FODMAP – mikä se on?

FODMAP -hiilihydraatit ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, jotka kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen. Kun suolibakteerit käyttävät niitä ravinnokseen, syntyy runsaasti suolikaasuja, jotka aiheuttavat ikäviä oireita kuten turvotusta, vatsakipuja ja ilmavaivoja.

FODMAP -yhdisteitä löytyy useista hiilihydraatin lähteistä. Niiden pitoisuus voi vaihdella paljonkin eri ruoka-aineiden välillä. Kirjoitimme hetki sitten vatsan turvotuksesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Jos kaikki tuossa kirjoituksessa mainitut seikat ovat kunnossa ja silti vatsa vaivaa voidaan ruokavaliosta lähteä karsimaan ruokia jotka sisältävät FODMAP -hiilihydraatteja. Näiden yhdisteiden aiheuttamien ongelmien aiheuttajat voivat olla erilaisia. Esimerkiksi laktoosi voi aiheuttaa vatsaongelmia jos laktoosia pilkkovan entsyymin toiminta ei pysty pilkkomaan kaikkea ruuasta saatua laktoosia. Tästä syystä voi olla, että siedät hieman laktoosia, mutta suurempi määrä on jo pahempi juttu. Myös jotkut kuidut voivat aiheuttaa vatsavaivoja varsinkin jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Tämän ruokavalion noudattaminen voi voi lieventää esimerkiksi turvotusta, ummetusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja jotka johtuvat ärtyvän suolen oireyhtymästä.

FODMAP -yhdisteitä sisältäviä ruoka-aineita

Kun lähdetään etsimään tietoa siitä mitkä ruoat voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja lähdetään karsimaan listaa voi mukana tulla joitain yllätyksiäkin, ruoka-aineita joista et ollut edes ajatellut saavasi oireita.

Tässä joitain esimerkkejä:

  • Pavut, herneet, kikherneet ja linssit
  • Vehnä, ruis ja ohra
  • Laktoosi, jos kärsit myös laktoosi-intoleranssista
  • Sipuli, valkosipuli ja purjo
  • Kaalit
  • Parsa ja artisokka
  • Sienet
  • Kivelliset hedelmät kuten persikka, mango, omena, päärynä, luumu ja vesimeloni
  • Ksylitolituotteet

Näiden yllä mainittujen ruoka-aineiden karsiminen ei kuitenkaan aina auta oireiden katoamiseen ja jos olet noudattanut FODMAP -ruokavaliota kaksi kuukautta eikä vieläkään ole apua ei välttämättä ole tarvetta jatkaa sitä. Jos vatsaongelmat ovat pitkittyneet kannattaa jo kontaktoida ravitsemusterapeuttia.

Tähän ruokavalioon sopivat ruoka-aineet

Ruoka-aineet joita voidaan suositella FODMAP -ruokavalioon eivät siis sisällä tuossa edellä mainittuja yhdisteitä tai sisältävät niitä vain vähän.

Näitä on esimerkiksi:

  • Marjat, sitrushedelmät, kiivi, viinirypäleet ja hunaja- tai cantaloupemeloni
  • Riisi, kaura, hirssi, tattari, peruna ja kvinoa
  • Laktoosittomat maitotuotteet ja kypsytetyt juustot
  • Kurkku, tomaatti, paprika, porkkana, salaatit, kesäkurpitsa ja munakoiso
  • Liha, kananmunat, kala ja äyriäiset sekä muut rasvat ja proteiininlähteet
  • Tofu

Pyri siis vaihtamaan ylemmän listan tuotteita alemman listan tuotteisiin ja testaa onko siitä apuja vatsaongelmiin. Jos ei ole, kannattaa kääntyä terveydenhuollon asiantuntijan puoleen.

Täältä löydät aiemman postauksen jossa mietteitä turvotuksesta.

Share this post: