Maltillisesti liikkeelle uuden harrastuksen kanssa

Maltillisesti alkuun, älä ota liian suuria askelia.

Uuden harrastuksen alkuinnostuksen aikana tulee helposti lähdettyä eteenpäin kuin höyryjuna. Välillä vauhti on niin kova, että päätä huimaa eikä keho meinaa pysyä mukana.

On hyvä muistaa, että keho tarvitsee aikaa tottua uusiin asioihin ja kun teet asiat maltillisesti ja pikkuhiljaa treenien rasitustasoa nostamalla saat itsellesi parhaan pohjan. Kuten jo aiemmin on mainittu juoksussa peruskestävyyden kehittäminen ennen kovempien treenien mukaan ottamista on tärkeää. 

Pienin askelin edeten pääset mielekkäämmin ja turvallisemmin eteenpäin. Liian suuret harppaukset voivat aiheuttaa kompastuksia eivätkä auta kehittymään. Pääset kyllä päämäärääsi vaikka joutuisit tekemään sen vähän hitaammin kuin mitä olit ajatellut. Usein sanotaan, että se minkä tavoitat liian nopeasti katoaa myös helpommin. Tästä syystä esimerkiksi painonpudotuksessa tulee antaa keholle aikaa tottua uuteen pikkuhiljaa, jotta siitä tulee tapa. Kun opettelet uuden tavan josta voi tulla osa arkea pysyy se paremmin mukana arjessa kuin nopeasti toteutettu dieetti. 

Tuliko haukattua liian iso pala?

Asetitko alkuvuodesta itsellesi tavoitteen joka nyt tuntuu olevan hieman liian kova? 

Näin voi käydä, kun alkuinnostus on kovimmillaan ja tuntuu siltä, että energiaa on kuin pienessä kylässä. Joskus ei kuitenkaan muisteta tavoitetta asetettaessa, että sen uuden harrastuksen ympärillä on edelleen ne kaikki arjen perusjutut. 

Et ehkä ollut ajatellut, että uusi harrastus vie myös energiaa enemmän kuin se sohvalla istuminen, joka aiemmin oli illan agendana. Kun energiankulutus kasvaa, kasvaa myös levon tarpeen merkitys. 

Jos nyt tuntuu siltä, että vuorokaudesta loppuu tunnit kesken on ihan ok laskea rimaa hieman alemmaksi ja rauhoittaa tilannetta. Eikä siitä tarvitse olla huolissaan tai häpeissään, että tuli haukattua liian iso pala, sillä lähes jokainen meistä on joskus yliarvioinut omat voimavaransa tai aikataulunsa väärin. 

On ihan ok myöntää, että tuli tehtyä virhearvio. Olet jo oikealla tiellä jos huomasit tämän ja myös myönsit itsellesi, että nyt pitää keventää. 

Aina kaikki ei mene suunnitellusti

Voi olla, että alkuvuodesta tekemäsi suunnitelma ei pidäkään matkan varrella tulleiden esteiden tai havaintojen vuoksi. Elämässä voi tulla eteen odottamattomia rasitteita ja hetkiä jotka laittavat koko kalenterin ja suunnitelmat uusiksi. 

Varsinkin viimeisen kahden vuoden aikana olemme saaneet tottua tähän ja se on ollut enemmänkin normi kuin poikkeus. Tosin tämä alkuvuosi on omalta kohdaltani saanut ajattelemaan asioita täysin eri tavoin. En välttämättä pysty itse määräämään siitä milloin treenaan ja miten paljon. 

Vuosi lähti ihan hyvin liikkeelle ja treenit alkoivat sujua. Matkaan tuli kuitenkin useampi asia jotka ovat vaikeuttaneet treenejä.

Nyt kuitenkin on tarkoitus taas aloittaa treenit toukokuun juoksua varten, mutta maltillisesti. Muutenkin omassa kalenterissani oli tälle vuodelle asetettu kaksi juoksutapahtumaa ja molemmat keväälle. Nyt myös tuntuu siltä, että en suunnittele tälle vuodelle enempää kisoja vaan katson miten jaksan treenata ja etenen sen mukaan. 

Pyrin siis itsekin elämään sen mukaan mitä opetan asiakkailleni. Kuuntele omaa kehoa ja tunnista omat voimavarasi.

www.personaltrainerturku.net

Kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääsi liikaa ruuveja kiristämättä <3

Share this post: