Lepo ja rauhoittuminen arjen askareista

Lepo ja rauhoittuminen tulivat hyvin esille joulun aikaan, kun oli mahdollisuus ottaa pieni tauko kaikkeen.

Usein meillä viikonloppuihin kuuluu pidemmät yhteiset lenkit poluilla tai kesäaikaan pyöräilylenkit pidemmän kaavan mukaan. Viikonloput on meillä myös sellaista aikaa jolloin ehdimme viettää enemmän aikaa yhdessä ja näillä pidemmillä lenkeillä niin pyöräillessä kuin juostessakin tulee vaihdettua kuulumisia ja ajatuksia enemmän. 

Polkujuoksulenkit voivat olla mitä vain 20-40km väliltä tai sitten mennään ajallisesti 3-5 tuntiin pitkin poikin metsäpolkuja. Mukana meillä on aina nestettä ja lisäenergiaa juoksuliivissä sekä joku varapaita tms jos sattuu tulemaan tarvetta lisävaatteille. 

Pyöräillessä matkat vaihtelevat 50-100km välillä ja aikaa menee sen mitä menee. Mukana on aina jotain evästä tai sitten suunnitellaan reitti siten, että päästään välillä tankkaamaan energiaa. Viime kesänä löysimme ihanan kahvilan yhden pyörälenkin varrelta, johon pysähdyimme pullakahveille. 

Välillä on hyvä ottaa kokonaan taukoa treenaamisesta ja antaa kehon sekä mielen levätä. Lepo auttaa palautumisessa ja tauon jälkeen treenitkin maistuvat taas mukavammilta. Lepo auttaa myös kehittymisessä, sillä kunnon palautumisen jälkeen keho on taas valmis vastaanottamaan ärsykkeitä eri tavalla. 

Henkinen palautuminen ja henkinen hyvinvointi

Vuoden vaihde voi monelle olla henkisesti raskasta aikaa, kun töissä tietyt dead linet painaa päälle, jouluksi pitäisi saada lahjat ostettua, koti siivottua, ruokia tehtyä valmiiksi joulupöytään ja vaikka mitä. Sama kuvio voi toistua kesäloman lähestyessä, kun haluamme saada työpöydän tyhjäksi ja ehkä olet lähdössä reissuun ja sitä on hyvä valmistella.

Henkiseen palautumiseen kannattaa panostaa varsinkin silloin, kun joudut käyttämään paljon voimavarojasi ja arki on kiireistä. Älä siis anna itsesi palaa loppuun.

Kun arki muutenkin jo vaikuttaa olevan hektistä ja rasittavaa kannattaa suosiolla keventää treenejä tai ottaa kunnon time out niiden kanssa. Viikon tai parin kevennys ei vaikuta vielä mitenkään saavutettuihin tuloksiin tai kehitykseen. Se voi jopa olla hyväksi, kun keho saa vähän aikaa levätä ja mikä parasta saat myös palauduttua henkisesti, kun ei tarvitse tukka putkella mennä paikasta toiseen. 

Muista vapaiden aikana nauttia ajasta läheistesi kanssa ja rauhoittua. Unohda kaikki suorittaminen hetkeksi ja ota päivä sellaisena kuin se tulee. Henkinen hyvinvointi on vähintään yhtä tärkeää kuin fyysinen hyvinvointi, joten älä unohda panostaa myös siihen.

Oletko sinä miettinyt henkistä palautumistasi?

Miksi rauhoittuminen on minulle tärkeää?

Joulun tai kesäloman ajaksi rauhoittuminen on minulle tärkeää, koska yrittäjänä on hyvä joskus unohtaa työasiat täysin ja vain nauttia kiireettömyydestä.  

Olen huomannut, että helposti tulee viikonloppuisinkin tehtyä jotain pientä työjuttua vähän väliä, vaikka ne voisi hoitaa pitkin viikkoakin. Tällöin en pysty missään vaiheessa päästämään työasioista irti ja en rauhoita vapaa-aikaa. 

Lisäksi omia treenejä tulee usein tehtyä viikonloppuisin eikä keho ja mieli saa levätä missään vaiheessa. Tästä syystä on hyvä joskus unohtaa kaikki muu ja vain olla. Ostin itselleni kirjan joulun pyhiksi, jota luin ne ajat jolloin muuten helposti olisi tullut tartuttua läppäriin. Samoin ostan usein kesälomareissuille uuden kirjan mukaan. Useimmiten kirja on jotain kevyttä luettavaa, koska muuten luen pitkin vuotta aika paljon ammattikirjallisuutta.

Kun välillä antaa itselleen aikaa rauhoittua huomaa miten siitä saa taas lisää virtaa seuraaviin päiviin ja ajatukset kulkevat paremmin. Se kaikki kaaos joka pään sisällä saattaa arkena myllätä häipyy ainakin hetkeksi. 

Share this post: