Penikkatauti, juoksijan polvi ja muut juoksijalle tyypilliset vaivat!

Uusi vuosi ja uudet kujeet sekä tavoitteet, osalle tämä tarkoittaa uuden harrastuksen aloittamista ja osalle ehkäpä juoksukilometrien lisäämistä.

Alun innostuksen jälkeen saattaakin olla että alat tuntemaan kropassa vähän kaikenlaista kremppaa.
Alla tyypillisimmät vammat ja vaivat joita juoksijoilla on sekä vinkkejä niiden hoitamiseen.

Akillesjännevaiva

Akillesjänne ilmenee kantapääkipuna. Akillesjänne tuntuu kipeältä / kiristävältä juostetta. 
Äkillinen akillesjännevaiva voi ilmaantua jo yhdenkin ylirasittavantreenin jälkeen, varsinkin talvisin ja kylmällä sekä märällä ilmalla. Akillesjännevaivan saattaa juoksijalla altistaa väärä juoksutekniikka,  huono palautuminen, lämmittelyn laiminlyönti, harjoitusmäärän liian nopea nostaminen, huono kehonhuolto (varsinkin pohkeiden alueelle). 

Ehkäisy ja hoito

Hyvä lihashuolto ja lihaskunto, venyttely, alkulämpö ennen treeniä, hieronta ja lepo ehkäisevät jo hyvin tätä ikävää vaivaa. Oikeanlaisella juoksutekniikalla sekä kengillä ja vielä kun muistat pitää akillesjänteen lämpimänä talviaikaan erityisesti ehkäiset myös tätä vaivaa. Ei siis liian matalavartisia tai ohuita sukkia. 
Hoitoon suositaan lepoa, kylmähoitoa sekä tulehduskipulääkettä. Mikäli tämä on toistuvaa kannattaa ottaa juoksun ohelle muita lajeja jotka eivät kuormita sitä yhtä paljoa.

Juoksijan polvi

Juoksijan polvessa kipu tuntuu useimmiten polven ulkosyrjällä. Juoksijan polvessa IT-jänne kiristyy ja hankaa polviluun rakenteisiin. Juoksijan polvi tulee useimmiten liian kovasta kilometrimäärästä, varsinkin jos kilometrejä on lisätty nopeasti lisää ja liikaa. Samoin kehonhuollon ja venyttelyn puute altistaa tähän kuten myös jalan virheasennot (ylipronaatio).

Hoito ja ehkäisy

Venyttely sekä säännöllinen kehonhuolto tärkeää. Juoksijan polven kohdalla varsinkin reiden ulkosyrjään sekä pakaroihin kohdistuneet venyttelyt on hyvästä. Myös HighRoller tai muu rulla on hyvä tuohon ennaltaehkäisyyn.
Hoitona on lepo paras vaihtoehto sekä tulehduskipulääkekuuri. Kun akuuttivaihe on ohitse voi tuota rullailla ja käydä hierojalla. Tämän jälkeen kannattaa palata maltilla takaisin juoksun pariin eikä ihan heti mennä koville alustoille juoksemaan sekä myös alkuun kannattaa alamäkiä vältellä.

Penikkatauti

Ehkä kaikkein yleisin vaiva, varsinkin juoksun juuri aloittavilla. Kipu tuntuu yleensä nilkkaa ojennettaessa sääriluussa, useimmiten vielä samassa kohtaa. Penikkatauti saattaa alkaa pienenä kipuna, mutta se voi muuttua jopa niin kivuliaaksi että kävelykin tekee tuskaa.
Yleisimpiä syitä penikoihin on väärä juoksutekniikka, tämä taas kuormittaa sääriluuta liikaa ja väärin.
Penikkatauti kannattaa hoidattaa kuntoon eikä jatkaa kivun läpi juoksemista, muutoin voi rasitusvamma pahentua ja aiheuttaa murtumia. 

Ehkäisy ja hoitaminen

Tässäkin isossa roolissa on lihashuolto, lämmittely ennen treeniä sekä venyttelyt. Näiden lisäksi myös säännöllinen rullailu ja hierojalla käynti on suositeltavaa. Penikkatauti iskee useimmiten aloittelijoille tai jos nostat kerralla liikaa treenimääriä, muista siis maltti ja lähteä iisisti liikkeelle.
Penikkatautia hoidetaan myös levolla ja tulehduskipulääkkeillä,  tämän lisäksi kannattaa myös tutkia mistä tämä johtuu ja keskittyä sen parantamiseen. 
IG
Facebook

Share this post: