Juoksuharrastuksen aloittaminen – vinkkejä

Juoksuharrastuksen aloittamisessa on paljon asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Ja koska blogimme on vahvasti juoksublogi, niin saamme paljon kysymyksiä liittyen juoksemiseen ihan laidasta laitaan. Nyt ajattelimmekin antaa vinkkejä enemmän juoksuharrastuksen aloittamiseen liittyvissä asioissa sekä motivaation ylläpitämiseen.

Maltti on valttia juoksuharrastuksen aloittamisessa

Mikäli juoksuharrastus on sinulle täysin uutta tai viime kerrasta on jo vierähtänyt tovi, niin hidaskin hölkkä ja juoksu voi tuntua pahalta. Muista siis lähteä liikkeelle maltilla ja kroppaasi kuunnellen. Lihaskipuakin voi tulla alussa, mutta tässäkin liika on liikaa. Lähde siis liikkeelle ennemmin reippaalla kävelylenkillä ja ota siihen mukaan hieman juoksua. Alussa voit jaksottaa lenkin niin, että kävelet 4min ja juokset 1min. Kasvata juoksun tehoa ja määrää hiljalleen.

Kiinnitä huomio myös juoksutekniikkaan

Juoksu on myös tekniikkalaji, hyvä ja taloudellinen juoksutekniikka sekä askellus tekevät juoksusta kevyempää. Nämä myös ehkäisevät rasitusvammoilta sekä loukkaantumisilta.Tässä jos missä suosittelemme juoksukoulua tai yksilöohjausta juoksuohjaajalta tai -valmentajalta, tämä auttaa sekä tekniikassa ja antaa myös hyvää lisämotivaatiota juoksemiseen. Juoksukoulussa pääset myös tutustumaan muihin juoksun aloittajiin ja porukassa on aina enemmän voimaa.

Juoksukengän valinta

Kenkien hankinnassa suosin turvautumaan ennemmin ammattilaisen apuun liikkeessä kuin tilaamaan sokkona netistä juoksukenkiä. Parasta on tietenkin jos vielä pääsee testaamaan juoksukenkiä juoksussa ennen ostamista. Juoksukenkiä hankkiessa kannattaa ottaa huomioon mihin tarkoitukseen ne tulevat, mikäli juokset asfaltilla ja rauhallisesti kannattaa kiinnittää huomiota vaimennukseen. Mikäli jos taas haet vetokenkiä kovavauhtisiin treeneihin ne voivat olla kevyet ja vähemmän vaimennetut. Yksillä juoksukengilläkin pärjää, mutta melkein suosittelemme että olisi kahdet erilaiset. Tällöin kengän materiaali ehtii palautua juoksuista välillä ja saat kengästä parhaan mahdollisen hyödyn irti. Koko kannattaa myös katsoa oikein, kun hankit juoksukenkiä, muista että isovarpaan ja kengänkärjen väliin olisi hyvä jäädä noin 1-2 cm tilaa.

Monipuolista treeniä

Muista antaa kehollesi monipuolisesti ärsykkeitä. Älä siis aina juokse sitä samaa lenkkiä tai tasavauhtista lenkkiä. Vaihtele vauhteja ja pituuksia rohkeasti ja lähde välillä uusiin maastoihin treenaamaan tai kokeilemaan vaikkapa porrasjuoksua.

Juoksun lisäksi on hyvä tehdä myös muuta liikuntaa, joka tukee juoksua. Lihaksista on tärkeää pitää huolta juoksun iskutuksen vuoksi. Lisäksi on hyvä saada myös voimaa lihaksiin, jotta ne ottavat vastaan suurimman rasituksen niveliltä. Myös aerobista kuntoa voi kehittää oheislajeilla, kuten pyöräilyllä, hiihdolla ja uinnilla. Monipuolisuus on hyväksi.

Juoksuvauhdit kohdilleen

Varmasti yksi suurimpia virheitä juoksussa on se, että peruskuntolenkit juostaan liian kovaa ja liian kovilla sykkeillä. Mikäli haluat kestävää kehitystä niin muista, että juoksussa kehittyminen vaatii hyvät pohjat. Tämän takia pk-lenkit kannattaa mennä oikeasti matalalla sykkeellä, vaikka sitten joutuisi kuinka paljon tiputtamaan vauhtia ja/tai kävelemään välillä. Suosittelen myös määrällisesti tekemään näitä lenkkejä viikosta eniten.

Vasta, kun olet saanut tehtyä hyvät pohjat kannattaa lähteä tekemään raskaampia lenkkejä. Ja näissäkin on hyvä muistaa maltti. Jos juokset 4-5 kertaa viikossa olisi näistä hyvä 3 olla kevyitä ja 1-2 kovempaa.

Motivaation ylläpitäminen juoksuharrastuksessa

Liity juoksukouluun, ilmoita itsesi juoksutapahtumaan, merkitse kalenteriin oma juoksuohjelmasi tai sovi vaikka kaverin kanssa päivät jolloin juoksette. Nämä kaikki varmasti auttavat ylläpitämään motivaatiota juoksemiseen. Varmasti kaikilla tulee jossain vaiheessa aikoja, jolloin se lenkille lähteminen ei huvita. Tällöin kannattaa miettiä miksi joskus on aloittanut juoksun, millainen se hyvä fiilis tehdyn lenkin jälkeen on. Mieti myös mitä kaikkea hyötyä saat juoksusta. Oma hyvinvointi ei varmaankaan ole se kaikista vähäisin syy.

Motivaatiosta voit lukea lisää täältä.

Share this post: