Ruokailun ja treenien ajoittaminen oikein

Ruokailun aikataulu ja se mitä siinä lautasella on vaikuttavat treeniin, sen tuloksiin sekä palautumiseen. Oletko koskaan miettinyt tarkemmin milloin syöt ja mitä? Tai mahdollisesti miettinyt mihin aikaan treenaat? 

Usein treeneihin mennään suoraan työpäivän jälkeen, jolloin lounaasta on jo ehtinyt kulua muutama tunti ja päivällinen on vielä syömättä. Se on melkein sanomattakin selvää, että treeneihin ei kannata mennä vatsa kurnien eikä myöskään täydellä vatsalla. Jos tiedät jo lounasta syödessäsi, että edessä on kovat treenit heti työpäivän jälkeen niin kannattaa jo tuolloin syödä vähän ylimääräisiä hiilareita. Tämän lisäksi kannattaa iltapäivän aikana syödä vielä joku pieni välipala, joka sisältää niin hiilareita kuin proteiiniakin. Ruisleipä ei välttämättä ole paras vaihtoehto välipalalle sen sisältäessä runsaasti kuituja. Kuitupitoiset tuotteet voivat aiheuttaa vatsan kanssa ongelmia jos lähdet juoksemaan. Itse suosin kaurapuuroa, hedelmiä, smoothieita sekä kauraleipää. 

Jos taas ehdit käydä kotona työpäivän ja treenien välissä kannattaa syödä jo vähän tukevampi ateria siinä välissä. Itse olen joskus vaihtanut iltapalan ja päivällisen paikkaa, jolloin syön hyvän mutta kevyemmän aterian ennen treeniä ja tukevamman vasta treenin jälkeen. 

Mikäli treenaatkin aamupäivällä voit tehdä muutoksia aamun aterioihin. En koskaan lähde aamulla treenaamaan tyhjällä vatsalla vaan tarvitsen energiaa heti herättyäni. Tällöin syön kevyemmän aamiaisen heti herättyäni ja treenin jälkeen loput aamupalasta, jolloin palautuminen lähtee liikkeelle nopeammin ja paremmin. Mikäli jätät treenin jälkeen syömättä, voi energiavaje kostautua jossain vaiheessa päivää. Jos tiedät, että teet seuraavana aamuna kovan treenin voit valmistautua siihen jo edellisenä iltana syömällä tavallista reilummin hiilihydraatteja, koska tehoiltaan kovissa treeneissä tärkein energianlähde on lihasten hiilihydraattivarastot. 

Tämäkin on tietysti yksilöllistä ja joskus jopa vähemmillä hiilihydraateilla treenaaminen voi lisätä kestävyysharjoittelun harjoitusvastetta. Tämä ei tosin tarkoita sitä, että yleisesti pitäisi vähentää hiilihydraatteja ruokavaliosta vaan se tulee tehdä satunnaisesti. 

Miten ruokailun saa helpommin säännölliseksi

Jotta ruokailun saa mahdollisimman säännölliseksi ja ravitsevaksi olisi hyvä suunnitella ateriat etukäteen. Tee esimerkiksi sunnuntaina valmiiksi alkuviikon lounaat ja jaa ne suoraan sopivina annoksina rasioihin. Kauppalista kannattaa laatia sen mukaan miten minäkin päivänä meinaat treenata ja mitä meinaat silloin syödä. Mieti valmiiksi niin aamupalat kuin välipalatkin. Myös päivälliset kannattaa tehdä ajoissa valmiiksi ja myös useammalle päivälle, jolloin työpäivän jälkeen treeneistä kotiin tultuasi voit ottaa valmiin annoksen jääkaapista. Meillä tehdään usein kasviksia uunissa koko pellillinen kerralla, keitetään riisiä, pastaa tai muuta vastaavaa 4-6 annosta ja sama määrä proteiininlähdettä. Usein ostan maustamatonta kanaa 6 annosta ja maustan niitä eri tavoin, jolloin ruoka ei ole täysin samaa joka päivä. Näin säästyy aikaa ja tiedän, että syömme riittävästi ja monipuolisesti.

Meidän yhden päivän ruokailuihin pääset tutustumaan tästä postauksesta.

Share this post: