Polkujuoksu, positiiviset vaikutukset mielelle ja keholle

Polkujuoksu on itselläni osana jokaista viikkoa, pyrin pääsemään metsään ja poluille juoksemaan mahdollisimman usein. Miksi sitten juoksen poluilla ja mihin polkujuoksu vaikuttaa?

Poluilla juokseminen tarjoaa vaihtelevaa maastoa ja sitä kautta tarjoaa minulle erilaista fyysistä haastetta. Samalla saan nauttia luonnosta ilman häiriöitä. Itselläni polkujuoksu toimii siis rauhoittavana tekijänä mielelle sekä antaa lisää motivaatiota juoksemiseen sekä tarjoaa monipuolista fyysistä haastetta.

Lämmittely ennen treeniä

Polkujuoksun vaikutus keholle

Poluilla juostessa alusta on usein pehmeämpi mitä maantiellä juostessa. Se on jo sen takia hyvä vaihtoehto nivelille, koska pehmeämpi alusta pehmentää iskutusta jonka kehomme ottaa juoksun aikana vastaan. Poluilla myös juostaan usemmiten hitaammin mitä maantiellä, tämä taas saattaa auttaa estämään ja vähentämään erilaisten juoksuvammojen syntyä joita tulee kovalla alustalla juostaessa.

Reitit polkujuoksussa on myös usein erilaisia, eteen saattaa tulla paljonkin erilaista maastoa ja haastetta. On puunjuuria, oksia, mutaa, kiviä ja muitakin esteitä joita kiertää tai mennä yli. Tämä tekee sen, että polkujuoksu ei ole niin staattista kuin maantiejuoksu. Polkujuoksussa saat eteen jatkuvasti erilaisia haasteita jotka laittavat kropan tekemään töitä monipuolisesti ja muuttamaan askellusta ja askelpituutta maaston ja esteiden mukaan. Itse olen huomannutkin, että polkujuoksu on kehittänyt eniten itselläni tasapainoa sekä aktivoinut pienempiäkin lihaksia kehossani.

Polkujuoksu ja vaikutukset mielelle

Itselläni polkujuoksu tuo mielenrauhaa ja keinon päästä irti arjen ja työelämän stressistä, kaikki hermojen kiristykset ja muut mieltä kaihertavat asiat helpottaa kun saa liikkua ulkona ja metsässä. Poluilla juostessa on useimmiten itselläni myös tapana ottaa juokseminen hieman rennommin mitä maantiellä juostessa, eikä se ole itselläni niin tuloksiin sidottuna, vaikka kovemman treenin poluilla ottaisinkin. Tämä siis tasapainoittaa hyvin kilpailuhenkeä ja onkin enemmän mediatiivista kuntoilua itselleni. Poluilla voin siis unohtaa suorittamisen, stressin ja muut mieltä askarruttavat asiat ja keskittyä vain luontoon ja siihen mihin askellan jotta saisin parhaan mahdollisimman pidon ja ponnistusvoiman askellukselle.

Lue myös meidän vinkit polkujuoksuun ja sen aloittamiseen täältä ja jos et ole vielä ottanut meitä seurantaan instagramissa niin löydät meidät täältä

Share this post: