Kevät ja astma

Kevät on saapunut ja luonto heräilee pikkuhiljaa. Mulle kevät merkitsee kesän tuloa, aurinkoisia päiviä ja lämmintä keliä. Ei tarvitse enää pakata useampaa vaatekerrosta päälle, kun lähtee lenkille. Auringosta saa myös ihanasti lisäenergiaa.
Mutta keväällä on myös kääntöpuolensa allergikoille ja astmaatikoille. Tänä vuonna kevät tosin on ollut haastava meille kaikille viimeisten viikkojen osalta.

Itselläni todettiin astma muutamia vuosia sitten ja se ilmenee herkimmin juuri keväällä, kun siitepöly alkaa leijailemaan ilmassa ja katupöly nousee tien pinnasta. Tänä vuonna siitepölyaika alkoi jo normaalia aiemmin, kun tammikuun lopulla alkoi tulla oireita ja tiedotteiden mukaan pähkinäpensas oli aloittanut kukintansa täällä lounasosassa Suomea. Vähän sen jälkeen tuli leppä, joka itselleni vaikuttaa olevan yksi pahimmista oireiden aiheuttajista. Nyt katupöly on erittäin runsasta ja joudunkin välttelemään maantiellä juoksua tästä syystä.
Miten se sitten ilmenee? Hengenahdistusta tulee herkemmin kuin normaalisti ja joudun tiputtamaan juoksuvauhteja hieman sekä välttämään maksimitehoisia treenejä. Lisäksi kärsin myös kuivasta yskästä, joka aiheuttaa yskäkohtauksia jo ihan puhuessa. Voin sanoa, että tänä vuonna nuo yskäkohtaukset ovat aiheuttaneet enemmän pitkiä katseita kuin aiempina vuosina… Kaikki yskiminen ei tarkoita flunssaa tai virustartuntaa.

Allergialääkitys kuivattaa limakalvoja entisestään jolloin myös yskä on tämänkin takia herkemmässä. Astmalääkityksen tuplaaminen, välillä jopa triplaaminen aiheuttaa taas sykkeen kohoamista ja se voi ihan kävellessäkin nousta lähemmäs 120 lyöntiä. Tästä syystä kovatehoiset treenit jäävät todella vähälle. Kun juoksen sellaista vauhtia, joka normaalisti saisi sykkeet pk-alueen keskivaiheille, nousee syke tälläkin hetkellä lähemmän vk-alueen keskivaihetta. Pakko siis ottaa kevyempi vaihde käyttöön.

Muutenkin tänä vuonna koen erityisen tärkeäksi kiinnittää huomiota siihen, että keho ei rasittuisi liikaa sillä pitkäkestoinen ja/tai kovatehoinen treeni vaikuttaa vastustuskykyyn heikentävästi. En näe, että olisi syytä keskeyttää treenejä kokonaan, mutta keventää jonkin verran. Itse asiassa liikkeellä pysyminen pitää myös yleiskunnon parempana, joten kokonaan passivoituminen voi olla haitallisempaa.

Karhunkierroksen polkujuoksutapahtuma jouduttiin sattuneista syistä siirtämään parilla viikolla eteenpäin, enkä näe mahdottomaksi sen perumista kokonaan tältä vuodelta, joten nyt voi hyvällä omallatunnolla höllätä vähän. Katsotaan kohti tulevaa ja otetaan päivä kerrallaan.

Kaikesta huolimatta nautitaan ulkoilmasta ja kevään tuomasta valon määrästä siltä osin, kuin se on suositeltavaa! Tulen laittamaan Instaan lyhyitä treenivinkkejä, jotka jokainen voi tehdä kotona joko painojen kanssa tai ilman, joten ota kanavamme seurantaan 🙂
(Instassa myös @tanjahelea ja @batjakke)

IG
Facebook

Share this post: