Venyttely ja kehonhuolto iso osa harjoittelua

Juoksublogi keskittyy tänään aiheeseen: kehonhuolto ja venyttely. Tällä kertaa käsittelemme hieman enemmän venyttelyä, kehonhuollon hyödyistä voit lukea täältä.

Juoksu ja venyttely
juoksu kulkee kunhan muistaa kehonhuollon ja venyttelyn

Kehonhuolto ja venyttely on oleellinen osa arkea, vaikkakin olemme viime aikoina tänne kirjoittanut enemmän juoksusta, pyöräilystä ja muustakin treenistä.

Alkuun voisi mainita, että muista aina ettei venyttelyn ole tarkoitus tuottaa kipua tai tuskaa, vaan sen on tarkoitus helpottaa jumeja sekä auttaa palautumaan treenistä. Venyttelyn tulisi kuulua lähes jokaiseen harjoituskertaan, moni sen silti jättää väliin varsinkin harjoituksen loputtua. Meillä on tapana tehdä aina treenin päätyttyä lyhyet ja dynaamiset venyttelyt, tämä ei vielä aikaa 5-15 minuuttia enempää. Treenin jälkeen ei saisi tehdäkään pitkiä venytyksiä vaan pitäisi ennemmin tehdä lyhyitä pumppaavia venytyksiä.

Venyttely ja lihashuolto pitäisi lisääntyä vähintäänkin samassa suhteessa, mitä treenimäät nousevat. Meillä on molemmilla parin vuoden aikana varsinkin juoksumäärät kasvaneet, niin se on tarkoittanut myös kehonhuollon lisäystä rutiineihin. Paras tapa on ollut tehdä noin 10- 30 minuutin venyttelyä / liikkuvuusharjoitteita, rullailla kroppaa auki tai käyttää mutjutinta. Venyttely on siis vain yksi keino meillä pitää kroppa kunnossa. Huono liikkuvuus voi olla esteenä kehitykselle ja lihasvauriot voivat yleistyä jos jatkuvasti laiminlyö lihashuollon. Syy tähän on se, että esimerkiksi lihastreeniä tehdessä lihakset lyhenevät lepopituudestaan ja ilman kehonhuoltoa ts venyttelyä ne palautuvat hitaammin ja ovat näin alttiimpia rasitusvammoille sekä muille loukkaantumisille.

Venyttely ja vinkit venyttelyyn

Venyttely ja sen sen tyyleistä sekä hyödyistä tunnutaan olevan tällä hetkellä montaa mieltä ja monien huulilla tuntuu olevan niin sanottu dynaaminen venyttely sekä liikkuvuusharjoittelu. Näitä meidänkin tulee paljon tehtyä koska tuntuu, että itselleni sopii paremmin tuo kuin staattinen venyttely, sekä noita voi tehdä myös sekä ennen että jälkeen liikunnan.

  • Venyttelyn ei kuulu sattua. Mikäli tunnet epämiellyttävää kipua teet jotain väärin
  • Venyttele rauhassa ja vie venytystä asteittain pidemmälle. Tyypillisin virhe venyttelyssä on että vie asennon liian äärirajoille
  • Venyttelystä on hyötyä kaikille koska se parantaa mm. liikkuvuutta jota tarvitaan sekä kuntoillessa että arjessa
  • Venyttelyä, kun on akuutti vamma, ei suositella, samoin kuin jos sinulla on heikot ja ylivenyneet lihakset

Venytellessä kannattaa ottaa mahdollisimman rento asento ja liittää hengitysrytmi venytysrytmiin. Kun asento on rento ja hengitys kulkee pääset venytellessä mahdollisimman vähällä lihastyöllä. Heti treenien jälkeen me valitsemme venytysliikkeiksi ainakin sellaiset venytykset joissa harjoituksessa käyttämämme lihakset saavat huomion. Tämän lisäksi olemme pyrkineet vähintään kerran viikossa tekemään koko kehon venyttelyn ja kehonhuollon.

Share this post: