Liikunnan aloittaminen kannattaa tehdä fiksusti

Liikunnan aloittamista ennen olet varmaankin miettinyt moneen kertaan miksi haluat liikkua ja mikä on se sinun liikuntalajisi. Voi olla, että olet useaan otteeseen ajatellut, että ensi viikolla aloitan tai ensi kuussa aloitan. Aloitusta on tullut lykättyä eteenpäin sen sijaan, että olisit heti ottanut härkää sarvista ja lähtenyt heti uuden kimppuun. Tämä on ihan luonnollista ja johtuu varmaankin osittain siitä, että emme haluaisi astua epämukavuusalueelle koska tuntematon pelottaa. 

Aseta itsellesi tavoite

Nyt olet kuitenkin ottanut sen ensimmäisen askeleen ja treenejäkin on ehkä takana jonkin verran. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä miettiä eteenpäin ja asettaa itselleen tavoite, joka antaa suunnan tekemisellesi. Yksi helpommista keinoista motivoitua on asettaa innostavat tavoitteet, jotka toimivat reittikarttana kohti tavoitetta. Ennen ensimmäiselle lenkille lähtöä tavoitteet voivat olla ihan vain kenkien jalkaan laittaminen ja ovesta ulos lähteminen. Seuraavaksi voit kävellä reippaasti korttelin ympäri, seuraavalla kerralla jo pari korttelia. Jossain kohtaa voit juosta vaikka lyhtypylväiden välin ja hetken kuluttua jo kaksi väliä. 

Aseta siis päivittäin itsellesi joitain minimitavoitteita jotka saat helpohkosti toteutettua. Esimerkiksi portaiden käyttö hissin sijaan on jo hyvä askel arjessa. Jo tällaiset pienet muutokset luovat lujempia rutiineja ja kun niitä on useampia saat aikaan isompia muutoksia. 

Tavoitteen asettelussa kannattaa huomioida 5 eri seikkaa jotka on hyvä löytyä suunnitelmastasi. 

  1. Aseta tarkka ja määritelty tavoite, on eri asia tähdätä kymppiin kuin vain ampua taulua kohti.
  2. Tavoitteen tulee olla mitattavissa, esimerkiksi ihan alkuun se voi olla kävelyä 5 kertaa viikossa 30 minuutin ajan. Kun asetat tarkan tavoitteen saat sitä seuratessasi välittömän palautteen onnistumisesta tai siitä ettet ole päässyt tavoitteeseesi. 
  3. Toimintaan ohjaava tavoite, se kertoo mitä sinun tulee tehdä tavoitteen eteen ja mitä teet, kuinka kauan ja kuinka usein. Suunnitelma on hyvä olla.
  4. Realistinen tavoite on ainoa tavoite joka toteutuu
  5. Aikataulutettu tavoite. Tiedät milloin pitää olla tavoitteessa ja tiedät mitä tehdä matkan varrella mihinkin aikaan päästäksesi oikeaan aikaan määränpäähän.

Maltilla liikkeelle

Meistä löytyy ikuisia aloittajia, aloitamme projekteja joka kevät ja syksy. Tähän löytyy useimmiten yksi yhdistävä tekijä, aloitetaan liian tehokkaasti ja lopetetaan liian nopeasti. Mennään kaasu pohjassa jo ensimmäiseen mutkaan, kun ei vielä edes tiedetä miten auto käyttäytyy.

Toinen yhdistävä tekijä löytyy henkilöistä jotka lopettavat ja aloittavat useita kertoja, koska he eivät aloita liikuntaa omasta halustaan tai omista motiiveistaan vaan alkavat elää jonkun toisen henkilön tavoitetta. Mieti aloitatko liikunnan koska ”Minun on pakko” vai koska ”Minä haluan”. Haluatko alkaa liikkumaan säännöllisesti koska muut odottavat sinun tekevän niin tai koska sinua pidettäisi heikkona jos et liiku? Vai haluatko alkaa liikkumaan, koska sinulle on tärkeää tuntea itsesi terveemmäksi tai koska nautit liikkumisesta?

Kolmanneksi haluan muistuttaa, että aloittakaa pienistä seikoista. Pienen pienillä muutoksilla saamme paljon hyvää aikaan. Olemme usein liian ahneita ja haluamme saavuttaa kaikki nyt ja heti.  Liian paljon, liian nopeasti ja mahdollisimman helposti. Älä vertaa itseäsi muihin. Heillä on todennäköisesti eri taustat ja eri lähtökohdat kuin sinulla. Heillä ehkä on erilainen elämäntilanne. Kehitykseen vaikuttaa myös ikä, sukupuoli ja osittain myös geenit.

Liikunnan terveysvaikutukset

Varmaankin yksi kaikkia yhdistävä tekijä liikunnan aloittamisessa on oma terveys ja siitä huolehtiminen. Liikunta kuitenkin vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin laajalti. Se nostaa energiatasoja, antaa positiivista fiilistä, parantaa yöunta ja reipas aerobinen liikunta on myös hyvä rasvanpolttaja. 

Ensimmäisen liikuntakuukauden aikana ei ole tarkoitus lisätä kärsimystä vaan karkoittaa se kehosta. On tärkeää säilyttää tekemisessä mielekkyys ja tähän auttaa aloittaminen maltilla. Harjoittelussa on hyvä olla pieni nousujohteisuus, jos olet aiemmin kävellyt keskimäärin 2000 askelta päivässä, nosta seuraavan kuukauden aikana tavoite 10% suurempaan määrään päivittäin eli 2200 askelta.  Kun lisäät 200 askelta päivässä on se kuukaudessa jo noin 6000 lisäaskelta. 

Innostu muiden tekemisestä

Vaikka sanoinkin, että älä vertaa itseäsi muihin niin silti on hyvä etsiä innostavia onnistumistarinoita. Niitä löytyy netistä ja varmasti myös sinun lähipiiristäsi. Selvitä mikä heidät on saanut innostumaan ja tekemään muutoksen, miten he ovat aloittaneet. Ammenna tästä omaan tekemiseesi positiivisuutta ja onnistut varmasti. Tee asioita jotka tuntuvat mukavalta, mutta riittävän haastavilta. Jos onnistut liian helposti tulet todennäköisesti tylsistymään jossain vaiheessa. 

Hyödynnä asiantuntijaa

Tietoa saa nykyään helposti netistä ja me tulkitsemme sitä juuri omalla tavallamme. On paljon ohjeita joissa ei ole mitään järkeä. Pikakuurit ja pikatreenit kuulostavat siltä, että saat jotain nopeasti ja helposti, houkuttelevaa vai mitä? Usein valitettavasti näiden takana on vielä joku tunnettu henkilö tai niitä mainostetaan urheilijoiden kasvoilla. 

Pitää kuitenkin muistaa se oma lähtötaso millä olet. Se miten huippu-urheilija treenaa ei sovi aloittelijalle. Harjoitukset varmaankin kehittävät jonkin aikaa, mutta ne ovat myös kuormittavia ja niistä on enää huono lähteä parantamaan tekemistä. Ja useimmiten siinä käy niin, että se mikä tulee nopeasti katoaa myös nopeasti. Homma päättyy ennen kuin edes ehtii kunnolla alkaa. 

Käytä vinkkejä jotka auttavat onnistumaan, kuten treenipäiväkirjan pitäminen. Se auttaa sitoutumaan harjoitteluun ja tavoitteisiin paremmin. Pystyt sen avulla reflektoimaan tekemistäsi ja se myös kertoo totuuden siitä mitä olet tehnyt tavoitteesi eteen. Tähän riittää vaikka perinteinen ruutuvihko ja viikkosuunnitelma jääkaapin ovessa. 

Hyödynnä oikeasti asiantuntijaa ja valmentajaa, siihen on syynsä miksi joitain asioita tehdään tietyllä tavalla. 

Tiesithän, että meidän kauttamme saa lähivalmennusten lisäksi myös etävalmennusta liikuntaan, ravintoon sekä psyykkiseen valmennukseen. Katso palvelumme lähemmin täältä -> Heleä Training

Share this post: