Talvijuoksu kelissä kuin kelissä – nastoilla vai ilman?

Talvijuoksu voi välillä olla haasteellista ja saatiin hetki sitten pyyntö kirjoittaa vinkkejä talvijuoksusta ja millä kengillä me juostaan talvella. Talvetkaan ei ole samanlaisia keskenään, kuten viime talvi ja tämä talvi ovat täällä eteläisessä Suomessa näyttäneet. Viime vuonna oli lähes koko alkuvuosi tammikuusta huhtikuun lopulle yhtä syksyn ja kevään sekoitusta. Vettä satoi eikä lumesta ollut tietoakaan. Se taas tarkoitti sitä, että poluillakaan ei tarvinnut nastakenkiä tuolloin. Maantiellä juostiin maantiekengillä ja poluilla polkujuoksukengillä.

Tänä vuonna taas lunta tuli yllättävän runsaasti ja se on pysynyt maassa jo kauan. Tosin viikonloppuna tuli vesisade ja vei osan lumesta mennessään. Talvijuoksu on oikeasti tuntunut talvijuoksulta ja välillä on ollut niin kovia pakkasiakin, että astmaatikkona olen saanut jättää lenkin väliin.

Millä kengillä ollaan juostu?

Vaikka talvi on ollut kylmä, runsasluminen ja suhteellisen pitkä en silti ole juossut nastakengillä kuin pari-kolme kertaa koko talven aikana. Jos alustan pinta on luminen niin olen juossut normaalit maantiekengät jalassa ja ne ovat pitäneet ihan hyvin, kun muistaa pitää askeleen lyhyenä ja kosketuksen alustaan nopeana. Jos taas on ollut uutta lunta tai sohjoa, olen valinnut jalkaan polkujuoksukengät, koska niiden isoilla kuvioilla oleva pohja tarrautuu mielestäni paremmin alustaan. Parhaat kengät omaan juoksuun haastavassa talvikelissä on olleet Salomon Sense Ridet. Ne on muutenkin suunniteltu lenkkarimaisiksi ja sopivat niin poluille kuin soratiellekin. Samoilla kengillä olen juossut myös talven polkujuoksulenkit paria lenkkiä lukuunottamatta joilla jalassa on ollut Salomonin S/Lab Ultra 3 ja mäkitreenissä Salomon Sense Pro. Nastakenkinä meillä on Salomon Speedspike, joka on pari kertaa tainnut eksyä jalkaan myös koiran ulkoilutuslenkille. Liian usein en itse juokse nastoilla maantiellä, koska metallinen nasta on kuitenkin aika kova jalalle, kun se osuu alustaan.

Eli juoksu onnistuu talvellakin, mutta vaatii tietysti varovaisuutta ja myös harjoittelua. Jos jännittää liikaa kannattaa suosiolla jättää juoksu väliin pahimmilla pääkallokeleillä tai laittaa nastat jalkaan. Useimmiten myös kävellessä kaatuu helpommin kuin juostessa, koska kävellessä askel usein osuu maahan kantapää edellä ja askel viipyy maassa pidemmän aikaa.

Täältä löydät vielä aiemman kirjoituksemme talvijuoksuvinkeistä. Ja laittakaa mielellään postaustoiveita tulemaan, pyritään ottamaan niitä huomioon mahdollisimman paljon.

Share this post: