Polkujuoksuun vinkkejä

Kiinnostaako polkujuoksu?

Syksyinen ajankohta onkin mitä mainion opetella polkujuoksun niksejä koska polut ovat mutaisia, liukkaita, kohta on loskaa jossa juosta ja kaatuneita puita joidenka yli hyppiä. Haastavaako? Toki, mutta myös hauskaa, tuotahan polkujuoksu parhaimmillaan on!

Alla tuleekin hieman vinkkejä sinulle polkujuoksuun näissä olosuhteissa

Pitkospuut

Pitkospuita on jonkin verran polkujuoksureiteillä ja myös pohjoisen kisoissa niillä pääsee juoksemaan. Niillä juoksemista kannattaa harjoitella jonkin verran, sillä ne ovat useimmiten hieman kapeampia kuin normaali askellusleveytesi. Samoin ne voivat olla kiikkeriä, liukkaita ja myös eri tasossa. Hyvät polkujuoksukengät ja rento juoksu auttavat jo hyvin. Välillä voi olla turvallista kävellä pitkoksilla, varsinkin jos ne ovat vanhat ja syksyllä märät tai jäiset.

Kaatuneet puut ja muut esteet

Poluilla juostessa ei voi välttyä esteiltä. Parhaiten niistä selviät kun hyppäät niiden yli.
Jos este on pieni niin hyppää yli niin että voit hypyn jälkeen laskeutua turvallisesti jalan etuosalle jolloin saat juoksuliikkeen jatkumaan.
Käsillä voit tasapainottaa hyppyä. Myös astumalla esteen, vaikka pienen kiven päälle ja ponnistamalla siitä vauhtia saat paremman juoksun kuin yrittämällä astua kivien väliin.
Mikäli este on iso ja korkea voi olla hyvä että laskeudut tasajalkaa alas, tuolloin voit ottaa myös toisella kädellä tukea puunrungosta sen yli hypätessäsi.

Mutavelli

Mutaa alkaa poluilla olemaan kohta ja tuntuu, että suurin osa polkujuoksusta tapahtuu mutaisilla poluilla. Mudassa ja sohjolla askellus kannattaa pitää lyhyenä. Parhaiten vältät liukastumisen jos astut päkiällä suoraan vartalon painopisteen kohdalle. Sinun kannattaa myös keskittyä enemmän ponnistavan jalan nostamiseen polulta kuin ponnistamiseen.  Jos polku on todella liukas voit myöskin kokeilla painopisteen alentamista juostessa. Koukista siis polviasi hieman tasapainon parantamiseksi ja nojaa eteenpäin ettet liukastu

Jyrkät mäet ja rinteet

Käytä käsiäsi, niistä saat voimaa ja pääset kapuamaan mäkiä paremmin. On yllättävän tehokasta kun siirtää osan kuormituksesta ylävartaloon. Kehoon pieni etukeno mäen suuntaisesti.Mutkaiset polut

Muista pitää katse ylhäällä ja hieman pidemmälle eteen. Askellus sinun kannattaa pitää tiheänä jotta voit vaihtaa suuntaa polulla nopeasta ja pääset mutkat tehokkaasti. Keskikeho tässäkin tiukkana niin tasapainon pitäminen on helpompaa.

Epävakainen alusta ja juurakko

Myös tässä alustassa pätee tuo, että askel pidetään lyhyenä ja korkeana, näin vältyt kompastumiselta juuriin, niihinkin joita ei välttämättä silmä erota maasta. Juokse siis tavallaan vähän tassutellen.
Nilkan nyrjähdyksiltä vältyt tuollaisessa maastossa, kun pidät askeleen lyhyenä.

Jää

Polkujuoksu jäällä on ollut haastavaa itselleni, paljon auttaa nastakengät tuohon.
Jäällä on hyvä laskea painopistettä ja pitää myöskin tässä askellus lyhyenä. Kun juokset lyhyillä askeleilla jalkatyö on nopeampaa ja näin ollen sinulla on parempi mahdollisuus saa tasapaino pysymään jos meinaat horjahtaa.Lumi

Harvemmin on päässyt lumisessa maastossa juoksemaan polkuja, mutta tässä hieman vinkkejä joita ollaan hyväksi havaittu.
Askellus kannattaa pitää korkeana, näin juosten irtolumi ei vie kaikkea energiaasi ja jaksat juosta pidempään. Askellus kannattaa pitää myös lyhyenä.  Käytä käsiäsi rytmittämään juoksua äläkä anna lantiosi tippua.

Polkujuoksun niksejä oppii juoksemalla polkuja ja joskus kuuluu tutustua maastoon hieman lähemmin. Tästäkin on kokemusta 😀

Itse ollaan ensin kantapään kautta opeteltu polkujuoksua ja myöhemmin osallistumalla erilaisiin kursseihin.
Jos ohjatut polkujuoksut kiinnostavat niin Turun suunnilla niitä järjestää Vauhtisammakko ja heillä onkin alkamassa uudet polkujuoksukurssit ihan lähiaikoina. Vaihtoehtoina kolme eri tasoryhmää, kurkkaa linkin takaa vaihtoehdot.
Nyt saatiinkin arvottavaksi yksi paikka kyseiselle kurssille vapaavalintaiseen ryhmään. Käy osallistumassa arvontaan Facebookissa , Instagramissa tai kommentoi tähän alle  oletko jo tutustunut polkujuoksuun ja olet mukana arvonnassa jossa yksi onnekas voittaa itselleen paikan Vauhtisammakon polkujuoksukurssille.
Kilpailu päättyy sunnuntaina 14.10 .2018 kello 21.00 !

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook


                                                  ⬥ https://www.personaltrainerturku.net

Share this post: