Palauttava liikunta tulee olla riittävän kevyttä

Palauttava liikunta on palauttavaa, kun sen tekee riittävän kevyesti. Se on myös paremmin palautumista edistävää, kuin pelkkä lepo kunhan liikunnan teho on riittävän alhaista. Jos teho nousee liikaa se ei enää palauta vaan voi jopa kerryttää lisää maitohappoja ja aiheuttaa mikrovaurioita lihaksiin.

On siis erittäin tärkeää, että palauttava liikunta pysyy riittävän kevyenä eikä aiheuta lisäkuormitusta hermostolle. Se ei myöskään saa aiheuttaa hajottavaa hormonivastetta tai kuormittaa immuunijärjestelmää liiaksi. Palauttavan liikunnan tehtävä on huoltaa, ei kehittää vaikka se oikeastaan kehittääkin palautumista edistävän vaikutuksen kautta, kunhan liikunta on riittävän kevyttä.

Palauttava liikunta voi olla monipuolista

Palauttavaksi liikunnaksi voidaan laskea matalatehoinen aerobinen liikunta, kuntosalilla tehtävä laajoilla liikeradoilla ja kevyellä vastuksella tai kokonaan ilman vastusta tehtävä harjoittelu, liikkuvuusharjoittelu, venyttely tai vaikka jooga.

Palauttava liikunta on hyvä pitää lyhytkestoisena ja leppoisana, sillä jos sen teho tai kesto kasvaa alkaa kevytkin liikunta kuluttaa lihasten energiavarastoja, jolloin palauttava vaikutus jää puuttumaan.

Mitä suurempi kuormitus sitä suurempi rooli on palauttavalla liikunnalla ja kehonhuollolla. Kuitenkin pitää huolehtia kokonaisrasituksesta ja palauttava liikunta ei saa olla stressinaiheuttaja. Jos henkinen kuormitus on runsasta ei kehoa saa rääkätä liian intensiivisellä liikunnalla. On hyvä pyrkiä löytämään tasapaino kehon ja mielen kuormittamiseen.

Sopivasti liikuntaa

Sen lisäksi, että sopivasti annosteltu liikunta toimii ylimääräisen energian ja stressin tehokkaana purkukeinona tuottaa se elimistöön myös mielihyvähormoneja. Tämä taas lisää tyytyväisyyttä ja hyvän olon tunnetta. Säännöllisen liikunnan on myös todettu auttavan ahdistuksen ja masennuksen vähentymiseen ja kun kunto kohoaa olemme pirteämpiä ja energisempiä, saamme aikaan enemmän ja olemme usein tyytyväisempiä itseemme ja elämäämme.

Kun liikuntaa on sopivasti vaikuttaa se myös unen laatuun, mahdolliset kivut ja säryt voivat helpottaa, pystymme keskittymään paremmin ja henkinen tasapainokin löytyy helpommin. Liikunta myös vilkastuttaa verenkiertoa jolloin happi ja energia kulkeutuvat aivoihin ja lihaksiin, kuona-aineet poistuvat tehokkaammin kehosta.

Liikunnasta on siis paljon hyötyä, mutta on hyvä muistaa myös keventää välillä. Aina ei tarvitse mennä 100 lasissa jotta keho palautuu myös.

Share this post: