Kesäksi juoksukuntoon!

Kevät ja kesä on jo ihan nurkan takana ja moni aloittaakin juoksemisen taas talven tauon jälkeen.
Moni myös aloittaa juoksun ihan uutena harrastuksena tai vuosien tauon jälkeen.

Tässä hieman ajatuksia ja vinkkejä miten saavutat esimerkiksi kunnon millä juosta 10 km juoksukisa läpi tai vaikkapa kokonainen maraton.

Lähdetään liikkeelle lyhyimäistä matkasta eli 10km juoksusta.

– Jos lähdet nollasta liikkeelle tai olet juossut vain muutamia kertoja aiemmin, niin aikaa tuohon että pääset kympin juoksemaan menee noin 2-3 kk.
Alkuun kannattaa lähteä liikkeelle niin, että juokset osan ja kävelet osan matkasta, hiljalleen sitten pyrit nostamaan aina juoksun määrää.
Neljän, viiden viikon jälkeen pitäisi pystyä jaksaa juoksemaan noin 2-3km putkeen kävelemättä. Tästä voikin sitten nostaa matkaa joka kerta noin puolella kilometrillä.
Jos sinulla on jo aiempaa taustaa ja jaksat juosta jo vaikka viisikin kilometriä niin voit hyvin kokeilla juosta 10km putkeen.

Puolimaraton eli 21,1 km

Mikäli lähdet nollasta tavoittelemaan puolikasta niin varaa siihen aikaa noin puoli vuotta.
Kannattaa lähteä treenaamaan juoksua samoin kuin tuohon kymppiin, mutta lisäät vain matkaa ja aikaa.
Allekirjoittanut ei juossut pohjille ennen ensimmäistä puolimaratonia Forssan Suvi -Illassa kuin muutaman noin 15km juoksulenkin ja tämä onkin riittävä määrä siihen jos tarkoitus on voittaa itsensä ja juosta se läpi sen enempää mitään aikaa tavoittelematta.
Jos olet jo hieman kokeneempi ja pystyt juoksemaan 10 km  niin pääset kyllä varmasti läpi puolimaratonin ja voit lähteä kokeilemaan jo juosta sen vähän kovemmallakin vauhdilla.

Maraton eli 42,2 km

Maraton vaatiikin jo huomattavasti ennemmän treeniä kuin aiemmat. Varsinkin säännöllistä juoksemista ja peruskunnon ja kestävyyden harjoittelemista.
Sanoisin että noin vuosi riittäneet nollasta maraton kuntoon, toki aiemminkin on mahdollista mutta, hiljaa hyvää tulee ja loukkaantumisriski pienenee.
Määrällisesti tuohon tarvittaneen vähintään kolmisen juoksulenkkiä viikossa sekä pitkiä lenkkejä jonkin verran. Vinkkinä voisi sanoa että ensin kannattaa juosta ainakin muutama puolimaraton alle ennen maratonille menoa.
Hyvillä pohjilla uskoisin että noin puoli vuotta riittänee harjoitteluun, että maratonin läpi juokseminen on mahdollista.

Eli mitään ihan hirveitä määriä juoksua ei noihin tarvitse tehdä, tärkeintä on että lähtee liikkeelle ja juoksee säännöllisesti.

Tai sitten tekee kuten minä ja liittyy juoksukouluun, näin ei tarvitse itse miettiä että mitä ja miten treenaan vaan pääsee ns. valmiiseen pöytään nauttimaan herkut päältä.

Vauhtisammakkon Juoksukoulussa alkaakin Turussa uusi kausi sopivasti 18.3.
Tarjolla on useita eri tasoisia juoksuryhmiä, joten varmasti sinulle löytyy sopiva ryhmä.
Katso linkistä lisäinfoa Vauhtisammakko ja tervetuloa mukaan!

⇩⇩⇩⇩
IG
Facebook

Share this post: