Stressinhallintaa luonnossa liikkumalla ja hengittämällä

Stressinhallintaa voit harjoittaa monin eri tavoin, mutta meille liikunta on yksi hyväksi tavaksi todettu keino vähentää arjen kuormittavuutta.

Meidän kaikkien arkeen kuuluu joskus stressiä ja se onkin ihan normaalia. Ilman stressitilanteita ja haasteita emme osaisi myöskään arvostaa hyviä asioita. Stressiä ei kuitenkaan saisi olla liikaa tai pitkiä aikoja kerralla, sillä se väsyttää ja saa kaiken tuntumaan raskaammalta.

On myös olemassa hyvää ja huonoa stressiä. Siinä missä huono stressi rasittaa ja väsyttää antaa hyvä stressi energiaa ja auttaa keskittymään. 

Stressiä pystytään kuitenkin useimmiten vähentämään ja ehkäisemään kiinnittämällä huomiota elämänhallintaan erilaisilla ihan arkisilla keinoilla. 

  • Lisää lepoa ja unta
  • Syö riittävän monipuolisesti ja sopivia annoksia
  • Pidä huoli riittävästä unesta ja levosta
  • Ota itsellesi päivittäin pieni rauhoittumisen hetki, kiinnitä huomio hengitykseen ja anna sykkeesi laskea
  • Tee palauttavia harjoituksia kuten kehonhuoltoa tai rauhallisia kävelylenkkejäJos et aiemmin ole harrastanut liikuntaa, aloita kevyt arkiliikunta ja siirry pikkuhiljaa säännöllisen liikunnan pariin
  • Sovi tapaaminen jonkin sinulle tärkeän henkilön kanssa kuulumisien vaihtamiseksi

Stressinhallintaa hengitysharjoituksista

Hengitysharjoituksia voi hyödyntää myös stressinhallintaan.

Hengittäminen laittaa lihakset töihin vaikkei aina uskoisikaan, se on aika raskasta. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen miten hengität, onko hengitys vain pintapuolista vai kulkeutuuko happi riittävän pitkälle.

Syvässä hengityksessä hapen on tarkoitus kulkea palleaan saakka eikä jäädä rintakehän korkeudelle, pallea onkin meidän tärkein hengityslihas. Kun käytät pallealihasta oikealla tavalla sisäänhengittäessä se litistyy ja keuhkot pääsevät laajenemaan täyteen mittaansa. 

Oikeanlaisesta hengityksestä on hyötyä myös stressin lievittämisessä.

Kun onnistut hengittämään syvään antaa tämä aikaa käsitellä stressin aiheuttajaa, sen herättämiä tunteita ja samalla lievittäen mahdollista ahdistuneisuutta. Rauhallisesti syvään hengittämällä saat kehosi rauhoittumaan ja hapen kulkemaan koko kehoon. 

Syvä hengitys aktivoi vagushermon, joka joka kytkee päälle kehon palautumisjärjestelmän ja ulottuu aivoista koko kehon tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon.  Jo lyhyt harjoitus auttaa sykettä ja verenpainetta laskemaan jolloin mielikin rauhoittuu. 

Testaa seuraavaa harjoitusta vaikka illalla ennen nukkumaan menoa:

  • Asetu selinmakuulle jalat koukussa, jalkapohjat lattiassa.
  • Laita toinen käsi alavatsasi päälle ja toinen rintakehälle.
  • Hengitä nenän kautta sisään erittäin rauhallisesti siten, että pallea supistuu ja alavatsasi pullistuu.
  • Pidä huoli siitä, että rintakehä pysyisi mahdollisimman paikallaan, vain vatsa liikkuu ja hartiat pysyvät rentoina.
  • Hengitä rauhallisesti suun kautta ulos ja tunne kuinka vatsasi laskee ja rintakehä pysyy edelleen paikallaan.

Itse olen astmaatikkona joutunut opettelemaan oikeanlaisen hengitystekniikan, jotta treenaaminen sujuu mukavammin, mutta on siitä ollut hyötyä myös paljon muissakin tilanteissa. 

Luonnon keskellä liikkuminen alentaa stressitasoja

Olen itse onnistunut rauhoittamaan arjen liikkumalla luonnossa. Yrittäjänä arki on hektistä, kun siihen sisällyttää valmennusten ja juoksuohjausten lisäksi treenien ja valmennusten suunnittelut sekä taustatyöt kuten markkinoinnin ja paperihommat. Osaan onneksi on hieman tukea muiltakin ja enemmänkin voisi ulkoistaa. 

Joskus otan tauon kesken päivän ohjausten ja muiden hommien välissä ja lähden koiran kanssa metsälenkille. Joskus taas nappaan polkujuoksukengät jalkaan ja suuntaan poluille juoksemaan. Jo se, että pääsen metsään rauhoittaa mielen, mutta vielä paremmin saan nollattua ajatukset, kun lähden juoksemaan. 

Viime kesänä, kun olimme kesälomalla Kuusamossa, Luostolla ja Ylläksellä tuli huomattua, että kävellen tai maastopyöräillenkin voi hyvin rentoutua. Ne maisemat, kun pääset tunturin huipulle ja näet vain luontoa ympärilläsi. Tekee mieli jäädä siihen hetkeen ja välillä istuttiinkin Kukastunturin huipulla ihan hiljaa maisemia ihaillen. Eikä ole aina pakko olla juoksemassa tai menemässä kiireellä paikasta toiseen.

Oletko sinä joskus pysähtynyt kuuntelemaan ja nauttimaan luonnosta, vain ollut ja pysähtynyt hetkeen?

Täällä olemme aiemmin jo miettineet stressin vaikutuksia.

Kaipaatko sinä apuja arjen kuormituksen keventämiseen tai stressinhallintaa parantaaksesi? Ota yhteyttä kotisivujen kautta niin mietitään yhdessä miten voisimme olla avuksi.

Share this post: