Astma, allergiat, juoksu ja kevät – miten ne sopii yhteen?

Astma ja allergiat on ikävä rasite, mutta eivät onneksi kokonaan estä juoksuharrastusta. Kevään saapuessa tarkkailen siitepölytiedotuksia, mutta myös kotikunnan ilmoitusta siitä milloin pyöräteiden puhdistus sorasta alkaa. Viime vuonna sain ensimmäiset allergiaoireet jo tammikuun alkupuolella, kun lämmin talvi innosti pähkinäpensaan jo heti alkuvuodesta. Tänä vuonna se taisi aloittaa pari-kolme viikkoa myöhemmin.

Sain astmadiagnoosin muutama vuosi sitten ja ensimmäiset vuodet meni oikeaa lääkitystasapainoa hakiessa. Se on onneksi löytynyt eikä astma juostessa vaivaa enää kuin ihan ääriolosuhteissa eli kovilla talvipakkasilla ja pahimmilla kesähelteillä. Kesälläkin olen jo onnistunut tekemään raskaampia treenejä vähän lämpimämmässä kuin alkuun. Pahin kausi ihan ylivoimaisesti on kevät, jolloin luonto heräilee ja siitepölyä alkaa olemaan ilmassa enemmän. Myös hiekoitussorat ja muu katupöly on yksi pahimmista rasituksista. Olen oppinut, että keväällä pahimpaan siitepölyaikaan en voi lähteä juoksemaan yhteen lempipaikoistani, Ruissaloon, sillä siellä on niin valtava määrä siitepölyä ilmassa, että henki ei vaan kulje normaalisti. Ja juuri nyt alkaa olemaan kausi, jolloin on parempi pysyä poissa suurempien ja vilkkaammin liikennöityjen teiden varsilta. Maanantaina aamulla, kun ajelin kohti Turun keskustaa ja aurinko nousi edestä päin oli katupölyn määrä niin valtava, että näytti kuin olisi sumussa ajanut. Samoin tämän päivän juoksulenkillä jouduin lyhentämään matkaa, koska keuhkot alkoivat ilmoittaa mielipidettään pölystä.

Olen viimeisen parin vuoden aikana oppinut lukemaan oireita paremmin ja huomannut, että on parempi suosiolla lyhentää lenkkejä kuin väkisin vetää keuhkot stoppiin saakka. Jos joudun kesken lenkin tai heti lenkin jälkeen ottamaan avaavaa lääkettä saan pitää pari päivää taukoa juoksusta, koska keuhkot ei vaan jaksa toimia normaalisti. Jos taas kevennän tai lopetan lenkin ajoissa palautuu keuhkot huomattavasti nopeammin ja pääsen taas heti seuraavana päivänä juoksemaan.

Astma, allergiat ja oheistreenit

Onneksi voin juoksun ohella tehdä muutakin treeniä. Me käytettiin polkupyörät keväthuollossa pari viikkoa sitten ja nyt on mitä parhaat kelit myös pyöräilyyn. Työmatkoja en vielä ole päässyt pyöräilemään, koska välillä tarvitsen mukaan sen verran tavaraa ulko-ohjauksiin, että niitä ei repussa kuljeteta. Eikä tuo maananataiaamun 7:15 alkava ulkotreeni houkuta ihan hirveästi pyöräilemään 10 km matkaa. Ehkä vielä jossain vaiheessa sekin menee.

Myös maastopyörän saa kohta kaivaa esiin varastosta, kunhan nuo metsäpolut vielä sulavat. Viikonloppuna polkujuoksulenkillä oli vielä jäätä riittävästi, ettei ainakaan minua sinne polulle vielä pyörän selässä saa lähtemään. Saa nähdä miltä se maastopyöräily talven jälkeen taas tuntuu, vieläkö on uskallusta yhtä paljon kuin syksyllä, jolloin harrastuksen aloitin.

Myös lihaskuntotreenit voin kohta siirtää takapihan terassille. Suurin osa asiakkaista treenaa nyt myös ulkona ihan rajoitustenkin vuoksi, mutta kaikki ovat kyllä ulkotreeneistä pitäneet. Mikä siinä kevään tullessa nauttia ulkoilmasta, jos tekee töitä sisällä koko päivän muuten.

Olen aiemmin kirjoittanut astman ja juoksun yhdistämisestä täällä. Viime vuonna tehtiin myös Orionille juttu aiheesta, sen löydät täältä.

Share this post: