Hyvinvointi – mitä verikokeet kertoivat?

Hyvinvointi, (yhteistyössä Puhti.fi kanssa, sisältää mainoslinkkejä) on ollut aiheena viime aikoina meillä pariin otteeseen ja vielä palataan aiheen piiriin. Yhteistyön kautta Puhti.fi kanssa pääsin pari viikkoa sitten verikokeisiin ja tulokset tulivat. Mitä ne sitten kertoivat omasta hyvinvoinnistani ja miten tuo koko prosessi sujui?

Verikokeisiin pääsin Synlabille ilman lääkärin lähetettä, kun varasin ajan Puhti.fi kautta. Täältä voit lukea lisää miten tuo sujui. Itseltäni mitattiin täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, ferritiini ja D-vitamiini. Aiemmin olen syönyt rautaa lääkärin suosituksesta, koska ferritiinit ovat olleet hieman alhaiset, vaikka eivät vielä hälyttävän alhaalla, mutta kestävyysliikuntaa harrastavalla naisella voi raudan varastot olla alhaiset helposti. Samoin d-vitamiini on kuulunut päivittäisiin purkkiannoksiin, koska puolitoista vuotta sitten myös se oli alhainen.

Mitä verikokeiden tulokset kertoivat tällä kertaa, onko hyvinvointi kohdillaan?

Syön terveellisesti ja liikun paljon, mutta silti kolesteroliarvot olivat hieman koholla. Tämä oli aikamoinen yllätys, sillä en osannut lainkaan odottaa tämän arvon osalta, että se olisi viitearvojen ulkopuolella. Pitää jatkossa kiinnittää vieläkin enemmän huomiota siihen mitä syö. Mitä toimenpiteitä aion tehdä? Vähennän kovia rasvoja entisestään eli juusto ainakin jää hetkeksi sivuun. Samoin ruoka tulee valmistumaan vieläkin useammin kalasta ja kanasta, kun taas naudanliha saa jäädä vähemmälle. Olen ehkä turhan usein tehnyt naudan jauhelihasta ruokaa viime aikoina, joskin se on ollut 10% rasvapitoisuudeltaan. Kolesteroliarvojen nousu voi myös olla perintötekijöistä kiinni, joka omalla kohdallani on myös mahdollista. Tosin lääkärikään ei huolestu yhden mittauskerran arvoista vielä, mutta jos ne toistuvasti ovat korkeammalla niin silloin tulisi jatkotutkimukset kyseeseen.

D-vitamiiniarvot olivat kohonneet 51,4 nmol/l:sta 82,5 nmol/l:aan ja kun alaraja viitearvolle on 75nmol/l niin ollaan juuri rajojen sisäpuolella. Mietin mitä arvo näyttäisi jos en ottaisi joka aamu d-vitamiinia purkista. D-vitamiini vaikuttaa mm kalsiumin imeytymiseen, luuston terveyteen, sitä tarvitaan osteoporoosin ehkäisyyn sekä immuunipuolustukseen. Riittävä d-vitamiinin saanti vaikuttaa myös hermostoon sekä aivojen terveyteen ja moniin muihin elimistön toimintoihin. Jatkan siis edelleen d-vitamiinilisän nauttimista.

Miten sitten se rauta? Viimeksi hemoglobiini oli hyvä, 145g/l ja ferritiini hyvin viitearvoissa. Tällä kertaa hemoglobiini oli edelleen hyvällä tasolla, 143g/l, kun viitearvot ovat 117-155g/l eli sen suhteen ei hätää vaikka kestävyysliikunnalla sanotaankin joissain tapauksissa olevan tähän vaikutusta. Ferritiini oli viimeksi 83,5ug/l, kun matalan ferritiinin raja on 30ug/l. Tämänkertaisessa testissä se on laskenut jonkin verran, mutta pysyy edelleen viitearvojen sisällä ihan hyvin. Ferritiini oli nyt 61,1 ug/l eli pudotusta on puolessatoista vuodessa tullut parikymmentä pykälää, vaikka hemoglobiini on pysynyt lähes samassa.

Verensokeri, kilpirauhasarvot ja sekä yleisesti täydellisen verenkuvan arvot olivat hyvällä tasolla. Eli ei suuria muutoksen tarpeita, mutta pientä viilausta sekä tarkkuutta ruokavalioon ja uudestaan testiin Puhti.fi kautta loppukesästä. Suosittelen myös kaikkia muita käymään säännöllisesti tarkistamassa oman kehon tilan.

Share this post: