Juoksu ja pyöräily, miksi kannattaa myös pyöräillä

Juoksu ja pyöräily on taas talven jälkeen ajankohtainen yhdistelmä, vaikkakin koko talven on tullut pyöräiltyä niin nyt on aika alkaa myös harrastaa pyöräilyä juoksun rinnalla myös kuntoilu mielessä. Talvella juoksun ja voimaharjoittelun rinnalla kulki hiihto ja nyt onkin taas aika opetella säännöllisemmin maastopyöräilyn saloja sekä mennä Kona Sutralla pitkin maaseudun hiekkapätkiä. Koska itse tykkään liikkua monipuolisesti, kannustan myös muita siihen. Tällä kertaa hieman esillä siis juoksu ja pyöräily, sekä mitä hyvää pyöräilyssä on juoksijalle.

Juoksu ja pyöräily on kesällä vahvasti mukana kalenterissa

Paras juoksukunto saavutetaan toki juoksuharjoituksilla ja muut aerobiset liikuntamuodot nähdään useinkin korvaavina harjoituksina tai tukemassa juoksua juoksijan treeniohjelmassa.

Usein, kun aletaan nostamaan harjoittelumäärää, varsinkin juoksussa niin on aina olemassa rasitusvammojen riski. Pyöräily onkin hyvä keino nostaa kokonaismäärää isommaksi ja samalla pienentää rasitusvammojen riskiä, kuten juoksijanpolvea.  Itse teen osan pk-harjoittelusta pyörällä ja näin säästän kroppaa samalla juoksun kovalta iskutukselta, mutta toki jos on tähtäimessä esimerkiksi maraton, on hyvä totuttaa kroppa juoksun iskutukselle.

Monelle saattaa myös pitkäkestoinen juoksu olla peikko, joko pelko siitä ettei kunto riitä tai ei ole vaikka tottunut iskutukseen jota juoksussa tulee. Tähänkin polkupyöräily on oiva apu koska fillarilla moni pystyy helpommin tekemään pitkäkestoista harjoittelua.

Pitkät pyörälenkit tuovat ihan yhtälailla kestävyyttä lisää sekä opettavat kehoa käyttämään rasvaa polttoaineena. Tuolloin toki on pidettävä sykkeet kurissa, joka useimmiten onnistuukin pyöräillessä ihan hyvin. Kovemmat lenkit pyörällä taas kehittää hapenoton lisäksi lihasvoimaa reisissä ja pakaroissa, varsinkin ylämäki, kun polkee putkelta on aika lähellä juoksua liikeradoiltaan.

Tämän lisäksi pyöräily toimii itselleni hyvänä keinona myös palautumiseen kovemmista treeneistä, kunhan vain muistan pitää tehot maltillisena ja sekä kadenssin riittävän isona.

Vinkit juoksijalle pyöräilyyn

  • Pyöritä, älä polje. Iso pyöritysnopeus eli kadenssi helpottaa pyöräilyä ja saat jaloille paremman harjoituksen. Vältä liian isolla vaihteella ajamista ja raskasta vääntöä. Kannattaakin pyrkiä pitämään kadenssi noin 80-100 kierrosta minuutissa
  • Panosta kunnollisiin varusteisiin. Lukkopolkimet ja pyöräilykengät auttavat pyörittämään kampea sekä laittavat myös takareidet tekemään töitä. Kypärä, käsineet ja pyöräilyhousut lisäävät myös sekä turvallisuutta ja tekevät pyöräilystä myös mukavampaa
  • Ajoasento. Oikeaan ajoasentoon kannattaa panostaa, siihen vaikuttaa pyörän runko, ohjaustangon korkeus, satula ja myös ohjainkannattimen kulma ja pituus. 

Jos kaipaat juoksuun, pyöräilyyn ja voimaharjoitteluun liittyvää tiliä instagramissa jota seurata, minun tilin löydät tästä

Share this post: