Bodom Trail käynnisti polkujuoksukauden

Bodom Trail on kuulunut monena vuonna meidän polkujuoksukalenteriin ja parin vuoden tauon jälkeen päästiin viikonloppuna jälleen juoksemaan pitkin Nuuksion metsiä.

Aiempina vuosina reitillä on ollut paljon mutaa ja suot ovat olleet upottavia. Tänä vuonna reitti yllätti suhteellisen kuivalla polulla, mutta kyllä sieltä mutaakin löytyi. Suot tosin olivat vielä jäässä paikoin ja aiempien vuosien pahimmin upottava kohta yllätti positiivisesti tänä vuonna. Lunta ja jäätä oli vielä paikoittain vähän, mutta se ei menoa haitannut.

Itselläni oli tarkoituksena lähteä reitille juoksemaan treenilenkki Karhunkierros mielessä. Olen aiempina vuosina juossut Bodomilla ensimmäisen kierroksen ja nyt piti juosta molemmat, jotta pääsisin kokemaan myös toisen kierroksen nousut ja polut. Kevät on ollut poikkeuksellinen kaikessa ja haasteita on tullut eteen toinen toisensa perään. Silti sain huhtikuussa juostua ihan kiitettävästi kilometrejä kasaan ja Vappupäivänä vuoden ensimmäinen verttitonni näki päivänvalonsa.

Keli oli Bodom Traililla lauantaina aamupäivällä aurinkoinen ja lämmin pientä viimaa lukuunottamatta. Juoksuvarusteiksi valitsin shortsit ja t-paidan, juoksuliivin, lippiksen ja vanhat luottokengät, Salomonin Sense Pro3. Jo alkumatkasta tiesin tehneeni varusteiden osalta oikean päätöksen eikä vilu vaivannut missään vaiheessa matkaa.

Jalka nousi mukavasti ja vauhti oli sopiva. Muutamassa ylämäessä tuli käveltyä ja samalla tankkasin energiaa. Vielä 10km kohdalla ajatuksissa oli jatkaa toiselle kierrokselle ja pidin vauhdin edelleen maltillisena. Ja jälleen yllättäen jouduin tekemään muutoksen suunnitelmiin. Koivun siitepölyn ja katupölyn määrät ovat viimeisen viikon aikana olleet korkeat Turun seudulla ja pääsivät vaikuttamaan negatiivisesti juoksuun. Viimeinen kunnon ylämäki ennen toiselle kierrokselle lähtöä laittoi puuskututtamaan huomattavasti enemmän kuin aiemmat ja huomasin miten hengitys alkoi vaikeutua. Siinä kohtaa jouduin miettimään otanko astmalääkkeen, kävelen hetken ja jatkan toiselle kierrokselle vai kevennänkö vielä lisää ja jätän juoksun 12km matkaan. Punnitsin vaihtoehtoja hetken aikaa ja päätin jättää matkan lyhyemmäksi, jotta palautuminen juoksusta ei veisi niin paljon aikaa ja saisin treenata vielä hetken ennen keventelyä kohti Karhunkierrosta.

Nyt siinä käy niin, että kevään pidemmät lenkit ovat jääneet vähäisemmäksi kuin oli tarkoitus ja Karhunkierrokselle lähdetään kuin arpapeliin. Mutta, luotan siihen, että oikeanlainen vauhdin jako ja sisu auttaa maaliin saakka sillä matkalla.

-T-

Bodom Trail on itselläni ollut aina kevään ensimmäinen tasonmittauksen paikka. Tänä vuonna oli kuitenkin ajatuksena mennä hieman käsijarru päällä ja vetää se ennemminkin rennon kovaa ja treeni mielessä kuin maksimi suoritusta hakien.

Startista lähdin aika omaa vauhtia menemään ja yritin olla menemättä liian kovaa. Hieman ensimmäiset kilometrit joutui hakemaan omaa vauhtia mutta mukavasti poluilla pääsi ohitse tarvittaessa samoin takaa tulijat eivät liiemmin sekoittaneet omaa rytmiä.

Itselläni olikin mukava meno päällä alusta asti ja juoksu tuntui kevyeltä, hieman mietin pitääkö himmailla ja säästellä toiselle kierrokselle enemmän paukkuja mutta päätin antaa kulkea kun kerran kulki. Noin 8km kohdalla lyöttäydyin ylämäessä erään toisen juoksijan seuraan, hän meni hieman omaa vauhtiani hitaampaa mutta siinä tuli juuri pieni nousu niin ajattelin sen matkaa mennä hänen kanssaan. Jotenkin siinä juttua alkoi molemmilta tulemaan ja päätin ottaa vauhdista hieman pois ja kulkea hänen matkaansa hieman pidempään. Siinä jossain 16-17km kohdalla huomasinkin, että tässähän tämä kisa onkin mennyt pyöräilystä, juoksusta ja kahvakuulatreenistä jutellessa hänen kanssaan. No eipä tuo haitannut, tuli vain hieman kevyempi veto mitä olin ajatellut ja toisaalta näin ollen palautuminen olisi nopeampaa ja riskit jollekin vammalle olivat pienemmät. Viimeisen parin kilometrin aikana hieman lisäsin vauhtia ja siinä kohtaa tiemme erkanivat.

Hieman jälkikäteen harmitti miksi otin liian kevyesti, ei se, että juoksun aikana tiputin vauhtia ja menimme samaa matkaa vaan se, etten alusta asti lähtenyt kovaa. Reitti ei minun aikanani ole ollut noin kuiva kertaakaan ja olisi voinutkin hyvin tehdä paljon nopeamman ajan mitä nyt tuli tehtyä, no josko ensi keväänä sitten kokeilisi tuolla maksimia.

Kiva tapahtuma, hyvä reitti ja juoksu meni kuten pitikin, tästä on hyvä jatkaa kohti kesän tavoitteita. Niitä ennen kuitenkin nyt katse kohti Kuusamoa.

-J-

Share this post: