Porrastreeni – vaihtelua juoksutreeniin

Porrastreeni on hyvä oheistreeninä juoksutreeneihin tai lihaskuntotreenin lisäksi. Porrastreenillä saat hyvin nostettua sykettä ja alakehon suuret lihakset työskentelemään, hapenottokyky ja kunto paranevat melkein huomaamatta. Se on erittäin tehokasta ja monipuolista treeniä joka polttaa kaloreita paremmin kuin kävely tai kevyt hölkkä. Porrastreeni on myös hyvä vaihtoehto ylämäkijuoksulle.

Porrastreenissä saat kehitettyä räjähtävyyttä ja nopeusvoimaa, joita tarvitset jos haluat kehittää juoksunopeuttasi. Samalla saat vahvistettua pakaralihaksiasi, reisiä ja pohkeitasi. Jotta pakara aktivoituu ja käytät sitä voimantuottoon enemmän kuin pohkeistasi, muista astua portaan askelmalle koko jalkapohjalla eikä vain päkiällä.

Erilaisilla hypyillä, spurteilla ja harppauksilla saat treeniin monipuolisuutta ja lihakset työskentelemään sekä sykkeen kohoamaan. Porrastreenissä tarvitset myös tukea keskikehosta ja voimaa käsistä, joten voisi sanoa, että kyseessä on koko kehon loistava treeni!

Monipuolinen porrastreeni

Porrastreeniin on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja niissä voi tehdä vaikka minkälaisia erilaisia variaatioita. Tässä kuitenkin yksi omista suosikeistani.

  • Juoksu ylös astuen joka askelmalle
  • Kyykkykävely ylös, aktivoi pakara kunnolla
  • Juoksu ylös astuen joka toiselle askelmalle
  • Kyykky ja potku taakse joka askelmalla vuoropuolin
  • Juoksu ylös, 2 askelmaa eteen 1 taakse
  • Luisteluhypyt joka askelmalle
  • Tasajalkahypyt joka askelmalle
  • Kyykky ja loitonnus sivulle vuoropuolin
  • Tasajalkahypyt joka toiselle askelmalle

Näillä vaihtoehdoilla saat takuulla poltetta pakaroihin, maitohappoja reisiin ja pohkeisiin, mutta myös vatsalihakset ja kädet saavat työskennellä. Portaissa voit tehdä edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi punnerruksia, dippejä ja erilaisia vatsalihasliikkeitä, vain taivas on rajana. Talven lähestyessä kannattaa kuitenkin muistaa varovaisuus ja eripintaiset portaat tietysti käyttäytyvät eri tavoin märkänä. Puuportaat voivat olla liukkaat jo sateen jäljiltä, kun taas kiviportaissa pito on parempi.

Turun seudulla meillä on paljon portaita joissa treenata esimerkiksi Turussa Kuuvuoren portaat, Raisiossa Kerttulan kuntoportaat, Naanatalissa Ruonan portaat ja Paraisilla on uudet pitkät portaat Koirabaanan kuntoportaat. Uusia kuntoportaita on kuulemma suunnitteilla Turussa Luolavuoreen ja Hirvensaloon. Lisäksi Turussa on paljon portaita ympäri kaupunkia ja me olemme aiemmin käyneet kiertämässä porraskierroksen, josta voit lukea täältä.

Tiesitkö muuten, että marraskuun ensimmäisellä viikolla vietetään porraspäiviä? Meinaatko sinä osallistua porraspäiviin vai kuuluuko portaiden valitseminen mahdollisesti sinulla arkeen?

Share this post: