Ruokapäiväkirja, miten me syömme arjessa

Ruokapäiväkirja sai ääniä, kun jokin aika sitten Instassa kyseltiin mistä te haluaisitte lukea blogista. Tämä onkin hyvä aihe, sillä meillä paljon liikkuvina ravinto on suurena osana arkea ja ruokapäiväkirja ei olekaan ennen ollut aiheena. Minä opiskelen urheiluravitsemusta Itä-Suomen yliopistolla ja Jarkko joutuu diabeteksen vuoksi tarkkailemaan ruokavaliota myös.

Me molemmat liikumme todella paljon lähes päivittäin jolloin energianlähteiden tulee olla kunnossa ja ruokavalion oltava monipuolinen. Ja näinhän se pitäisi olla kaikille vaikka ei liikkuisikaan paljon. Keho tarvitsee monipuolista ja laadukasta ravintoa juuri oikeissa mittasuhteissa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Ruoka jota syömme tulee olla terveellistä, mutta myös maittavaa, eihän olisi mitään järkeä syödä väkisin jotain sellaista mistä ei pidä. Meillä syödään ihan normaalia kotiruokaa eikä karsita mitään pois ellei siihen ole terveydellistä syytä. Ja kyllä, me myös herkutellaan välillä, koska jos ruokailu muuten on kunnossa ei pieni herkuttelu silloin tällöin ole pahaksi. On tietysti eri asia, jos jatkuvasti syö rasvaista, teollista ja paljon sokeria sisältävää ruokaa ja herkkuja. Se alkaa jossain vaiheessa vaikuttamaan hyvinvointiin ja vireystasoon.

Itse olen aiemmalta koulutukseltani suurtalouskokki ja olen tottunut tekemään ruokaa myös suuria määriä. Tämä helpottaa myös meitä arjessa, sillä usein teen ruokaa valmiiksi usealle päivälle. Laitan meille molemmille annoksia valmiiksi säilytysrasioihin, jotka on helppo napata mukaan töihin tai ottaa suoraan jääkaapista sopiva annos kotiin tultaessa työpäivän jälkeen. Teen usein kasvisruokia ja niiden kylkeen kanaa, jauhelihaa tai kalaa. Kasvisruokia tekemällä saa helposti päivän kasvismäärän täyteen ja ne on oikeasti maukkaita. Ei yhtään samaa kuin kouluvuosina silloin 80-90-luvuilla saadut liian pehmeiksi keitetyt kasvikset. Ruoka on helppo toteuttaa uunissa paistamalla. Laitoinkin jokin aika sitten yhden suosikkireseptini jakoon. Nämä meidän ruokapäiväkirjat on eri päiviltä ja siksi hieman poikkeavat toisistaan.

Ruokapäiväkirja, Tanja

  • Herätys klo 6:30
  • Aamupala klo 6:45: tuorepuuro, paistettu kananmuna, smoothie, kahvi, inkiväärishotti
  • Välipala n. klo 10: kaurajogurttia hedelmillä ja granolalla, kahvia.
  • Lounas klo 14: täysjyväpastaa, kasvismoussakaa, kanan paistipaloja, kurkkua ja tomaattia
  • Työmatkapyöräily n 10km
  • Välipala klo 17: pikapuuro ja proteiinijuoma
  • Juoksuohjaus nro 1 klo 17:45-18:45
  • Välipala klo 18:50: banaani
  • Juoksuohjaus nro 2 klo 19-20
  • Työmatkapyöräily kotiin n. 10 km
  • Iltapala/päivällinen klo 21: smoothiekulho (avokadoa, banaania, mustikoita, kaurahiutaleita, riisiproteiinijauhetta, raakakaakaojauhetta) ja viinirypäleitä
Ruokapäiväkirja
Ruokapäiväkirja
Ruokapäiväkirja

päiväkirja, Jarkko

  • Herätys klo 6:40
  • Aamupala klo 7:00, tuorepuuro, paistettu kananmuna, smoothie, inkiväärishotti ja kahvi
  • Työmatkapyöräily, n 9 km
  • Lounas klo 11, Kokkikartanon Janssonin kiusaus n. 350g eli puolet pakkauksen sisällöstä
  • Välipala klo 14:50, Elovena pikapuuro
  • Työmatkapyöräily n. 9km
  • Päivällinen klo 16:30, riisiä ja kanaa wokkivihanneksilla
  • 1,5 h maastopyöräilyä jonka aikana 3 palaa Bloks-energiakarkkeja
  • Iltapala klo 19:45, 3 karjalanpiirakkaa
Ruokapäiväkirja
Ruokapäiväkirja

Aika hyvin tulee molemmilla aterioita pitkin päivää ja terveellisesti tulee syötyä, mutta on niitä meilläkin poikkeuspäiviä, jolloin meinaa välipalat unohtua ja lounas on nopea noutoruoka esimerkiksi nuudeliwokkia tai salaattia. Samoin me myös herkutellaan välillä, joka onkin ihan ok, jos muuten ruokailut on kunnossa. Ei siis koskaan saa täysin kieltää itseltään herkkuja, kunhan muistaa tässäkin maltillisuuden.

Heleä Training löytyy myös instagramista, ota meidät seurantaan tästä.

Share this post:

Write a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *