Ratatreeni käyntiin – juoksuun vaihtelevuutta radalta

Ratatreeni palasi jälleen meidän treeniohjelmaan talven jälkeen. Yleensä olemme tehneet ratatreeniä maratoniin tähdäten, mutta ainakaan vielä ei tämän vuoden kalenterissa yhtään maratonia. Viime syksyltä siirtynyt Chicagon maraton jää vielä tältä vuodelta lunastamassa, mutta ehkä vuoden kuluttua lokakuussa sinnekin saakka pääsee matkustamaan. Kuitenkin kesän polkujuoksutapahtumaan on hyvä saada myös hieman lisää vauhtikestävyyttä ja ratatreeni onkin omiaan tuonlaiseen harjoitteluun.

Meillä ratatreeni toimii hyvin yhteistreeninä, koska siellä molemmat voidaan kiertää rataa samanaikaisesti omia vauhteja. Kummankaan ei tarvitse odottaa toista oman vedon jälkeen vaan voi jatkaa koko harjoituksen omaa tahtiaan ja silti on fiilis, että treenataan yhdessä.

Minkälaisesta harjoituksesta meidän ratatreenissä on kyse?

Ratareenit aloitettiin maltillisella määrällä vetoja, 8×800 metriä. Teemana oli vauhdin hakeminen juoksuun ilman, että jalat menee hapoille eli noin 70-85% kapasiteetista olisi käytössä, rennon kovia vetoja. Lyhyemmissä vedoissa tuo on helpompaa kuin näissä pidemmissä. Pitää osata säädellä omat vauhdit siten, ettei lopussakaan jalat olisi hapoilla ja pyrkimys on juosta veto mahdollisimman tasaista vauhtia alusta loppuun. Lisäksi astman ja siitepölyallergian vuoksi on tähän aikaan vuodesta vauhdit hieman maltillisemmat, koska sykkeet nousevat helposti korkealle.

Vetojen välissä pidin 1:30 min palauttelut ja annoin sykkeiden hieman tasaantua. Treenin on tarkoitus tuntua rasittavalta, mutta ei kuitenkaan kuulu mennä ihan maksimirasitukselle. Alkuun ensin hyvät lämmittelyt ja vetojen jälkeen vielä jäähdyttelyt, niin lihakset lähtevät palautumaan paremmin. Eikä tietenkään unohdeta nesteytystä tai energiavarastojen täyttöä ennen harjoitusta, sen aikana ja jälkeen.

Keväällä ensimmäisten ratatreenien jälkeen myös jalat ovat ainakin itselläni olleet kovilla, kun alusta on jälleen erilainen kuin missä on talven ajan juossut. Otin tänään myös testiin uudet juoksukengät, joista erillinen postaus lähiaikoina. On myös vaikea taas tottua lämpötiloihin ja helposti tulee pukeuduttua liian lämpimästi. Tosin tuolla kentällä, jossa me käydään juoksemassa, tuuli usein kiertää ja on välillä aika kylmäkin. Eilen lämpömittari näytti +11 astetta ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Mikä sen ihanampaa kuin kesän tulo!

Täältä löydät kirjoituksen yhdestä kelin suhteen haastavasta ratatreenistä. Usein sanotaan, että tunturissa sää voi muuttua nopeasti, mutta niin kävi tuolloin täälläkin suunnalla.

(Mainos Vauhtisammakko: Oletko jo käynyt tutustumassa Vauhtisammakon uusiin kotisivuihin ja verkkokaupan tarjontaan?)

Share this post: