Polkujuoksun viikonloppu – Karevan kierto ja Ankka

Polkujuoksun osalta viikonloppu starttasi meidän osaltamme jo perjantaina iltapäivällä työpäivän päätteeksi ja jatkui lauantaina heti aamupalan jälkeen. Perjantain lenkki tehtiin tutuissa maisemissa kotipoluilla muutaman kilometerin päässä kotiovelta. Tuttu Karevan kierto on meille sellainen varma valinta, kun haluaa juosta sen enempää karttaa tutkimatta tai reittimerkintöjä etsimättä. Sitä ollaan juostu jo useamman vuoden ajan ja tiedetään missä on yleensä reitin pahimmat mutapätkät, missä on isoimmat nousut ja missä alamäkeä. Paikoin hieman teknisempi juoksupolku, mutta kuitenkin koko matkan ihan hyvin juostavaa. Illaksi oli luvattu jo hieman viileämpää keliä kuin alkuviikosta oli ollut sekä pientä sateen riskiä. Alkumatkasta saatiin räntäsadetta niskaan hetken aikaa, mutta onneksi se hellitti ja saatiin juosta oikeastaan ihan hyvässä kelissä.

Nautelankoski – Ankka -Nautelankoski

Lauantain lenkille päätettiin lähteä heti aamupalan jälkeen, koska puolen päivän aikoihin oli jälleen uusi sadealue lähestymässä. Itse en ollut aiemmin tuohon reittiin tutustunut, vaikka sen lähtöpaikka sijaitsee noin 20 km päässä kotoa, mutta Jarkko sen sijaan oli siellä käynyt juoksemassa. Perjantain polkujuoksun teemana oli vauhtileikittely eli lyhyehköjä vauhdikkaampia vetoja sekä kevyttä juoksua vuorotellen. Lauantaina taas lähdettiin tekemään kevytvauhtista lenkkiä ja päätettiin jaksottaa treeni siten, että juostiin 18 minuuttia ja pidettiin 2 minuuttia kävely- ja tankkaustaukoa. Kyllä, tankattiin lisäenergiaa ja nesteitä vaikka kyseessä oli parin tunnin treeni.

Tuo Nautelankoski – Ankka on reittinä erittäin miellyttävä ja voisin melkein sanoa, että aloittelijaystävällinen. Alkumatkasta mentiin kuntorataa pitkin noin kilometri, muutama sata metriä hiekkatietä ja sen jälkeen päästiin kaartamaan metsäpoluille. Polut on hieman juurakkoiset ja kiviset, mutta silti helposti kuljettavaa. Korkeuseroja on jonkin verran, mutta ei silti liikaa. Meillä tuli edestakaisella matkalla, noin 16km, nousumetrejä 240m. Reitti ei ollut niin kurainen kuin mitä olin odottanut, silti paikoin sai hieman kiertää isompia lätäköitä. Kisoissa en pahemmin niitä kiertele, mutta omissa treeneissä varsinkin alkumatkasta yritän pitää jalat mahdollisimman kauan kuivina.

Ankka – Nautela luontopolku

Tämä meidän reitti kuuluu Liedon kunnan ulkoilureitistöön ja on hyvin merkitty luontopolku. (Seuraavat reittikuvaukset ja tiedot olen kerännyt reitisto.fi-sivustolta.) Luontopolun virallinen lähtöpaikka on Liedon kirkonkylän laidalla, Ankan asuinalueella ja reitti on jaettu neljään osaan. Yhteen suuntaan koko tuo matka on 8 kilometriä, mutta voit valita itsellesi sopivan matkan joistain reitin etapeista.

Polun varrelta löytyy myös nuotiopaikka ja laavu, katoksellinen taukopaikka ja hyvät opastaulut. Nuotiopaikka ja laavut ovat reilun kilometrin päässä Ankan lähtöpaikasta. Ensimmäisen etapin nimi on Ankan lento ja se kulkee eteläisimmässä osassa koko reittiä noin 1,3 kilometriä eli juuri tuosta lähtöpaikasta laavulle. Auton voi jättää Ankan pysäköintialueelle.

Jos haluat jatkaa laavulta reittiä eteenpäin kohti Nautelaa kuljet hetken aikaa hiekkatietä ns yhdysreittiä ennen kuin pääset Kukkulan kuningas-nimiselle reittipätkälle. Tämä osuus on sopiva polku myös lapsiperheille, sillä se on vain 700 metriä pitkä yhteen suuntaan. Kukkulan kuningas on myös osa seuraavaa pidempää osuutta, Poson polkua, joka on pituudeltaan 2,9 kilometriä. Tällä osuudella on niin juurakkoista polkua kuin kalliotakin kiivettäväksi, mutta reitti on edelleen helpohkosti edettävää.

Viimeinen osuus Ankan suunnasta Nautelaan mentäessä on reitin vaativin osuus. Vintalan vaellus on luontopolun pohjoisin osa ja reitillä on jyrkkä mäki sekä kolme tienylitystä, joista yksi on vilkkaammin liikennöity. Tämän etapin varrella kuljettiin polkujen lisäksi hiekkatiellä ja kuntoradalla. Tämä pätkä on myös koko reitin pisin etappi, noin 3,3 km yhteen suuntaan. Reitti päättyy Nautelankoskelle, joka on itsessään hieno ja käymisen arvoinen paikka. Kesäaikaan Nautelankoskella on myös toiminut kesäkahvila.

Tämä koko reitti on siis noin 8km pitkä yhteen suuntaan ja on merkitty keltaisin maalimerkein sekä hyvillä opasteilla. Jos lähdet Ankasta, seuraa kylttejä joissa lukee Nautela ja jos taas teet niinkuin me eli lähdet Nautelankoskelta, seuraa kylttejä joissa lukee Ankka. Auton voi jättää parkkiin kumpaan tahansa päähän ja julkisillakin pääsee hyvin kulkemaan tuonne. Vaikka kyseessä on luontopolku ei sillä ole talvikunnossapitoa. Koska reitti kulkee myös yksityisalueiden läpi on erittäin tärkeää muistaa, että emme jää roskia luontoon ja koirat pidetään kytkettyinä.

Ankka-Nautelan luontopolku on polkujuoksun osalta siis todella hyvä aloittelevalle polkujuoksijalle, mutta jos kaipaat vähän pidempää reittiä ja monimuotoisempaa maastoa kannattaa lähteä testaamaan meidän viime vuonna pariin kertaan juoksemamme Marttilan Korven eräreitistö. Mekin aiotaan lähteä sinne suunnalle taas joku viikonloppu.

Share this post: