Turvottaako? – Mistä se voi johtua ja mitä tehdä?

Turvottaako vatsan ympäristö taas etkä tiedä mistä se johtuu? Siihen voi olla montakin syytä, osa ihan suoraan ravitsemuksellisista syistä. Vatsa pömpöttää lähes kaikilla meillä joskus ja useimmiten syy löytyy vatsan turvotuksesta, tukilihasten heikkoudesta tai liiallisesta rasvakerroksesta. Ehkä kaikkein yleisin syy vatsan pömpötykseen on liiallinen lämpöeristekerroksen eli rasvan kertyminen vatsanahan alle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että jos tuota rasvakerrosta ei ole kertynyt pitäisi sixpackin näkyä. Jotta sixpack saadaan näkyviin, mikäli sitä haluaa, on sen eteen tehtävä myös töitä eli lihasmassan kasvatusta treenillä.

Turvotus vatsan seudulla

Turvotus voi johtua usein ravinnosta, jota syöt päivittäin tai jostain mitä syöt harvemmin. Onneksi on muutamia toimenpiteitä joita voit tehdä ruokavalioosi liittyen jo aika helposti. Osan ehkä jo tiesit ennestään, mutta joku seuraavista voi olla ihan uutta etkä edes ole ajatellut syöväsi ”väärin”.

  • Kiinnitä huomio hiilihydraatin laatuun. Vähennä roskahiilareita kuten sokerin määrää.
  • Suosi täysjyväviljaa eli tummia ja runsaskuituisia vaihtoehtoja
  • Lisää ruokavalioon runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
  • Suosi vähärasvaisia liha- ja maitotuotteita ja pyri välttelemään piilorasvaa
  • Lisää hyvälaatuista proteiinia, mutta maltillisesti
  • Pyri vähentämään arjestasi asioita, jotka aiheuttavat stressiä ja muista riittävä uni ja lepo
  • Vältä juomia, jotka sisältävät alkoholia tai runsaasti sokeria

Ruokavalion lisäksi myös heikot tukilihakset vaikuttavat pitkälti vatsan litteyteen tai sen puuttumiseen. Tukilihaksilla tarkoitan syviä vatsalihaksia, en sitä kovaa pinnallista kuorta joka voikin jo löytyä. Lisäksi naisilla hormonit vaikuttavat siihen, että turvottaako vain tiettyyn aikaan kuukaudesta ja siihen ei välttämättä auta vaikka tukilihakset ja ruokavalio olisi kunnossa, mutta tämä on asia erikseen. Eikä saa unohtaa erilaisia suolistosairauksia joilla on vaikutus turvotukseen. Joillakin meistä on muuten vain herkkä vatsa joka reagoi eri ruoka-aineisiin herkemmin. Esimerkiksi kaali ja palkokasvit voivat joillakin aiheuttaa turvotusta ja ilman tuntua vatsassa.

Vatsaystävällinen ruokailu

Turvotus, vatsakivut ja epämiellyttävä olo vatsassa on monelle meistä liiankin tuttuja. Ne voivat olla lyhytkestoisia ja satunnaisia vaivoja tai sitten ne voivat olla osa jokapäiväistä elämää. Jos vaivat seuraavat mukanasi päivästä toiseen kannattaa miettiä mistä se voisi johtua.

Syötkö säännöllisesti ja riittävästi, mahtuuko päivääsi 4-6 ateriaa? Onko ruokailusi rauhallista, ehdit pureskella ruoan hyvin vai ahmitko kiireessä? Millaiset annoskoot sinulla on? Kohtuuttoman suuret annokset voivat aiheuttaa turvotusta ja ähkyn olon. Onko ruokasi rasvaista ja maustettua, nämäkin molemmat voivat aiheuttaa vatsaoireita. Ethän juo liikaa kahvia tai muuta kofeiinipitoista tai alkoholia ja hiilihapotettuja juomia päivittäin? Muistat juoda riittävästi nestettä, muuta kuin edellä mainittuja.

Lisäksi muut elintavat vaikuttavat vatsasi toimintaan. Nukutko riittävästi ja levollisesti vai oletko stressaantunut? Entä miten liikunta, harrastatko säännöllistä liikuntaa? Turvottaako ehkä vain tiettyinä päivinä tai tietyn ruoan syömisen jälkeen?

Meillä jokaisella on myös oma yksilöllinen bakteerikantamme ja se mitä syömme vaikuttaa perimän ohella bakteerikantaan. Ruokavalion avulla voimme vaikuttaa bakteeristoomme ja suoliston mikrobeihin. Syömällä riittävästi kasviksia, marjoja ja hedelmiä voimme parantaa meidän suolistomme hyvinvointia niiden sisältämien prebioottien ansiosta. Lisäksi maitotuotteiden ja täysjyväviljan on todettu olevan hyväksi suolistolle.

Miten on, kuulutko sinä vähemmistöön joka syö riittävästi kasviksia, marjoja ja hedelmiä vai enemmistöön jonka lautaselta nämä puuttuvat lähes kaikilla aterioilla?

Usein siis oikeanlainen ruokavalio ja riittävä liikunta yhdessä voivat auttaa turvotukseen, mutta joissain tapauksissa turvotuksen syyn selvittäminen voi vaatia pidempää ja tarkempaa selvittelyä.

Mikäli kaipaat apuja liikunnan, syömisen ja terveellisten elämäntapojen kanssa voit laittaa viestiä kotisivujemme kautta.

Täältä löydät myös vanhemman kirjoituksen hyvinvoinnin askeleista.

Share this post: