Polkujuoksu ja meidän vinkit polkujuoksuun

Polkujuoksu ja polkujuoksun aloittaminen on syksyllä mitä parhain ajankohta. Syksyllä myös kokeneemmat polkujuoksijat voivat opetella polkujuoksutekniikkaa sekä uusia jippoja miten edetä mutaisilla poluilla, loskan keskellä ja loikkia kaatuneiden puiden ylitse. Kuulostaa haastavalta ja sitähän se onkin, samalla myös mitä hienoin tapa viettää vapaa-aikaa. Tässä on nyt meidän vinkkejä polkujuoksuun ja erilaisten esteiden esteiden ylittämiseen sekä maastoon.

Pitkospuut ja polkujuoksu

Pitkospuita on jonkin verran polkujuoksureiteillä ja myös kisoissa niillä pääsee juoksemaan. Pitkospuilla juoksemista kannattaakin harjoitella jonkin verran, sillä ne ovat useimmiten hieman kapeampia kuin normaali askellusleveytesi. Pitkospuut voivat olla myös kiikkeriä, liukkaita ja myös eri tasossa. Hyvät polkujuoksukengät ja rento juoksu auttavat jo hyvin. Välillä voi olla turvallista kävellä pitkoksilla, varsinkin jos ne ovat kovin vanhat ja syksyllä märät taikka jäiset.

Polkujuoksu ja kaatuneet puut sekä muut esteet

Poluilla juostessa ei voi välttyä esteiltä. Parhaiten niistä selviää kun hyppää niiden ylitse ja jatkaa juoksua tämän jälkeen.
Jos este on pieni niin hyppää yli niin että voit hypyn jälkeen laskeutua turvallisesti jalan etuosalle jolloin saat juoksuliikkeen jatkumaan ja pystyt jatkamaan suoraan matkaa. Käsillä voit tasapainottaa myös hyppyä. Myös astumalla esteen, esimerkiksi pienen kiven päälle ja ponnistamalla siitä lisää vauhtia saat paremman juoksun kuin yrittämällä astua kivien väliin.
Mikäli este on iso ja korkea voi olla hyvä että laskeudut tasajalkaa alas, tuolloin voit ottaa myös toisella kädellä tukea puunrungosta sen yli hypätessäsi.

Polkujuoksu ja lähimetsä

Mutajuoksu

Mutaa alkaa poluilla olemaan kohta ja joskus tuntuukin, että suurin osa polkujuoksusta tapahtuu mutaisilla poluilla. Mudassa ja sohjolla askellus kannattaa pitää lyhyenä. Parhaiten vältät liukastumisen jos astut päkiällä suoraan vartalon painopisteen kohdalle ja välttää kantapää edellä askeltamista. Sinun kannattaa myös keskittyä enemmän ponnistavan jalan nostamiseen polulta kuin ponnistamiseen.  Jos polku on todella liukas voit myöskin kokeilla painopisteen alentamista juostessa. Koukista siis polviasi hieman tasapainon parantamiseksi ja nojaa eteenpäin ettet liukastu.

Jyrkät mäet ja rinteet

Polkujuostessa jyrkkiä mäkiä ja rinteitä kannattaa käyttää käsiä apuna. Niistä saat lisää voimaa ja pääset kapuamaan mäkiä paremmin. On yllättävän tehokasta kun siirtää osan kuormituksesta ylävartaloon. Keho kannattaa asettaa niin, että on pieni etukeno mäen suuntaisesti.

Kiemurteleva polku

Muista pitää katse riittävän ylhäällä ja noin 10 metrin päähän eteen, kun juokset poluilla. Askellus kannattaa polkujuoksussa pitää tiheänä jotta voit vaihtaa suuntaa polulla nopeasta ja pääset mutkat tehokkaasti. Keskikeho tässäkin tiukkana niin tasapainon pitäminen on helpompaa.

Polkujuoksu juurakossa sekä epätasaisessa maastossa

Myös tässä alustassa pätee tuo, että askel pidetään lyhyenä ja korkeana. Näin vältyt kompastumiselta juuriin, niihinkin joita ei välttämättä silmä erota maasta. Lyhyellä askelluksella myös vähennät riskiä nilkan nyrjähdyksiin.

Jää

Polkujuoksu jäisessä maastossa on ollut haastavaa itselleni, tähän on auttanut nastakengät mutta myös oikea juoksutekniikka. Jäällä onkin hyvä laskea hieman painopistettä ja pitää myöskin tässä askellus lyhyenä. Kun juokset lyhyillä askeleilla jalkatyö on nopeampaa ja kun askelkontakti on nopea niin liukastumisen todennäköisyys on pienempi. Lyhyellä askelluksella sekä nopealla askelkontaktilla sinulla on parempi mahdollisuus saada tasapaino pysymään jos meinaat horjahtaa.

Polkujuoksua lumella

montaa kertaa vuodessa ei pääse täällä Raisiossa lumisia polkuja juoksemaan, tässä kuitenkin hieman vinkkejä joita ollaan hyväksi havaittu. Askellus kannattaa pitää korkeana, näin juosten irtolumi ei vie kaikkea energiaasi ja jaksat juosta pidempään. Askellus kannattaa pitää myös lyhyenä.  Käytä käsiäsi rytmittämään juoksua äläkä anna lantiosi tippua.

Lisää polkujuoksusta, polkujuoksuvarusteista ja muustakin juoksuun liittyvästä löytyy meidän YouTubesta ja myös täältä.

Share this post: