Kuuntele omaa kehoa, se tuntee sinut parhaiten

Kuuntele omaa kehoa ja vaikka treeniohjelma sanoisi muuta, on lupa tehdä kuten tuntuu

Hengittääkö pomo niskaan dead linen kanssa, puoliso on työmatkalla, lasten harrastukset sinun vastuullasi ja treeniohjelmassa lukee 2 tunnin intervallitreeni?

Joskus arki voi olla kuormittavampaa kuin miten sen on ajatellut. Pitääkö silti vaan purra hammasta ja tehdä kuten treeniohjelmassa lukee vai olisiko olemassa vaihtoehto?

Jos pelkkä ajatus kaiken tuon läpiviemisestä nostaa stressitasot pilviin ja hiki nousee pintaan on ihan ok keventää. Voit tehdä kovan treenin sijasta reippaan kävelylenkin tai kevyen lyhyemmän juoksulenkin. Tai jos aikataulut menevät oikein hankalaksi, jätä treeni väliin tai siirrä toiseen päivään.

Jos treeniohjelma on muuten järkevästi suunniteltu ei yksi tai kaksi treenikertaa vaikuta vielä mitenkään lopputulokseen. Enemmänkin voi olla hyödyllisempää jättää treeni väliin liian haastavassa tilanteessa jottei se nosta stressitasoja entisestään. 

Muista kuunnella järjen ääntä ja omaa kehoasi.

Mitä se keho oikeasti sinulle kertoo?

Puhti poissa, sohva kutsuu ja lihakset aristavat? Näille voi olla monia eri syitä ja ennen kuin teet mitään nopeita johtopäätöksiä mieti vielä kerran.

Treenaamaan pitäisi lähteä, mutta sohva on kutsuvampi ja väsyttää. Onko väsymys aitoa väsymystä vai onko se laiskotusta? Kysy itseltäsi miksi treenaamaan pitäisi lähteä, mitä saat treeniltä. Jos olet käynyt läpi kaikki positiiviset asiat joita liikunta ja treeni saavat aikaiseksi eikä edelleenkään olo virkene voi olla, että olet oikeasti uupunut jolloin voi olla hyvä ottaa se taukopäivä ja levätä. 

Pyri tällöin oikeasti lepäämään ja syömään terveellisesti. Terveellinen ruoka useimmiten myös antaa energiaa, kun taas usein väsyneenä sortuukin syömään pikaruokaa ja sokeria, jotka taas voivat väsyttää entisestään.

Lihaskipua tuntuu jaloissa etkä tiedä uskaltaako lähteä juoksemaan tai salille. Oletko hiljattain tehnyt rankan treenin joka olisi voinut aiheuttaa ihan normaalin lihasarkuuden? Vai oletko mahdollisesti loukannut itseäsi jolloin kyseessä voi oikeasti olla jokin vamma? Lihasarkuus ei ole este treenaamiselle, mutta orastava rasitusvamma tms voi kyllä olla. Kun liikarasituksen aiheuttama kipu alkaa tuntua kannattaa oikeasti ottaa heti pieni tauko, antaa rasitusvamman parantua rauhassa ja lähteä uudestaan liikkeelle vasta terveenä. Muuten edessä voi olla yllättävän pitkä tauko. 

Kuuntele siis aina kehoasi ja mieti onko kyseessä laiskuus vai oikea väsymys, normaali treenin jälkeinen lihasarkuus vai rasitusvamma, alhaiset energiatasot huonon ruokailun takia vai mahdollisia flunssan oireita. 

Tunnista omat rajasi

Levon tarve voi joskus yllättää, kun on niin tottunut menemään saman kaavan mukaan päivästä ja viikosta toiseen. Itsekin luulin reilu kaksi vuotta sitten, että kaikki oli tasapainossa. Tein 8 tuntia päivästä työtä vakuutusalalla ja sen lisäksi ohjasin juoksua sekä muutamaa yksilövalmennettavaa ja opiskelin urheiluravitsemusta. Tämän lisäksi oli tietysti vielä omat treenit ja kaikki arjen ympärille kuuluva. 

Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että nyt on muutoksia tehtävä. Vaihtoehtoina oli lopettaa yksilövalmennukset, jota rakastin tehdä tai jäädä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Valitsin yrittäjyyden ja jätin taakse turvallisen tasaisen tulonlähteen. Jo parin kuukauden kuluttua huomasin, miten jaksoin taas treenata enemmän, olin muutenkin pirteämpi ja voimavaroja muuhunkin kuin työhön. Se mitä sen jälkeen tapahtui onkin sitten toinen juttu salisulkuineen ja työtunnit vähenivät. 

Pointti tässä on se, että älä väkisin tee liikaa vaan kuuntele mitä se keho sinulle yrittää kertoa. Priorisoi ja kysy itseltäsi mikä on sinulle tärkeää, mitä sinä haluat tehdä ja miksi. Liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjänä minulle tärkeää on saada muut voimaan hyvin omien voimavarojensa puitteissa. Jokainen on yksilö, jokaisella on oma lähtötasonsa ja jokaisen tulisi tehdä vain se mihin se oma keho ja mieli pystyy ilman liian suurta ylikuormitusta. 

www.personaltrainerturku.net

Kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääsi liikaa ruuveja kiristämättä <3

Share this post: