Voimatreeni on myös naisia varten

Voimatreeni on usein sana, joka on joskus pelottanut naisia, koska sehän kasvattaa miesmäiset lihakset. Ei se kyllä sitä tee jos ei halua ja tekee treenin sen mukaan. Itsekin kuuluin tuohon porukkaan joskus vuosia sitten, mutta onneksi tuli lähdettyä salille.

Salille lähdin itse ehkä siksi, että huomasin miten iän myötä jaksaminen meni huonommaksi. Jo alle nelikymppisenä se voi tulla eteen jos ei tee kehollaan mitään mikä aktivoisi lihaksia. Ryhti alkaa pikkuhiljaa menemään kasaan ja aamuisin herätessä kestää hetken ennen kuin keho herää kunnolla. Lihaskatoa alkaa ilmetä jo suhteellisen nuorena. Tuntuu siltä, että pitää venytellä selkää, käsiä ja jalkoja, koska joka paikkaa kolottaa, kun yritämme pitää ryhdin kasassa. Istumme nykyään niin paljon paikallaan jo työaikana, että se passivoi meitä nopeasti. Ruumiillista työtä ei tehdä enää kovinkaan monella alalla. Ei välttämättä jaksa enää kävellä pidempiä lenkkejä, koska on tottunut kulkemaan autolla paikasta toiseen, jopa kilometrin matkat mennään usein auton kyydissä. Olo alkaa olemaan nuutunut ja väsynyt eikä mikään oikein huvita. Passivoituminen on alkanut.

Olen kuullut, että joskus, kun nainen on uskaltautunut salille tai ryhmäliikuntaan, niin valitaan sieltä ne pienimmät painot ja vältellään viimeiseen saakka painomäärien lisäystä, koska halutaan varmistua siitä, että varmasti jaksaa koko treenisetin läpi. Mitä jos en jaksakaan nostaa sitä painomäärää jonka olen itselleni ottanut? Mitä jos näytän tyhmältä yrittäessäni? Mitä jos?? Luin jokin aika sitten artikkelin, jossa oli haastateltu naisia ja kysytty mitä tavoitteita heillä on salilla käymisen suhteen. ”Kiinteytystä, vatsalihasten vahvistamista, mutta ei missään tapauksessa sellaisia isoja lihaksia” oli useamman vastaus. Muistan vielä hyvin omat ajatukseni, kun aloittelin saliharrastusta aikoinaan. Aika lähelle samoja oli myös itselläni mietteet. Sain tuolloin salijäsenyyden mukana personal trainerin tekemän ohjelman, jonka mukaan aloin tekemään treeniä. Mies oli salilla seurana lähes aina ja houkutteli lisäämään painomääriä. ”En mä nyt noin paljoa jaksa nostaa” sanoin samalla, kun mietin, että muut katsoo mitä teen, miten teen ja kuinka vähän painoja mulla on. Mutta ihan turhaan.

Uskalla myös haastaa itseäsi

Ajan myötä sain huomata, ettei ketään kiinnosta mitä minä siellä salilla teen tai millaisilla painoilla. Pikkuhiljaa aloin nostamaan painomääriä ja tein erilaisia sarjoja. Pääasiassa käytin laitteita treenessäni vielä tuolloin, mutta pikkuhiljaa uskaltauduin treenaamaan myös tangolla ja vapailla painoilla. Aloin tekemään myös maastavetoa ja penkkipunnerrusta, vaikka olin mieltänyt ne enemmän ”äijäliikkeiksi”. Huomasin myös pikkuhiljaa, että ei ne lihakset niin helposti tule näkyviin liikaa. Voimatreeni olikin yllättäen mieluisa treenimuoto ja sain huomata miten erilainen keho oli, kun sitä vähän työllistää ja huoltaa.

Juoksu tuli mukaan vasta vähän salitreenien aloittamisen jälkeen ja olen saanut huomata, että salitreenistä on hyötyä myös siinä lajissa. Juostessa kuormitus painottuu jalkojen nivelille, lantion alueelle ja selälle. Jos näitä tukevat lihakset eivät ole kunnossa, tulee väkisinkin jossain vaiheessa liikarasitusta ja vammoja. Voimatreenin myötä saat myös kestävämmän kehon, kun luut ja tukikudokset vahvistuvat. On helpompi pitää juoksuasento hyvänä, kun keskikehon lihakset ovat tukena ja näin ollen myös juokseminen on helpompaa ja taloudellisempaa.

Voiko naisen voimatreeni sisältää isoja painoja?

Kyllä voi! Ja kuuluukin tehdä jos haluaa kehittyä. Jotta saadaan pidettyä lihakset valppaina on hyvä tehdä treeniä erilaisilla painomäärillä, eripituisina sarjoina ja toistoina. Jos lihas totutetaan tekemään viikosta toiseen, kuukaudesta kuukauteen samaa toistoa samoilla painomäärillä lopettaa lihas kehittymisen. Lihas tarvitsee uudenlaisia ärsykkeitä kehittyäkseen. Treenin on hyvä olla monipuolista ja se on hyvä tehdä sykleissä.

Parhaan tehon saa irti treeneistä, kun tekee vapailla painoilla tai kahvakuulalla. Laitteilla tehdyt treenit kohdistuvat yleensä suppemmalle alueelle, kun taas vapailla painoilla tehtävät moninivelliikkeet kohdistavat ärsykkeen laajemmalle alueelle ja useampaan lihasryhmään kerralla. Kuitenkin on hyvä muistaa, että vapailla painoilla ei kannata lähteä tekemään treeniä yksin jos ei ole siihen tottunut tai treenannut aiemmin. On aina hyvä tarkistuttaa tekniikka ja asento asiantuntijalla, ettei riko itseään.

Kun olet päässyt alkuun voimatreenissä ja tekniikka alkaa olemaan kunnossa, asento pysyy hyvänä niin ota rohkeasti isompia painoja käyttöön. Ei haittaa yhtään vaikka et saisikaan tehtyä koko sarjan kaikkia toistomääriä heti ensimmäisellä kerralla. Se vain tarkoittaa sitä, että olet haastanut itseäsi. Ja jos jaksat tehdä sarjan jokaisen toiston, nosta seuraavalla kerralla painomääriä. Salilla treenatessa kuuluu välillä ollakin haastetta. Sen ei aina kuulu olla helppoa vaan joskus vaan pitää tehdä viimeiset toistot hampaat irvessä ja puoliväkisin. Voimatreeni tekee kyllä hyvää kaikille!

Jos et vielä ole kokeillut salitreeniä tai muunlaista lihastreeniä ja tunnet kaipaavasi apua alkuun pääsyssä, niin vilkaise meidän kotisivumme ja valitse itsellesi sopiva valmennus. Tai jos et löydä sopivaa valmennusta niin laita viesti ja sovitaan tapaaminen ja mietitään yhdessä. (Valmennukset livenä vain Turun seudulla, etänä ympäri Suomen)

Juoksun ja salitreenin yhdistämisestä pääset lukemaan täältä.

Share this post: