Palautumisesta ja unesta apua painonhallintaan

Palautumisesta ja hyvistä yöunista on hyötyä monessa asiassa ja voidaankin todeta, että nukkuminen on yksi parhaita ja mukavimpia tapoja hallita omaa painoaan. Jo pieni, esimerkiksi 20-30 minuutin lisäys yöunien pituuteen auttaa.

Mutta emmekö siis kuluta enemmän liikkuessamme ja hereillä ollessa? Kyllä vain, mutta liian vähäinen palautuminen ja yöuni voi vaikuttaa elimistön hormonitasapainoon kiloja kerryttävästi. Väsymys voi myös ajaa meidät hakemaan energiaa ja piristystä ylimääräisistä aterioista tai herkuista. Meidän keho kyllä tietää mikä nostaa energiatasoja nopeasti, sokeri.

Jos haluat välttää painon nousua, älä tingi unesta edes kiireen keskellä. Suurin osa meistä pärjää hyvin 7-8 tunnin yöunilla, osa jopa 6 tunnin ja joku tarvitsee 9 tuntia unta.

Liian vähäinen lepo aktivoi stressihormonit

Meidän ruokahalua säätelee kaksi eri hormonia. Vatsalaukku tuottaa greliinihormonia ja rasvasolut leptiinihormonia. Jos nukumme liian vähän voi vatsalaukun greliinin eritys lisääntyä ja leptiini vähenee jolloin ruokahalu ja näläntunne lisääntyvät. Tämä johtaa useimmiten hiilihydraattipitoisten ruokien ja makeanhimon lisääntymiseen.

Meidän elimistö tunnistaa väsymyksen ja valvomisen ja tulkitsee ne stressitilaksi, jolloin se alkaa vaatia enemmän energiaa ja useimmiten tämä on ylimääräistä energiaa. Tästä syystä väsyneenä alkaa tehdä mieli pullaa, pastaa, karkkia ja leipää, saamme lisäenergiaa nopeasti. Huono nukkuminen vaikuttaa myös insuliinin tehoon ja sokerin sietoon joka taas kohottaa verensokeria.

Siinä onkin syy siihen miksi ylipaino ja liian lyhyet yöunet lisäävät kakkostyypin diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän riskiä.

Joudumme myös helposti kierteeseen jossa kilot kertyvät helposti. Kun olemme väsyneitä lisää se stressiä elimistössä, työelämä voi stressata ja valvottaa. On hyvä pyrkiä vähentämään stressiä edes jollain elämän osa-alueella eikä myöskään kannata liikaa stressata painon pudottamisesta. Kun saat kaikki osa-alueet pikkuhiljaa kohdilleen alkaa paino myös tippumaan.

Ruokailutottumukset vaikuttavat palautumiseen ja uneen

Liian lyhyet yöunet ja heikko palautuminen vaikuttavat painonhallintaan muutenkin kuin hormonien kautta. Jos olet väsynyt syöt helposti epäterveellisesti ja napostelet kaikenlaista pientä, koska et jaksa tehdä ruokaa ja panostaa terveelliseen ja säännölliseen ateriarytmiin. Silloin liikunta ja ulkoilukin jäävät helposti väliin, koska energiatasot on alhaalla ja sohva houkuttelee enemmän.

Liian tukeva iltapala vaikuttaa myös negatiivisesti uneen joka taas johtaa univajeeseen, väsymykseen ja epäterveelliseen syömiseen. Jälleen yksi kierre joka on aiheutunut huonosta tasapainosta levon ja energiansaannin välillä.

Jos taas syöt monipuolisesti laadukasta ravintoa ja sopivia annoskokoja säännöllisesti pysyy vireystilasi parempana eikä herkkuihin tule sorruttua yhtä helposti liian usein. Tämä myös saa helpommin lähtemään liikkeelle ja ulkoilemaan, joka taas auttaa hyvää unenlaatuun.

Pidetään siis huolta hyvästä palautumisesta ja säännöllisestä ruokailusta 🙂

Share this post: