Lisäravinteet lihaskuntotreenin ja juoksun tueksi

Useimmiten sanotaan, että terveelliset ruokailutottumukset ja monipuolinen ravinto riittävät hyvin liikuntaa harrastaville. Itse syön erittäin monipuolisesti ja omasta mielestäni terveellisesti, pääasiassa ihan perus kotiruokaa. Syön myös säännöllisesti, yhteensä 6 ateriaa päivässä, joista puolet työpäivän aikana.

Silti tukeudun myös lisäravinteisiin. Treenaan paljon ja viikossa on yleensä yksi lepopäivä. Tällä hetkellä pääasiallinen treeni on juoksussa, mutta käyn myös salilla 2-3 kertaa viikossa. Juoksu tarvitsee tuekseen lihaskuntotreeniä, jotta paikat pysyvät kunnossa.

Mitä lisäravinteita sitten käytän?

Salitreenin jälkeen otan proteiinipitoisen palautusjuoman. Proteiinin pääasiallinen tarkoitus on toimia lihasten ja kudosten rakennusaineena ja se osallistuu myös hormonituotantoon. Lisäksi proteiinista saa paljon erilaisia aminohappoja, joita on vaikea saada tarpeeksi ravinnosta. Tästä syystä välillä on hyvä ottaa lisäproteiinia pussista tai purkista.
Proteiinintarve vaihtelee treeneistä, treenaajasta ja lihasmassasta riippuen, mutta hyvä proteiinimäärä on 1,5-2,0 grammaa proteiinia per painokilo vuorokaudessa. Esimerkiksi 60 kiloa painavan paljon treenaavan kohdalla sopiva määrä olisi 120 grammaa proteiinia/vrk. Kuitenkin tämä on hyvä jakaa useammalle aterialle, kaikille päivän aterioille, jolloin proteiinia olisi noin 20 gramman kerta-annoksina.
Proteiinin lisänä käytän myös BCAA-valmistetta, joka on kolmea haaraketjuista aminohappoa, leusiinia, isoleusiinia ja valiinia. BCAA lukeutuu aminohappoihin, joita keho ei pysty itse valmistamaan ja ovat silti välttämättömiä. Nämä aminohapot imeytyvät huomattavasti nopeammin kuin proteiini, joka on hajotettava ennen kuin keho voi käyttää sitä lihasten palautumiseen ja korjaamiseen.

Omalta osaltani palautuminen on erittäin tärkeää, sillä paljon treenatessa ei ole aikaa ylimääräisille taukopäiville tai pahimmassa tapauksessa rasitustilan takia pidettävälle pakkolevolle.

Hiilihydraatit saan pääasiassa ruoasta, mutta varsinkin kesäaikaan tulee juotua urheilujuomaa, josta saan lisäenergiaa. Juostessa hikoilee myös keväällä ja syksyllä ja tästä syystä kannan pitkillä lenkeillä mukana urheilujuomaa. Urheilujuomissa on yleensä myös hieman suolaa ja hivenaineita, mutta niiden tärkein tehtävä omalla kohdallani on antaa hiilareita, koska hiilareista saa lihaksille energia jaksaa paremmin, ylläpitää verensokerin tasapainoa ja täyttää glykogeenivarastoja. Liian vähäinen hiilihydraattien saanti voi vaikuttaa vastustuskykyyn, palautumiseen ja kehittymiseen, mutta myös suorituskykyyn ja loukkaantumisriski voi myös kasvaa liian niukkaa hiilihydraattiruokavaliota käyttämällä. Käyttämässäni Nutri Worksin Osmo Worxissa on neljää eri hiilihydraatin lähdettä ja se täyttää kehon glykogeenivarastot erittäin nopeasti.

Tällä hetkellä treenaan kohti toukokuun lopun polkujuoksutapahtumaa, Nuts Karhunkierros 53:sta, joka nimestään huolimatta taitaa olla lähempänä 55 kilometriä. Tuolle matkalle treenaaminen vaatii pitkiä juoksulenkkejä sekä poluilla, että maantiellä ja näillä matkoilla kannan mukana aina jotain lisäenergiaa. Useimmiten energia on urheilujuomaa, patukoita, geelejä, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Paljon erilaisia siitä syystä, että aina ei tarvitsisi pysähtyä kokonaan tankkausta varten. Lisäksi urheilujuomasta saa energian lisäksi nestettä.
Tätä itselleni pitkää tuntureilla juostavaa polkumatkaa varten pitää olla myös hyvät voimat jaloissa ja keskikehossa. Tästä syystä treeneihin kuuluu mäkijuoksua, mutta myös salitreeniä, kuten jo edellä mainitsin. Jalkojen lihakset joutuvat kovalle rasitukselle sekä juoksutreeneissä, että salilla ja vaativat palautumiseen sekä lihaskunnon ylläpitämiseen paljon proteiinia ja hiilihydraatteja.

Sain nyt Vigour.fi yhteistyön kautta mahdollisuuden järjestää teille lukijoille arvonnan, jonka kautta yhdellä teistä on mahdollisuus voittaa itselleen samoja tuotteita, joita myös minä käytän. Tuossa arvontapaketissa on mukana yllä olevassa kuvassakin oleva Puls BCAA+ (päärynä-lime 300g), pari proteiinipatukkaa ja sheikkeri mukaan napattavaksi.

Nyt sinun tulee vain kertoa kommenteissa 18.4. klo 19 mennessä, onko sinulla treenaamiselle joku tavoite, jos on niin millainen tavoite, vai treenaatko vain koska se on niin kivaa.
Ja käy ihmeessä tutustumassa myös muihin Vigour.fi verkkokaupan tuotteisiin 🙂

Arvonta myös Facebookissa ja Instagramissa.

EDIT: Arvonta on päättynyt ja voittaja löytyi Instagramiin kommentoineiden joukosta. Paljon onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille 🙂

(postaus yhteistyössä Vigour.fi kanssa)

Share this post:

16 Comments
 1. Salla

  Tällä hetkellä tavoitteena on sama matka Karhunkierroksella kuin sulla! 🙂 sen jälkeen alkaa maratontreenit. Tykkään tavoitteellisesta treenaamisesta, jos vain paikat säilyvät ehjinä ja muu elämä antaa myöten.

 2. tintin taival

  Viime keväänä rasitusvamman vuoksi karille mennyttä puolimaratonia kohti olisi tarkoitus yritellä uudemman kerran tänä vuonna, mikäli jalasta on tullut levon ja kuntoutuksen myötä juoksukelpoinen. Tämän vuoden puolella en ole vielä ainuttakaan juoksuaskelta ottanut, joten hivenen jännittää, kuinka tuon tavoitteen kanssa käy! 🙂

 3. Opinnainen

  Tavoitteena on kunnon kohotus. Tänä keväänä olen osallistunut polkujuoksukurssille sekä käynyt sykerajatesteissä. Uskon että niistä saadun opin ja tulosten perusteella saan kuntoni kohoamaan ja uskaltaudun johonkin loppukesän juoksutapahtumaan. Viikkoni koostuu tällä hetkellä parista juoksua tukevasta kuntasalitreenistä sekä 3-4 juoksutreenistä .

 4. Tanja

  Treenaan ensimmäiseen pidemmän matkan polkujuoksu tapahtumaan joka 13.10. Eerikkälän Trail Run ( 28km ). Myös tämän lisäksi käyn suunnistamassa ja muutamat kisat vuoden aikana tässäkin lajissa.

 5. Tanja

  Siellä sitten nähdään! Ei enää kuin muutama viikkoa 🙂

 6. Tanja

  Maltilla kannattaa lähteä eteenpäin ettei tule mitään ikäviä yllätyksiä. Tsemppiä treeneihin! 🙂

 7. Tanja

  Eiköhän tuolla treenillä päästä hyvin vauhtiin! Jos Turun suunnalla asustelet tai pääset jotenkin tännepäin juoksemaan, niin PNM Trail olisi elokuun alussa 😉

 8. Tanja

  Tuo Eerikkilän tapahtuma on minulta mennyt kokonaan ohi, saa nähdä jospa sinne lähtisi myös 🙂 Tsemppiä treeniin!

 9. Minna

  Treenaan hyvän olon saavuttamisen ja terveellisen kunnon ylläpitämisen vuoksi 🙂
  minna1995(at)gmail.com

 10. Ida

  Itsensä ylittäminen ja tulosten paraneminen 🙂 tulee hyvä ja onnistunut fiilis! [email protected]

 11. Sanna P

  Treenaan, koska on kivaa, mutta sen lisäksi laihdutan, kohotan kuntoa ja kohentaa mielialaa.
  [email protected]

 12. Tanja

  Tärkeitä syitä ja varmaan lähes kaikki meistä voi samaistua näihin syihin 🙂
  Ihanaa kevättä sinulle!

 13. Tanja

  Olen myös huomannut, että treenistä saa virtaa hektiseen arkeen 🙂
  Kiitos, kun kävit kommentoimassa ja ihanaa kevättä sinulle!

 14. Tanja

  Aivan niin, mikä onkaan parempi fiilis, kun treenaaminen tuottaa tulosta ja saat tehtyä ennätyksiä. Paha vain, että nälkä kasvaa syödessä 😀
  Ihanaa kevättä sinulle!

 15. Tanja

  Ja treenaamisesta saa ihan oikeasti apua kaikkiin mainitsemiisi seikkoihin. Ja on aian helpompi mennä treeneihin, kun se on niin kivaa 🙂

Comments are closed.