Lepopäivä tulee usein tarpeeseen – mitä tehdä lepopäivänä?

Lepopäivä on hyvä saada pidettyä mukana viikko-ohjelmassa. Terveellinen ja aktiivinen elämäntyyli ei tarkoita, että sinuun pitäisi pakottaa itsesi salille joka ikinen päivä. Itseasiassa lepo ja palautuminen on yhtä elintärkeää hyvinvoinnin kannalta kuin treenitkin. Lihaksesi kaipaavat aikaa palautumiseen etenkin treenaamisen aloitusvaiheessa. Jokaisella tulisi olla ainakin yksi kokonainen päivä viikossa jolloin pidät taukoa treenistä ja teet jotain ihan muuta. Joku voisi pelätä, että edistyminen katkeaa jos pitää lepopäivän. Ei kuitenkaan ihan niin helposti, jokainen tarvitsee lepopäiviä treeniohjelmaan jotta voi edistyä. 

Lepopäivä – mitä silloin voi sitten tehdä?

Se ei välttämättä tarkoita sohvalla makaamista ja sarjojen katselua, joskin myös se on sallittua. Lepopäivä tarkoittaa että pidät taukoa treeneistä eli et tee mitään treeniohjelmaasi kuuluvia harjoituksia. Voit kuitenkin tehdä esimerkiksi joogaa, koska se auttaa rentouttamaan sekä mielen, että kehon. Kiinnitä huomio itseesi lepopäivän aikana, vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa. Voit myös tehdä kevyitä kävelylenkkejä tai käydä rennolla uinnilla vaikka avannossa. 

Kun keho on viikon treenien aikana joutunut työskentelemään rankasti tai ehkä töissäkin on ollut hieman rankkaa ja stressaavaa voit tuntea lihaskipuja tai muuten jännitettä kehossa. Tällöin rentoutushetki joogassa voisi olla lempeä tapa venytellä ja auttaa lihaksia sekä mieltä rentoutumaan ja myös parantamaan liikkuvuuttasi. 

Käy hieronnassa. Mikset varaisi lepopäivääsi ihanaa rentouttavaa hierontaa tai kasvohoitoa. Antaa mielen rauhoittua ja hetken vain olla. 

Lepopäivinä on myös hyvä kiinnittää huomio siihen mitä syöt. Se on yhtä tärkeää kuin treenipäivinäkin.  Hyvää ravintoa josta saat riittävästi proteiinia ja hiilihydraatteja. Voisit lepopäivänä tehdä vaikka loppuviikon lounaat valmiiksi. Tai miksei vaikka muutkin ateriat. Tällöin sinun ei muutamaan päivään tarvitse huolehtia ruuanlaitosta. Valmiit ateriat on helppo napata mukaan töihin ja näin varmistut siitä että syöt terveellisesti päivittäin. Juo riittävästi vettä. Vesi auttaa ravintoaineiden ja hapen kuljetusta lihaksiin. Kanna vesipulloa mukanasi koko ajan, myös lepopäivinä. Ja jos pelkän veden juonti tuntuu hankalalta niin juo vaikka yrttiteetä tai hedelmällä terästettyä vettä.

Rentoudu!

Kaikkina lepopäivinä ei tarvitse tehdä mitään aktiviteetteja. Voit pitää myös täysin taukoa jos siltä tuntuu. Kun lepäät oikeaan aikaan voi se auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmääsi ja antaa lihaksillesi mahdollisuuden korjata itsensä sekä palautua. Jokainen meistä varmasti tietää miten vahingollista stressi voi olla kehollemme. Jos kärsit stressistä olet alttiimpi myös päänsärylle, pahoinvoinnille, unettomuudelle ja voit tuntea itsesi ahdistuneeksi. Pidä lepopäivääsi päivänä jolloin huolehdit omasta hyvinvoinnistasi, jolloin otat itsellesi aikaa rentoutua täysin. 

Voit nukkua enemmän kuin normaalisti. Jos sinun ei tarvitse lähteä mihinkään, älä laita herätystä soimaan vaan nuku niin kauan kuin nukuttaa. Muista kuunnella kehoasi ja nuku ja lepää jos siltä tuntuu!

Täältä pääset lukemaan aiemman postauksen ylirasituksesta.

Share this post: