Motivaatio hukassa – miten löytää se uudelleen?

Motivaatio on itse asiassa aika laaja käsite, mutta silti niin yksinkertainen asia. Mitä se sitten oikeastaan on? Tätä pääsin miettimään, kun pari viikkoa sitten sain pitää verkkoluennon aiheesta. Aiheesta olisi helposti saatu tuntien mittainen keskustelu aikaiseksi, mutta tällä kertaa se tiivistettiin pariinkymmeneen minuuttiin.

Mitä motivaatio sitten on? Ainakin se on asia, joka saa meidät kulkemaan eteenpäin kohti jotain tavoitetta. Me tarvitsemme motivaatiota, jos haluamme saada aikaan jotain. Yksi tärkeimmistä sanoista liittyen motivaatioon on kysymys ”miksi?” eli motivaatio kertoo miksi toimimme tietyllä tavalla. Sitä pystyy ylläpitämään, kun saamme kokea onnistumisia ja tätä kautta innostumme kerta toisensa jälkeen asiasta, jota tavoittelemme.

Tavoite voi olla melkein mikä tahansa, kunhan sillä on meille oikeasti merkitystä, haluamme oikeasti saavuttaa sen ja saamme jotain meille tärkeää sinne päästessämme. Tavoite voi olla asia, joka tapahtuu viikon kuluttua, kuukauden tai jopa vuosien kuluttua. Jos lähdemme tavoittelemaan jotain asiaa, johon on pitkä matka on hyvä asettaa matkalle välitavoitteita, jotta onnistumme saamaan pieniä onnistumisia jo matkan varrella. Tällöin nämä pienet onnistumiset auttavat meitä ylläpitämään motivaatiota.

Itselläni esimerkiksi on välillä tämän viimeisen vuoden aikana ollut todella vaikeaa ylläpitää juoksumotivaatiota, koska juoksutapahtumat joihin tähtäsin peruttiin. Ei ollut mitään selkeää tavoitetta riittävän lähellä, jota kohti kulkea. Onneksi kesäksi on jotain tavoitteita saatu ja juoksu kulkee jälleen.

Miten motivoidumme?

Jo yllä mainitsin tavoitteet sekä pienemmät välitavoitteet. Nämä ovat tärkeä osa motivaatiota. Tavoitteille on hyvä myös asettaa mittareita joiden avulla voimme seurata edistystä ja voi olla hyvä kertoa jollekin tavoitteestasi jolloin tulet tilivelvolliseksi jollekin. Kerro haaveestasi ja tavoitteestasi ystävällesi niin hän varmasti kysyy miten edistyt ja oletko lähempänä tavoitettasi. Voi olla helpompi pitää kiinni tavoitteesta, kun tiedät, että joku tietää siitä.

Tavoitetta asettaessa tulee olla myös realistinen. Ei ole mitään järkeä lähteä tavoittelemaan maratonia kuukauden sisällä jos et jaksa vielä juosta kilometriä. Pidemmällä aikavälillä se kyllä on mahdollista, mutta harva pystyy siihen tuolla aikataululla. Jos aikataulu on liian tiukka lähtökohtaan nähden tulee motivaatio jossain vaiheessa todennäköisesti lopahtamaan, koska et pääse etenemään tavoitettasi kohti.

Kun liikumme kohti tavoitettamme tulemme matkalla löytämään myös vahvuuksiamme, mutta pystymme myös tunnistamaan heikkoutemme ja hyväksymään ne. Välillä on hyvä asettaa itsensä tilanteeseen, jossa joutuu ponnistelemaan kunnolla ja saamme sen jälkeen kokea onnistumisia äärirajoilla. Tällaisen ponnistelun jälkeen motivaatio kasvaa entisestään, koska jouduimme oikeasti tekemään töitä onnistumisen eteen. Jos asetat liian alhaisen ja helposti saavutettavan tavoitteen on vaarana tyytyä liian vähään emmekä käytä koko potentiaaliamme. Silloin motivaatio voi hiipua, koska et saa iloita riittävästi onnistumisen tunteesta.

Maalissa ekan polku-ultrajuoksun jälkeen. Yritin hypätä, mutta jalat ei nousseet

Kun ei motivoi?

Joskus motivaatio voi hiipua vaikka tekisitkin asioita joista pidät ja koet onnistumisen tunteita. Mietitään vaikka liikuntaa, juoksua. Ei vaan enää kiinnosta lähteä lenkille. Kysy tällöin itseltäsi miksi juokset, miksi olet alunperin aloittanut juoksuharrastuksen, mitä jää saavuttamatta jos jätät lenkin väliin. Aina ei välttämättä jää saavuttamatta muuta kuin se juoksun jälkeinen hyvä fiilis, mutta jos väliin jääneitä lenkkejä alkaa olla useampia ja lenkkien välinen aika venyy viikoiksi, alkaa se myös näkyä kunnossa.

Kannattaa myös miettiä onko oikeasti kyse motivaation puutteesta vai onko elämässäsi paljon muita stressitekijöitä ja kehosi onkin väsynyt. Ehkä se yrittää kertoa sinulle, että on aika hellittää? Joskus pitää vain hyväksyä, että ei vaan motivoi. Kun hyväksyt tilanteen et kuitenkaan ole luovuttaja vaan voit pysähtyä miettimään asiaa ja jatkaa tämän jälkeen eteenpäin kohti tavoitettasi. Kysy uudestaan itseltäsi miksi asettamasi tavoite on sinulle niin tärkeä, mitä se sinulle antaa? Sano itsellesi ääneen ”minä pystyn siihen”, ”minä onnistun”.

Motivaatio, minne se katosi?

Katosiko motivaatio ehkä jonkin negatiivisen ajatuksen vuoksi? ”Haluaisin juosta pidemmälle ja kovempaa, mutta en minä ole koskaan aiemmin juossut niin pitkälle ja niin kovaa.” Uskot, että koska et ole koskaan aiemmin onnistunut siinä et onnistu nytkään. Väärin! Jos haluat, ei onnistumiselle pitäisi olla esteitä. Vertaatko ehkä itseäsi muihin? Oletko miettinyt, että teillä voi olla aivan erilaiset lähtökohdat? Kaveri on harrastanut juoksua jo vuosikausia ja sinä vasta pari kuukautta. Ette mitenkään voi olla samalla viivalla. ”Jalkoja särkee aina lenkin jälkeen”. Mikä aiheuttaa säryn? Onko se normaalia lihaskipua vai voisiko se johtua niistä 10 vuotta sitten ostetuista juoksukengistä? Panosta siis myös oheisharjoitteluun ja varusteisiin. Alkuun lihakset reagoivat helpommin rasitukseen, jossain vaiheessa sekin helpottaa.

Miten motivaation voisi löytää uudestaan?

Mieti mitkä asiat motivoivat juuri sinua. Teetkö asioita koska haluat tehdä niitä vai teetkö niitä koska joku toinen odottaa sinun tekevän niin? Panosta aina eniten asiaan jossa olet hyvä ja jonka tekemisestä nautit, mutta muista välillä kehittää myös heikkojakin puoliasi. Tee välillä ylä- ja alamäkitreeniä vaikka se tuntuukin haastavalta ja ehkä ikävältä. Mäkitreenin tekeminen kannattaa, koska se tekee tasaisella juoksusta helpompaa, kun kunto nousee. Myös liikkuvuusharjoittelu voi välillä olla tylsää, koska et taivu riittävän hyvin. Se on kuitenkin tärkeä osa harjoittelua ja tekemällä liikkuvuutta säännöllisesti kehityt siinäkin.

Aseta itsellesi jokin päätavoite, asia jonka oikeasti haluat saavuttaa. Aseta myös muutamia välitavoitteita, joilla on merkitystä matkan varrella. Kirjaa ylös miksi haluat saavuttaa tavoitteesi, 1-3 syytä. Tee realistinen toimintasuunnitelma, jonka kalenteroit. Palaa tavoitteeseesi ja syihin sopivin väliajoin. Tee asioita, joista nautit, mutta muista välillä myös haastaa itseäsi. Luota itseesi!

Täältä löydät vielä aiempia ajatuksia aiheesta.

Share this post: