Treeniohjelma on hyvä välillä päivittää

Treeniohjelma kaipaa välillä päivitystä.

Oletko päässyt hyvin alkuun ja treeniohjelmasi alkaa olla läpikoluttu eikä se meinaa enää motivoida treeneihin tai kehitystä ei enää tule? Taitaa olla uuden treeniohjelman aika? Treeniohjelmaa hyvä muokata tietyin väliajoin ja sen voi tehdä vain osittain tai sitten voi päivittää kokonaan uuteen.

Jos olet tehnyt 12 viikkoa lihaskestävyystreeniä ja kehityskäyrä on ollut hyvä, mutta nyt pysähtynyt voi olla aika nousta seuraavalle voimaportaalle. Pohjia on jo tullut tehtyä jonkin aikaa ja nyt voi siirtyä tekemään voimakestävyyttä, joka tarkoittaa samalla lisäystä kuormassa ja ehkä osa liikkeistäkin vaihdetaan. 

Uusi treeniohjelma antaa uusia ärsykkeitä lihaksille ja hermostolle, lisämotivaatiota uusien liikkeiden tai treenimuotojen muodossa ja samalla kehitys lähtee taas nousuun. 

Peruskestävyystreenistä täsmätreeneihin

Kesälajien osalta alkuvuosi on pääsääntöisesti ainakin kestävyyslajeissa peruskestävyyden kehittämistä. Jos päätavoitteesi osuu alkukesään on nyt hyvä aika siirtyä tekemään peruskestävyyden ohella täsmätreenejä, kuten mäkitreeniä ja vauhtikestävyysalueella juostavia vetoja. 

Samalla lihaskuntoharjoittelussa on hyvä siirtyä tekemään pitkien sarjojen sijaan lyhyempiä nopeuskestävyyssarjoja kevyellä kuormalla. Ota mukaan loikkia ja hyppyjä sekä muuta räjähtävyyttä kehittävää treeniä. 

Mäkitreenit treeniohjelmaan mukaan

Mäkitreeniäkin voi tehdä monipuolisesti eikä aina tarvitse tahkoa sitä samaa mäkeä edestakaisin veren maku suussa.

Meillä mäkitreenit vaihtelevat maantiellä tai poluilla mäkisellä profiililla tehdystä juoksulenkistä puhtaaseen mäkijuoksuun. Joskus tulee juostua pitkää loivaa mäkeä edestakaisin, joskus haetaan profiililtaan jyrkempi mäki joka kävellään rivakasti ylös ja palautellaan kevyesti juosten. Toisella kertaa juostaan tasaista vauhtia koko jyrkkä mäki ylös ja kevyesti alas. 

Mäkivetoja voi tehdä muutamasta noususta kymmeniin, ajan mukaan tehtynä treeninä tai nousumetrejä keräten. Jokaiselle treenille on oma hetkensä ja tarkoituksensa. 

Syke nousee helposti ja mäkitreenit tuntuvat useimmiten raskailta, mutta niin niiden kuuluukin. Ei juoksun aina pidä olla mukavan rentoa vaan välillä on hyvä haastaa itsensä jos haluaa kehittyä.

Vaihtelu motivoi

Olen itse huomannut, että jo pienillä muutoksilla saliohjelmassa voi saada treeneihin aivan uudenlaisen nosteen. Seuraavaa treenikertaa jo odottaa innoissaan, kun pääsee testaamaan uutta. 

Itselläni on treeniohjelma jonka mukaan teen lihaskuntoharjoituksia, mutta välillä tulee tehtyä jotain aivan muuta, kun haluaa testata asiakkaille tehdyt treeniohjelmat itse tai kokeilla somessa nähtyä liikettä. 

Tällä hetkellä on menossa 4 viikon keskikehon tehotreenikausi, jonka aikana haen uusia ärsykkeitä myös vatsalihaksiin ja sitä kautta niiden treenaamiseen uusia liikkeitä. Polkujuoksun osalta alkaa kevään ensimmäiset tapahtumat lähestymään ja on tärkeää pitää huoli keskikehon lihaksista, jotta asento pysyy hyvänä ja poluilla tarvittava tasapaino kehittyy entisestään.

Välillä on hauskaa osallistua erilaisiin haasteisiin, mutta niissä pitää vaan muistaa ettei vertaa itseään liikaa muihin, koska näissäkin lähtökohdat voivat olla kovin erilaiset. 

www.personaltrainerturku.net

Kokonaisvaltaista hyvinvointia elämääsi liikaa ruuveja kiristämättä <3

Share this post: