Monipuolinen harjoittelu

Monipuolinen harjoittelu on hyväksi ja liikuntaa kannattaa harrastaa mahdollisimman monipuolisesti, jotta keho saa erilaisia ärsykkeitä. Voit hyvin harrastaa rinnakkain aerobista kuntoa kohottavaa lajia ja lihaskuntoa tai liikkuvuutta kehittävää. Myös erilaisia aerobista kuntoa kehittäviä liikuntamuotoja voi hyvin tehdä rinnakkain. 

On hyvä kuitenkin miettiä milloin kannattaa tehdä minkälaista treeniä. Mikä on päälajisi ja mikä tukee sitä parhaiten. Joskus voi olla mukavaa tehdä jotain aivan erilaista kuin mihin on tottunut, mutta jos olet aktiivikuntoilija tai tavoitteellinen urheilija ja sinulla on jotain tarkkoja tavoitteita niin aivan uuden testaaminen kannattaa tehdä ns kisakauden ulkopuolella. 

Ja miksi et kävisi joskus testaamassa ihan uusia lajeja. Miltä kuulostaa padel, sulkapallo, luistelu, hiihto, suunnistus tai vaikka seinäkiipeily?

Mitä lajeja voi yhdistää esimerkiksi juoksun rinnalle?

Jos olet satunnaisesti juoksua harrastava kuntoilija ei sillä ole kovinkaan paljon väliä mitä muuta liikuntaa harrastat, mutta jo enemmän tavoitteellisesti juoksevan kannattaa valita juoksua tukevia lajeja. 

Esimerkiksi talvikaudella hiihto tukee juoksua hyvin, mutta tavoitteellisen juoksijan on hyvä myös juosta sen lisäksi. Hiihto voi toimia tukevana aerobisena peruskestävyysharjoitteluna talvikaudella.

Uinti on mukava lisä aerobiseen harjoitteluun ja ainakin omasta mielestäni vesi on elementtinä rentouttava ja on hyväksi myös nivelille. Kesäaikaan pyöräily on isossa osassa aerobista liikuntaa, mutta ainakin meillä se on pääasiassa peruskestävyysharjoittelua. Pyöräillessä pääsee tekemään pidempikestoisia harjoituksia maiseman vaihdellessa koko ajan.

Näiden lisäksi on hyvä huolehtia lihaskunnosta, kehonhuollosta ja liikkuvuudesta. Voit hyvin tehdä kehonpainoharjoittelua tai voimatreeniä suurilla painoilla, toiminnallista liikkuvuutta tai joogaa, kaikella on oma hetkensä ja tarkoituksensa. 

Monipuolinen harjoittelu kuuluu meidänkin ohjelmaan

Omaan treenikalenteriin osuu kaudesta riippuen erilaisia lajeja jotka tukevat juoksua jollain tavoin, mutta välillä myös muitakin lajeja.

Pyöräily kuuluu meillä ympäri vuoden harrastettaviin lajeihin. Jollain tasolla, mutta se on meille peruskestävyysharjoittelua.

Pyrimme joka kesä tekemään pidemmän, vähintään 70-80 km pyöräilylenkin, joka tehdään rauhallisella tempolla ja lyhyempiä lenkkejä useammin. Työmatkapyöräilykin kuuluu meidän ohjelmaan.

Kuntosaliharjoittelu eli lihaskuntoharjoittelu on myös suuressa roolissa meidän arkitreeneissä yhdessä kehonhuollon ja liikkuvuusharjoittelun kanssa. Salilla teemme vuodenajasta riippuen erilaisia harjoituksia. Juoksu on kesälaji ainakin tapahtumien osalta joihin me osallistumme. Siksi kesällä pääosassa on itse juoksu ja ylläpitävä lihaskuntoharjoittelu. 

Toinen meistä on myös innostunut hiihtämään ja saanut siitä mukavan lisän viikkotreeneihin korvaten joitain juoksulenkkejä latuja kuluttaen. 

Syksyllä kävimme muutamia kertoja pelaamassa padelia ja se onkin räjähtävyyttä tukeva laji, kun sinkoilee pallon perässä pitkin kenttää. 

Mitä lajia sinä haluaisit kokeilla jos siihen tulisi mahdollisuus?

Share this post: