alueita samalla kertaa. Hyvä esimerkki on vaikkapa kyykky, kyykyt kehittävät voimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota

Olenkin huomannut, että toiminnallinen harjoittelu on saanut minut käyttämään kehoani paremmin. Tästä päästään taas siihen, että mitä paremmin osaan käyttää kroppaani sitä paremmin se on voinut. Lihaskuntoharjoittelu onkin toiminnallisessa harjoittelussa vartalon käytön opettelua erilaisten liikkeiden avulla, plussana voimatasot kasvavat ja kehonkoostumus muuttuu, mutta tärkeintä on mielestäni ollut, että olen oppinut liikkumaan ja käyttämään vartaloani niin ettei liikkuminen aiheuta kipua tai rasitusvammoja.

Pääpaino on kehon perusliikemalleissa

Toiminnallisessa harjoittelussa on pääasiassa tarkoitus harjoittaa ja vahvistaa kehon perusliikemalleja.

  • kävely
  • lannesarana
  • kyykky
  • työntö
  • askelkyykky
  • veto
  • kiertoliike

Kehomme suorituskyky paranee, kun hermo-lihasjärjestelmää kuormitetaan oikein ja treenin perustana on nämä luonnolliset liikemallit. Itse tykkään harjoitella paljon kahvakuulan kanssa ja se onkin hyvä esimerkki siitä missä suurin voima tuotetaan lantiosta isoilla lihasryhmillä. Kahvakuulalla harjoitellessa pystyy myös helposti harjoittelua muokkaamaan niin, että liikkeisiin saadaan yhdistettyä muitakin perusliikemalleja.

Koko kehon liikehallinta paranee kun näitä näitä perusliikemalleja harjoitellaan ja vahvistetaan. Toiminnallisessa treenissä ajatellaankin harjoittelu liikkeen ja liikemallien kautta.

Hyödyt toiminnallisessa harjoittelussa

Harjoittelu kahvakuulalla tai esimerkiksi vapailla painoilla parantaa koordinaatiota, voimatasoja ja tukilihaksistoa sekä tukikudoksia. Toiminnallisessa harjoittelussa pääpaino on kaikkiin liikkeen tasoihin. Liikkeen eri tasot ovat sagittaali-, frontaali- ja transversaali, eli ojennus ja koukistus, sivutaivutus ja kiertoliike. Näiden kaikkien tasojen hyödyntäminen harjoittelussa vahvistaa mm. tukikudoksia sekä keskikehoa. Keskikehon tärkeimpiä tehtäviä on vastustaa liikettä sekä tukea rankaa, jotta raajat voisivat tuottaa liikettä.

Monet kuntosalin laitteissa tehtävät liikkeet harjoittavat usein vain yhtä liikesuuntaa. Kehon liikkeessä yhdistyy kuitenkin usein useampi eri liikesuunta samanaikaisesta. Esimerkiksi askelkyykyssä suurin liike tulee sagittaalitasossa, silti keho joutuu vastustamaan muitakin liikesuuntia. Liikkeissä voidaan vielä harjoitellessa korostaa frontaali- ja transversaalitasoa jos yhdistetään liikkeisiin kiertoliikkeitä tai sivutaivutuksia, tämä onkin toiminnallisessa harjoittelussa mielestäni suurin vahvuus ja isoin syy hyödyn saavuttamiseen. Samoin se, että arjessa tai urheillessa harvoin tehdään asioita samaan aikaan molemmilla puolilla kehoa. Yleensä liikumme pääosin toinen puoli kerrallaan kuten juoksussa tai kävelyssä. Toinen puoli kerrallaan harjoittelun hyötynä onkin se, että saadaan vahvistettua monia alueita koko kehon toiminnan näkökulmasta.

Jos olet Turun seudulta ja kiinnostuit toiminnallisesta harjoittelusta ota ihmeessä yhteyttä täältä. Jos kaipaat vain muuten vinkkejä treeneihin niitä löytyy instagramista ja minut löydät täältä. Mikäli kiinnostaa miltä näyttää Personal trainerin päivä niin juttu löytyy täältä.

Share this post: