Syysflunssa, astma ja treenit

Syysflunssa pääsi yllättämään pari viikkoa sitten oikein kunnolla ja treeneihin tulikin pidempi tauko. Lokakuun alussa kävimme juoksemassa puolimaratonit Helsinki City Running Daylla ja tämän jälkeen oli aikomuksena pitää pari viikkoa lepoa omista juoksutreeneistä ja juosta vain ohjauksissa. Lepotauosta tulikin flunssan yllätettyä pidempi ja treenien aloitus pitää tehdä maltillisemmin.

Tuttuun tapaan tuo flunssa iskeytyi pahiten keuhkoihin, kiitos astman ja olin 5 päivää täysin sohvapotilaana ja kuudennen päivän lyhyt 15 minuutin kävelylenkki oli kovan työn takana. Sitä oli jo unohtanut miten pahasti keuhkot ottavat itseensä. Jouduin triplaamaan astmalääkityksen ja pikkuhiljaa uskalsin kävellä koiran kanssa vähän pidempään.

Flunssan jälkeen maltilla liikkeelle

Tarkoitus oli aloittaa ultrapolkujuoksutreenit viime viikon alussa, mutta flunssan takia aloitus siirtyy marraskuun alkuun. Haluan, että olen täysin terve ja keuhkot palautuneet ennen kuin treenit alkavat täydellä teholla. Viime viikolla olen palannut myös juoksuohjauksiin ja ne menivät hyvin. Astmalääkitys on pudotettu triplasta tuplaan ja muutenkin alkaa tuntua enemmän normaalilta, mutta hengästyn hieman helpommin edelleen.

Itselleni on tärkeää saada aloittaa maltilla kehoa kuunnellen ja jos tuntuu yhtään raskaalta tulen keventämään treenejä ensimmäisten viikkojen aikana. Ensimmäiset juoksulenkit tulevat olemaan aiottua lyhyempiä ja kevyempiä, pääpaino tulee olemaan pk-treeneissä ja lihaskuntotreeneissä sekä kehonhuollossa. Muutenkin tähän aikaan vuodesta pääpaino olisi ollut peruskestävyydessä, mutta nyt vielä vahvemmin. Lisäksi tulen ottamaan ylimääräisiä lepopäiviä jos siltä tuntuu. Nyt tärkeintä on saada keuhkot kuntoon ja pitää maltti mukana.

Tämä onkin asia, joka kaikkien olisi hyvä muistaa, maltti. Aloitetaan treenit uudestaan vasta, kun ollaan täysin terveitä. Se pari-kolme lisäpäivää lepoa voi ehkäistä flunssan uusiutumisen ja mahdolliset jälkitaudit eikä se kuitenkaan vaikuta kehitykseen yhtään. Tämä on totta puhuakseni vaikeaa, kun on tottunut liikkumaan paljon.

Syysflunssa on aina ikävä vieras, mutta jos saa valita mihin aikaan vuodesta sairastaa niin syksy ehkä on paras ajankohta, kun kaikki vuoden juoksutapahtumat on pois alta. Tällöin ei myöskään ole niiden takia kiirettä aloittaa treenejä uudestaan vaan voi antaa kehon levätä ja palautua rauhassa. Samalla voi tietysti tutkailla ensi vuoden tapahtumakalentereita ja alkaa täyttää omaa kalenteria. Itselläni ensi vuoden päätapahtuma on Karhunkierros ja muilta osin kalenterissa on vielä tyhjää, mutta muutamia vaihtoehtoja on. Lisäksi Chicagon maraton joka meiltä siirtyi viime vuodelta muistutti, että nyt pitäisi tehdä päätös juoksemmeko siellä ensi vuonna vai vasta 2023. Jotenkin olisi jo halua lähteä ensi vuonna, mutta toisaalta tekisi mieli odottaa vielä tuonne seuraavaan vuoteen. Meillä on aikaa marraskuun loppuun saakka tehdä päätös, joten hetki voidaan vielä miettiä.

Nyt siis mennään vielä viikko kevennetysti ja palaudutaan ennen treenien maltillista aloittamista. Tulevana viikonloppuna saadaan jälleen nauttia lapsenlapsen seurasta ja silloin ei treenata vaan touhutaan iloisen naperon kanssa.

Share this post: