Venyttelyn tärkeys

Viime aikoina ollaan paljon puhuttu juoksusta ja treenaamisesta. Nyt kuitenkin välillä muutama sana kehonhuollosta ja tällä kertaa enemmän venyttelystä.

Alkuun voisi mainita, että venyttelyn ei ole tarkoitus tuottaa kipua eikä tuskaa vaan sen on tarkoitus helpottaa jumeja. Venyttelyn tulisi kuulua lähes jokaiseen treenikertaan, mutta silti moni karkaa yhteistreeneistä tai salilta juuri ennen venyttelyosuutta.
Heti treenin jälkeen ei saa tehdä pitkiä venytyksiä vaan parhaimpia on lyhyet pumppaavat venytykset.

Lihashuoltoa tulisi lisätä vähintäänkin samassa suhteessa, kun treenimäärät nousevat. Huono liikkuvuus voi olla esteenä kehitykselle ja lihasvauriot yleistyvät jos laiminlyö lihashuollon. Syy tähän on se, että esimerkiksi lihastreeniä tehtäessä lihakset lyhenevät lepopituudestaan ja ilman kehonhuoltoa ts venyttelyä ne palautuvat hitaammin ja ovat alttiimpia rasitusvammoille sekä muille loukkaantumisille.

Venyttelyn hyödyistä ja tyyleistä ollaan montaa mieltä ja tällä hetkellä tuntuu kaikkien huulilla olevan niin sanottu dynaaminen venyttely. Tuota tulee itsekin paljon tehtyä koska se sopii tehtäväksi sekä ennen että jälkeen liikunnan.

  • Venyttelyn ei kuulu sattua. Mikäli tunnet epämiellyttävää kipua teet jotain väärin
  • Venyttele rauhassa ja vie venytystä asteittain pidemmälle. Tyypillisin virhe venyttelyssä on että vie asennon liian äärirajoille
  • Venyttelystä on hyötyä kaikille koska se parantaa mm. liikkuvuutta jota tarvitaan sekä kuntoillessa että arjessa
  • Venyttelyä, kun on akuutti vamma, ei suositella, samoin kuin jos sinulla on heikot ja ylivenyneet lihakset
Venytellessä kannattaa valita mahdollisimman rento asento ja liittää hengitysrytmi venytysrytmiin. Kun asento on rento ja hengitys kulkee pääset mahdollisimman vähällä lihastyöllä. 
Riittää, kun valitset venytysliikkeiksi treenissä käyttämäsi lihakset jos teet venyttelyn heti treenin jälkeen. Kerran viikossa olisi hyvä tehdä koko kehon venyttely. 
Meillä on viikko-ohjelmassa salitreenin ja juoksun lisäksi kehonhuoltoa useana päivänä ja ollaan pyritty kerran viikossa käymään myös joogassa.

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook


                                                  ⬥ https://www.personaltrainerturku.net

Share this post:

One Comment
  1. [email protected]

    Sain juuri itsekin venyttelyohjeet fysioterapeutilta, sillä selkäongelman takia minun tulisi venytellä joka päivä. Niin kuin sanot, tärkeää on että venyttely ei satu ja se pitää rauhassa sekä ajan kanssa. Itse huomaan heti miten hyvä vaikutus sillä on kehoon, ja jopa mieleen.

Comments are closed.