Palautuminen treenistä onnistuu oikeilla keinoilla

Palautuminen treenistä on yhtä tärkeää kuin itse treeni, jotta keho toimii mahdollisimman hyvin ja saat treenistä parhaan hyödyn irti. Kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa on useampia vaikuttajia ja treenin lisäksi on huomioitava riittävä lepo ja palautuminen sekä terveellinen ja täysipainoinen ravitsemus. Tällä kertaa kiinnitämme huomion palautumiseen.

Venyttely ja kehonhuolto

Venyttely tuli aiemmin laiminlyötyä pahasti, mutta kantapään kautta tämänkin oppii muistamaan. Usein venyttely ja kehonhuolto jätetään väliin syyttäen ajanpuutetta. Jos näin on oikeasti niin silloin kannattaa nipistää aika sille jostain muualta.

Miksi sitten venyttely ja loppujäähdyttely on tärkeää? Venyttely auttaa lihaksia säilyttämään elastisuuttaan ja ne ovat venyttelyn jälkeen valmiita uuteen treeniin nopeammin kuin ilman venyttelyä. Loppujäähdyttely on tärkeää, koska kevyt aerobinen liikunta kovan treenin jälkeen auttaa kehoa aloittamaan palautumisen jo aiemmin ja auttaa sisäelimiä ja lihaksia palautumaan normaaliin tilaan.

Palautuminen ja ravinto

Hyvänkin treenin voi pilata syömällä väärin tai pahimmassa tapauksessa jättää syöminen väliin. Ravinto antaa sinulle energiaa ennen treeniä jotta jaksat vetää treenin läpi ja treenin jälkeen se auttaa palautumisessa. Voimatreenistä palautumiseen auttaa proteiini, joka myös turvaa lihaskasvun ja ehkäisee lihaskatoa. Peruskuntoilija ei tarvitse mitään erikoisruokavalioita vaan riittää, kun syö pääsääntöisesti terveellisesti ja laadukasta ravintoa. Lautaselta tulisi löytyä niin hiilihydraatteja, proteiineja kuin hyviä rasvojakin. Säännöllinen ruokailu sopivalla annoskoolla on avain tässä asiassa.

Ravinto

Nesteytys

Nesteytys vaikuttaa myös suuresti jaksamiseen. Nesteen nauttiminen tasaisesti pitkin päivää auttaa saamaan onnistuneen treenin niin kesällä kuin talvellakin. Moni unohtaa veden juonnin talvella, koska nesteen haihtumista ei tunne yhtä helposti kuin kesällä, mutta kyllä sitä tapahtuu kylmälläkin kelillä. Ensimmäisiä nestehukan hälytysmerkkejä on väsymys ja päänsärky. Juomana kannattaa välillä suosia muutakin kuin vain vettä. Pelkkä vesi huuhtelee kehoa ja siksi välillä suosin itse myös juomaa joka sisältää myös elektrolyyttejä.

Uni ja palautuminen

Riittävä yöuni on erittäin tärkeä osa hyvinvointia. Uni auttaa palautumaan treenistä ja muista päivän askareista. Keho alkaa myös korjaamaan itseään. Lihakset tarvitsevat lepoa toimiakseen ja kehittyäkseen, tämä tapahtuu kevyen perusunen aikana. Kasvuhormonien tuotanto on parhaimmillaan syvän perusunen aikana eli lihakset kasvavat levossa. Syvän unen aikana myös aivot latautuvat päivän haasteista.

Liian moni meistä nukkuu liian vähän tai heikkoa unta. Unen olisi paras olla mahdollisimman katkeamatonta, mutta suurin osa silti heräilee muutamia kertoja yön aikana. Ja tiesitkö, että laadukas ja riittävä uni vaikuttaa myös huomattavasti painonhallintaan?

Muistetaan siis treenin lisäksi kehonhuolto, ravinto, nesteytys ja lepo!

Joskus myös ylirasitus voi vaivata, käy täältä lukemassa mistä tunnistat sen oireita.

Share this post: