Kuukautiskierto ja sen vaikutus treeneihin

Kuukautiskierto vaikuttaa lähes kaikilla jollain tavoin energiatasoihin, suorituskykyyn ja mielialaan. Treenillä voi osittain vaikuttaa positiivisesti omaan hormonitoimintaansa ja hormonit voivat myös tukea treeniä jos aikatauluttaa treenit kuukautiskierron mukaan. 

Välillä tuntuu kuin treenit olisi tervanjuontia eikä mikään meinaa sujua. Sykkeet nousee ja olo on voimaton, jopa tutun liikkeen tekeminen voi tuntua ikävältä vähän kuin tekniikka olisi kadoksissa. Hetken kuluttua tuntuu kuin olisi elämänsä kunnossa ja treeni kuin treeni sujuu loistavasti. Tähän voi olla aika luonnollinen syy nimittäin kuukautiskierto, joka aiheuttaa erilaisia muutoksia eri aikaan kiertoa ja tämäkin on jälleen yksi seikka joka on yksilöllinen. Jokaisen kierto on eri mittainen ja erilainen vaikka yleisesti puhutaan 28 päivän kierrosta. Kannattaa aina sovittaa omat treenit sen oman kierron mukaan ja mikä tärkeintä tässäkin on hyvä kuunnella omaan kehoa.

Kuukautiskierto ja viikot 1 & 2

Kierron viikoilla 1 ja 2 eli kuukautisten alkamisviikko ja viikko niiden jälkeen testosteroni -ja estrogeenitasot lähtevät pikkuhiljaa nousuun ja tämä vaikuttaa energiatasojen nousuun sekä fiilikseen, että olet voimakkaampi. 

Kierron pari ensimmäistä päivää voivat vielä kaivata kehon kuuntelua, lepoa ja kevyttä lempeää liikuntaa. Tämän jälkeen jo kolmannen ja neljännen päivän paikkeilla alkaa energiatasot nousemaan ja hormonit ovat sinun ja treenien puolella. Kevyt ja kehoa kuunteleva kuulosteleva liikunta voi joskus jopa auttaa kipuihin heti kuukautisten alettua.

Kun toinen viikko on alkaimaisillaan, hormonitasot nousevat entisestään ja tämän huomaa hyvin myös olotilassa, kannattaa siis treenata keskikovaa treeniä näiden viikkojen aikana. Hormonien rullatessa voi olo tuntua kuin olisi saanut supervoimia jostain varsinkin, kun takana on heikompi viikko. Kaikkein kovimmat treenit kannattaa kuitenkin jättää kierron kolmannelle viikolle eli lähelle ovulaation aikaa. 

Näiden kahden ensimmäisen viikon aikana on hyvä myös muistaa antaa keholle riittävän paljon hyvää ravintoa, kone pysyy kunnossa ja vältyt ylirasittamasta kehoasi sekä hormonejasi. Energianlähteissä on hyvä huomioida proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit joista etenkin hiilihydraattien tankkaaminen kovan treeniviikon aikana on erittäin suositeltua, koska ne auttavat palautumaan nopeammin.

Kuukautiskierto ja viikko 3

Kierron toisen viikon lopulla estrogeenitasot ovat korkeimmillaan ja aineenvaihdunta on huipussaan. Tästä syystä ruokahalu voi olla normaalia suurempi ja tuntuu, kuin voisit syödä jatkuvasti. 

Kolmannen viikon alettua kannattaakin keskittyä tekemään kovia treenejä. On aika puskea lähes äärirajoille ja sinne missä treeni mene oman epämukavuusalueen ulkopuolelle. Haasta itseäsi tämän viikon aikana.

Muutos joka hormonitasoissa tapahtuu auttaa myös rasvanpoltossa, joten keskity tällä viikolla tekemään rasvanpolttoon keskittyviä treenejä. Tämä on myös viikko jolloin estrogenihuippu alkaa laskea ja keltarauhashormoni ottaa enemmän tonttia itselleen ja tällöin voit reagoida näihin muutoksiin.

Kuukautiskierron viimeinen viikko

Neljäs viikko, se haastavin. Hormonitasot laskevat matalalle ja ensimmäisten viikkojen voimakas fiilis on tiessään. Mieliala voi olla jopa alakuloinen, haluaisit vain hautautua sohvalle tyynyjen ja peittojen väliin karkkikulhon tai sipsipussin kanssa. Keho huutaa hiilareita.

Tähän on aika yksinkertainen selitys. Neljännellä viikolla keho rasittuu helpommin ja olo voi olla oikeasti voimaton, vähän kuin flunssa olisi iskemässä, mutta ilman sitä tukkoisuutta. 

Tällä viikolla myös sykkeet nousevat helpommin ja hengästyt nopeasti. Keltarauhashormoni toimii kehon suojelijana ja yrittää hidastaa menoa.

Tällä neljännellä viikolla kannattaakin sovinnolla kiinnittää erityinen huomio palautumiseen ja rentoutumiseen. Ei kuitenkaan kannata pysähtyä täysin vaan tehdä lempeämpiä asioita, kuten joogaa, kehonhuoltoa, luonnossa liikkumista ja antaa keholle sen tarvitsemaa lepoaikaa.

Kuten jo alussa mainitsin, tämäkin on yksilöllistä ja meidän kaikkien kierto vaikuttaa näiden viikkojen kulkuun. Ja pelkästään tiedostamalla sen missä vaiheessa kiertoa menet milloinkin on helpompi asennoitua treeneihin. Voit tehdä treenejä normaalisti läpi kierron, mutta on hyvä ymmärtää miksi joskus tuntuu hieman heikommalta  ja miksi tehot laskevat.

Älä siis stressaa vaikka treenit joskus tuntuisivatkin tervanjuonnilta, se on naiselle ihan luonnollista.

Kaipaatko apuja treenien aikatauluttamisen ja suunnittelun kanssa tai hyvinvoinnin kokonaisuuden tasapainottamiseen? Laita viestiä kotisivujemme yhteydenottolomakkeen kautta niin sovitaan maksuton alkukartoitus ja mietitään sinulle sopivaa valmennuskokonaisuutta.

Yhteydenottolomake löytyy täältä -> https://www.personaltrainerturku.net/ota-yhteytta

Joko kävit lukemassa postauksemme ravitsemuksen muutoksen mahdollisista esteistä?

Share this post: