Puhti -palvelusta faktaa terveydentilasta

(Puhti.fi -palvelun kanssa yhteistyössä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)

Olen hyvinvoinnista puhuessani painottanut paljon kehon kuuntelemista ja oman jaksamisen mukaan tehdyistä treeneistä. Itselleni on tärkeää tietää miten se minun oma kehoni voi ja vaikka syön monipuolisesti ja laadukasta ravintoa ei aina voi olla varma siitä miten asiat oikeasti ovat. Tästä syystä olen käynyt verikokeissa yleensä vuosittain tarkistamassa, että kaikki on kunnossa. Tällä kertaa väli venähti puolentoista vuoden mittaiseksi.

Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Olemme kaikki yksilöitä emmekä voi olla varmoja siitä, että se mikä toimii yhdellä toimisi myös toisella. Veriarvot ja hyvinvointitarkastukset antavat kuitenkin tärkeää tietoa kehomme tilasta.

Esimerkiksi vitamiinitasot ja rautavarastot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti -terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata. Palvelun ei kuitenkaan ole tarkoitus etsiä sairauksia tai syitä erilaisille oireille, vaan edistää hyvinvointia ja jaksamista sekä kiinnittää huomiota tekijöihin, joilla voi vaikuttaa elintapasairauksien ehkäisyyn.

Ravinto
Terveellinen ravinto auttaa kehoa voimaan hyvin

Puhti liikkujalle

Nyt pääsin Puhti.fi* yhteistyön kautta verikokeisiin Mehiläiseen. Heiltä löytyy useita erilaajuisia paketteja joista jokainen voi valita omansa. Itse paljon liikuntaa harrastavana ja pitkän matkan juoksijana halusin selvittää mahdollisimman laajasti kehoni tilan näin juoksukauden kynnyksellä joten päädyin valitsemaan Liikkujan terveystarkastuksen. Tämä paketti on mahdollista saada erikseen miehille ja naisille, joka onkin ihan loogista, sillä meidän elimistömme toimii eri tavoin.

Kaikki sujui erittäin mutkattomasti alusta loppuun. Valitsin Puhti.fi* -verkkokaupasta oikean paketin, tein tilauksen ja varasin itselleni sopivan ajan verikokeisiin Mehiläiselle, joka on Puhdin yhteistyökumppani. Menin Mehiläisen laboratorioon, jossa aikaa kului muutama minuutti ja tulokset sain Oma Puhti -palveluun osan jo seuraavana päivänä ja viimeisetkin 3 päivän sisällä. Oma Puhti -sivulla saa todella hyvän ja selkeän näkymän omiin tuloksiin sekä apua tulkintaan.

Tässä liikkujan paketissa on mukana liikkujalle tärkeitä mittareita, esimerkiksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä kuten raudan ja D-vitamiinin pitoisuudet, magnesium, B12-vitamiini sekä nestetasapainoon liittyvä kalium. Ja kuten osittain osasin jo epäillä oli omat D-vitamiinin tasoni hieman alhaalla. Tämä sama arvo oli alhainen viimeksikin, vaikka tuolloin mittaus tehtiin keskellä kesää jolloin olen ulkona suurimman osan päivästä.

Pieni yllätys tuli rauta-arvoissa, mutta sekin loogista. Pitkän matkan juoksijoilla on raudan tarve suurempi ja kestävyysurheilijoiden onkin arvioitu voida menettää rautaa jopa 18mg / vrk, joka johtuu suoliston käyttäytymisestä pitkäkestoisen suorituksen aikana. Tosin kuntoilijatasolla tuo määrä voi jäädä huomattavasti alhaisemmaksikin. Lisäksi kestävyysjuoksijalla lisääntyvää raudantarvetta aiheuttaa askelhemolyysi eli jalan pintaverisuonissa olevat punasolut murskautuvat jalan iskeytyessä maahan. Samoin naisilla kuukautiset vaikuttavat tähän. Omalta osaltani raudan varastoarvo eli ferritiini on alhainen, mutta ei vielä niin hälyttävä kuin voisi olla. Tulee siis rautalisä käyttöön, ehkä se auttaa lievään kevätväsymykseen jota on ollut ilmassa.

Myös rauhoittuminen ja palautuminen ovat avainasemassa

Miten tästä eteenpäin

Näiden tulosten perusteella, jotka nyt sain näyttäisi siltä, että pääsääntöisesti kehoni on hyvässä kunnossa. Veriarvot olivat hyvällä tasolla ja paria poikkeusta lukuunottamatta ei lisiä tarvita. Onneksi sellaisiakin rautalisiäkin löytyy, joista saa samalla kertaa myös D-vitamiinia niin ei tarvitse hankkia useampaa tuotetta.

Aion tästä eteenpäin myös käydä verikokeissa säännöllisesti, jotta tiedän kaiken olevan kunnossa. Sen voin oman kehoni ja hyvinvointini eteen tehdä. Sekä tietysti pysyä laadukkaassa ravinnossa ja jatkaa liikkumista.

Milloin sinä olet viimeksi käynyt mittauttamassa veriarvosi? Jos et hetkeen niin nappaa itsellesi käynti *Puhti -palvelusta .

Share this post: