Liikkujan monipuolisesta ravinnosta on hyötyä

Liikkujan monipuolisella ravinnolla on liikunnan lisäksi suuri vaikutus jaksamiseemme. Oli sitten kyseessä tavoitteellisesti harjoitteleva tai kuntoliikkuja. 

Ruokavalion vaikutus voi olla yllättävän suuri monelle kuntoilijalle. Kun haluamme parantaa harjoittelun laatua sekä suorituskykyä on meidän kehitettävä useaa eri tekijää, kuten esimerkiksi kestävyyttä, tehoa, rasituksen sietokykyä, virettä, motivaatiota ja keskittymiskykyä. Meidän tulee pystyä ylläpitämään motoriikkaa ja tekniikkaa harjoitusten sekä suoritusten aikana.

Näiden parantamiseen ja kehitykseen vaikuttaa ennen kaikkea energiataso, verensokeritason ylläpitäminen, hiilihydraattien saatavuus ja nestetasapainon ylläpitäminen. Tästä syystä on hyvä ajoittaa harjoitusta edeltävät ateriat oikeisiin kohtiin sekä pitää huoli niiden laadukkaasta sisällöstä etenkin hiilihydraattien riittävästä kokonaissaannista. Lisäksi pitkän harjoituksen aikana tulee muistaa hiilihydraattien ja nesteen nauttiminen.

Oikeanlaisen ruokavalion ja hyvän ravitsemuksen lisäksi on hyvä muistaa riittävä palautuminen, jotta harjoitusadaptaatio voidaan maksimoida. Meidän tulee pystyä luottamaan omaan tekemiseen jotta voimme harjoitella ja kilpailla hyvällä fiiliksellä.

Oikeanlaisesta ruokavaliosta on oikeasti hyötyä

Ruokavalioon liikkujan tulisi kiinnittää yhtä paljon huomiota kuin itse harjoitteluun. Harjoittelu ei tuota toivottua tulosta jos syöminen on huolimatonta. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomio ns arkisyömiseen, jokapäiväiseen perussyömiseen. Hyvä arkisyöminen antaa antaa energiaa laadukkaan ja säännöllisen harjoittelun toteuttamiseen. Yhdessä riittävän levon kanssa laadukas ja riittävä syöminen auttaa kehoa sopeutumaan harjoitusrasitukseen ja siten myös kehittymään.

Oikeanlainen ja hyvä syöminen muun muassa kohentaa oloa ja vireystasoa, mahdollistaa kovemman harjoittelun, paremman harjoitusadaptaation ja fyysisten ominaisuuksien nopeamman kehityksen. Se ehkäisee ylirasitusta, rasitusvammoja ja loukkaantumisia, tuottaa enemmän terveitä harjoituspäiviä ja vähentää sairasteluita kilpailujen yhteydessä. Kun saat tehtyä kovempia ja parempia harjoituksia parantaa se itseluottamusta, fiilistä ja suoritusvarmuutta sekä sitä kautta myös kisamenestystä. Lisäksi oikeanlainen syöminen auttaa pitämään painon kuin itsestään sopivalla tasolla, ilman liiallista syömisen tarkkailua.

Testaa rohkeasti uusia ruokia

Me olemme aika monipuolisesti syöviä ja kokeilemme rohkeasti uutta. Joskus tuntuu siltä, että aina syödään sitä samaa eikä millään meinaa keksiä uusia ruokia. Silloin turvaudutaan nettiin ja etsitään uusia reseptejä. 

Viimeisen puolentoista kuukauden ajan olemme syöneet kasvisruokapainotteisesti, joka tarkoittaa sitä, että lähes kaikki liha on jäänyt pois. Satunnaisesti olemme kuitenkin vielä syöneet kanaa ja leivän päälle on laitettu kana- tai kalkkunaleikkelettä. 

Tämä on saanut miettimään omaa syömistä ihan uudella tavalla, sillä kaikkien ravintoaineiden saanti tulee kuitenkin olla riittävä. Esimerkiksi proteiinin saanti tulee varmistaa ja kasviperäistä proteiininlähdettä saa syödä enemmän kuin esimerkiksi lihaa josta proteiinia saa enemmän. 

Se ei kuitenkaan ole osoittautunut vaikeaksi, kun tämän ottaa huomioon viikon ruokia ja ostoslistaa miettiessä. 

Kasvispainotteinen ruokavalio on tuntunut kevyemmältä vaikka sitä saa syödä enemmän saadakseen riittävästi energiaravintoaineita. Kasvisruoka ei myöskään ole aiheuttanut ähkyn tunnetta ja tuntuu, että se sulaa paremmin myös ennen lenkille lähtöä. 

Lisäksi tuntuu kuin maut tulisivat paremmin esille kasvisruoassa. 

Eikä mikään estä tekemästä esimerkiksi jotain herkullista kasvislisuketta vaikka kanan kylkeen. On vain hyvä varmistaa mitä kaikkea energiaravintoaineita saat ateriasta.

Share this post: